loader
Foto

Galerie foto

Un om străin e o sărbătoare aici. Izolaţi în România, episodul 3

Povestea unei mame de la munte şi alte istorii emoţionante, din cătunele de la poalele Munţilor Găina, vedem în al treilea episod al seriei 3 „Izolaţi în România”, difuzat de TVR 1 miercuri, 16 octombrie, de la ora 22.30.

 

Mărioara are 57 de ani. Toţi trăiţi în cătunul Enăşeşti. La 47 de ani, Dumnezeu îi dă un copil. La scurt timp, rămâne singură, doar cu el. Fiecare zi e o rugăciune pentru el: să meargă cu bine la şcoală şi să îşi găsească un rost cât mai e ea. Dar el ştie deja, vrea să rămână aici, să nu lase cătunul pustiu.
Mărioara e o mamă de la munte, coseşte şi coboară pădurea pentru copilul ei. Răzvan e copilul cu o copilărie grea - coseşte şi are grijă de mama lui. Face cât poate să o ajute. Niciodată nu a fost plecat mai mult de o zi,şi atunci numai până la medic.

(w882)

(w882)

Un cătun la poalele Munţilor Găina, unde ajungi pe un drum greu de străbătut. Un drum pe care nu poate urca nici măcar o căruţă, pentru că pe alocuri e stâncos. O singură maşină de teren se încumetă să urce. E singura maşină din cătunul Enăşeşti şi e, deopotrivă, maşina lor pentru alimente sau salvarea care îi coboară la spital. Ilie, cel care urcă cu maşina sa muntele, le poartă tuturor de grijă. Le aduce pâine sau alimente. Mai sunt 10 familii aici sus, şi copii care merg la şcoală.

(w882)

E un cătun adunat în vârf de munte, cu casele apropiate, aşezate foarte aproape una de alta, pentru că muntele e abrupt aici. De aici şi puterea lor de a se ajuta unii pe alţii.
Vara muncesc cât e ziua de lungă, pentru că se duc la cules de afine. Sunt banii lor pentru iarnă, făcuţi cu greu, pe vârful muntelui Găina.
Peisaje perfecte, dar care contrastează cu traiul lor.
Singurul lor sprijin e preotul care urcă la ei, chiar dacă e vremea rea. Şi ei îl caută, când au o trebuinţă.

Contraste: Drumul spre Muntele Găina e îndreptat şi curăţat în fiecare an

(w882)

„Un om străin e o sărbătoare aici, pentru că niciun turist nu trece prin părţile astea. Enăşeşti e bine ascuns după o culme ce duce la Muntele Găina. Şi aici ai sentimentul că zilele acestea sunt cele din urmă. Pentru că te întrebi, ca şi ei, câţi vor mai vrea să urce drumul stâncos pe care nu merge nici o căruţă, dar pe care, de câteva ori pe an, trece un tractor... Când pleacă cineva pe lumea cealaltă, acest drum abrupt devine ultimul...”, ne povesteşte Dite Dinesz, realizatoarea seriei Izolaţi în România de la TVR 1.

(w882)

(w882)

(w882)

Dar drumul spre Muntele Găina, şi el de pământ, dar nu atât de abrupt, e îndreptat şi curăţat în fiecare an, pentru ca domnii de la oraş, cum zic localnicii, să urce la sărbătoarea de pe munte. Se uită cum se reface drumul pentru o singură zi. Şi nici măcar nu mai strigă „Şi noi suntem aici, 365 de zile, iar nouă nu ne îndreaptă nimeni drumul”... Dacă oamenii ar fi fost aşezaţi chiar pe vârful Muntelui Găina, ar fi avut şi drum, şi domni care să îi caute. Va veni o zi când cătunul va rămâne pustiu. Iar Muntele Găina va avea o sărbătoare doar cu domni de la oraş.

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...

„Breaking Fake News!”: despre „Marea resetare”

Duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la TVR 1, Marian Voicu va dezbate, cu psihiatrul Gabriel Diaconu, teoria conspirației prin care un „guvern ...

 

#tvr1