loader
Foto

Televiziunile străine vor imagini de la semifinala Eurovision de la Turda

Doina Gradea, Director General TVR: „ Partenerii internaţionali apreciază curajul TVR de a realiza show-ul în Salina Turda. Mai multe televiziuni din străinătate au dorit să preia imaginile de la semifinală. ”

 

TVR a realizat şi a transmis în direct, din Salina Turda, semifinala Selecţiei Naţionale din această duminică. Show-ul a avut loc la o adâncime de 90 de metri, în mina Rudolf şi a fost transmis la TVR 1, TVR HD, TVRi, TVR MOLDOVA şi pe TVR+, în 11 februarie, de la ora 21.00.

Înaintea evenimentului, organizatorii au susţinut o conferinţă de presă în Sala Mare a Primăriei Municipiului Turda.

La întâlnirea cu jurnaliştii au participat Doina Gradea - Director General Interimar TVR, Cristian Octavian Matei - primar al municipiului Turda, Romeo Couţi - director TVR Cluj, Diana Dumitrescu şi Cezar Ouatu - prezentatori show şi Loredana Corchiş - coprezentator show - camera verde - şi moderator conferinţă.

Doina Gradea, Directorul General Interimar al TVR, a subliniat sprijinul oferit de Primăria Turda pentru organizarea semifinalei: „Propunerea de a organiza semifinala în decorul inedit al Salinei Turda a venit din partea domnului primar, un om deosebit de curajos”. DGI al TVR a dezvăluit că numeroase personalităţi vor veni la salină să urmărească show-ul, însă numele rămân o surpriză până în ziua spectacolului.

Despre interesul major pe care spectacolul din această duminică l-a stârnit dincolo de graniţe, Doina Gradea a declarat că „partenerii internaţionali apreciază curajul TVR de a realiza show-ul în Salina Turda, mai multe televiziuni din străinătate exprimându-şi dorinţa de a prelua imagini de la semifinală”.

A fost nevoie de mult curaj pentru a realiza acest eveniment. Timp de o săptămână, echipa de organizatori a făcut o muncă titanică şi mă bucur că lucrările sunt aproape finalizate.  Vreau să mulţumesc conducerii TVR pentru că a ales să organizeze semifinala alături de noi, iar Turda este, cu această ocazie, în atenţia tuturor”, a declarat Cristian Octavian Matei, primarul municipiului Turda.

Diana Dumitrescu, actriţa care prezintă alături de Cezar Ouatu spectacolul din această duminică, a mărturisit că a pregătit o ţinută specială, având în vedere temperatura scăzută din salină. „Sunt bucuroasă că voi avea ocazia să particip la o premieră absolută în istoria Eurovision, într-un decor extraordinar”, a declarat Diana, înainte de experienţa inedită.

Şi Cezar Ouatu aşteaptă cu nerăbdare evenimentul: „Nu mi-am imaginat vreodată că voi prezenta un show de la 90 de metri sub pământ. Duminică, scenografia naturală se va îmbina perfect cu muzica de calitate a concurenţilor şi artiştilor care vor susţine recitaluri pe scena din mina Rudolf”, a declarat reprezentatul României la Eurovision Song Contest 2013.

Ultima semifinală a concursului are loc la Sighişoara, în 18 februarie, iar pe 25 februarie, la Bucureşti, vom urmări Marea Finală a Selecţiei Naţionale.

Cu o zi înaintea spectacolelor, în fiecare sâmbătă, TVR 1 va transmite, de la ora 22.00, „Culise Eurovision 2018“, o serie de emisiuni live despre ultimele pregătiri, impresii la cald, imagini de la repetiţii şi de la conferinţele de presă premergătoare evenimentelor. Concurenţii fiecărei semifinale vor oferi momente inedite,  interpretând diferite melodii, altele decat cele cu care s-au înscris în concurs.

În acest an, Selecţia Naţională se desfăşoară sub sloganul „Eurovision uneşte România!

În premieră, în concurs au intrat 60 de piese, câte 12 pentru fiecare semifinală. În fiecare semifinală, juriul Selecţiei Naţionale alege câte trei finalişti.

Juriul Selecţiei Naţionale îi reuneşte pe Marian Ionescu, Ilinca Băcilă, Nicu Patoi, Liliana Ştefan şi Viorel Gavrilă, cinci artişti legaţi prin experienţa participării la cel mai mare concurs muzical din lume.

Pe 25 februarie, în Marea Finală care va avea loc la Sala Polivalentă din Bucureşti, publicul este singurul care va alege reprezentantul României pentru scena din Lisabona, dintre cele 15 piese rămase în concurs.

***

Despre Eurovision:

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006).

Eurovision Song Contest 2017 a avut loc la Kiev, cu semifinalele pe 9 şi 11 mai şi finala pe 13 mai. Reprezentanţii României, Ilinca şi Alex Florea, au obţinut poziţia a şaptea, cu un total de 282 de puncte,  cea mai bună clasare a României în concurs, de la succesul obţinut de Paula Seling şi Ovi la ediţia din 2010 şi a patra în istoria participării României la Eurovision.

 

22:00 Misterul lui Kaspar Hauser

Telecinemateca * Misterul lui Kaspar Hauser (KASPAR HAUSER/JEDER FUR SICH UND GOTT GEGEN ALLE-Germania, 1974)

Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin-5’

Regia Werner Herzog

Cu: Bruno S., Walter Ladengast, Brigitte Mira

Dramă-bazată pe o poveste reală. Un tânăr bărbat misterios, Kaspar Hauser, apare la Nuremberg, în 1828, ca de nicăieri, abia putând să meargă şi să vorbească şi purtând un bilet ciudat. Tânărul explică ulterior că a fost ţinut captiv într-o temniţă întreaga viaţă şi că abia a fost eliberat, din motive pe care nu le cunoaşte. Rezultatul eforturilor celor din jur de a-l integra social dă cazului o turnură neobişnuită.Redactor Cristina Crăciun

X

*Marele Premiu al Juriului, premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului Ecumenic-Festivalul de Film de la Cannes, 1975

0:15 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)
 
Răspunderea penală versus răspunderea civilă

Răspunderea penală versus răspunderea civilă

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Ce presupun acţiunea penală şi acţiunea civilă în procesul penal? În ce constă raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu? Cum ...

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Sunteţi victima unui accident rutier, ştiţi ce drepturi aveţi? Cum puteţi obţine repararea prejudiciului suferit? Ce se întâmplă în cazul ...

La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

 

#tvr1