loader
Foto

Susţinerea investitorilor români, la „Interes general"

Valer Blidar, preşedintele ASTRA Vagoane Călători Arad, a fost invitatul lui Sorin Burtea, miercuri, 21 iunie, la TVR 1, de la ora 17:30.

 

Sorin Burtea
Interes general

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

De peste 20 de ani se fac politici şi se acordă ajutoare străinilor. De prea multe ori a fost preferat capitalul extern, în defavoarea celui autohton, fără să existe garanţia că acesta nu migrează.

Globalizarea şi recesiunea au modelat mediul economic din ţară, în favoarea firmelor din afara graniţelor. Din păcate, multinaţionalele nu sunt strâns legate de investiţiile din România.

Atunci când există condiţii mai bune în altă parte, multinaţionalele decid relocarea unităţilor de producţie chiar şi cu pierderi.

Cu toate că sunt defavorizaţi faţă de puternicele societăţi externe, întreprinzătorii autohtoni sunt prezenţi în aproape toate sectoarele. Decapitalizarea cauzată de criză a fost greu acoperită de bănci, care în prima parte a recesiunii au oprit finanţarea, mai ales pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Situaţia nu pare să se fi schimbat nici acum, după câţiva ani de creștere economică.

(w882) Interes

Sistemul bancar controlat în proporţie de peste 90% de străini impune condiţii greu de acceptat chiar şi pentru puţinii antreprenori români de calibru. Licitaţiile şi legea insolvenţei parcă sunt făcute să încurce şi mai mult.

Nu este posibil să ai un producător autohton de tramvaie, produse care circulă în multe oraşe mari din Germania, pentru că sunt performante, iar în ţară să preferi tehnologii învechite la costuri mai mari.

Situaţia este dezastruoasă şi la transportul feroviar de persoane.

În aceste condiţii, investitorilor autohtoni le este foarte greu să concureze cu firmele puternice cu capital străin, dacă nu le sunt oferite facilităţi, aşa cum procedează economiile dezvoltate.

(w882) interes

Aşteptăm întrebările dumneavoastră pe adresa interesgeneral@tvr.ro şi pe pagina  www.facebook.com/InteresGeneralTVR1.

Emisiunea “Interes general” se difuzează în direct, la TVR 1 şi poate fi urmărită online, pe TVR+ şi pe tabletă sau mobil.

1:00 Istorii ascunse (R)

Realizator Cristina Băican

(Reluare)

1:35 Dosar România (R)

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1