loader
Foto

Vedetele TVR sunt mai frumoase în ie!

Iuliana Tudor spune că ia este un simbol, iar Stela Popa, iubitoare a portului popular, a ales să se mărite în ie. Florina Constantinescu, coprezentatoarea emisiunii "Se zice că...", se pregăteşte să îmbrace tradiţionala cămaşă la botezul fiului său, iar Florina Mihoc  spune că atunci când vizitează satul bunicilor nu-i lipseşte ia din bagaj. Iată amintirile vedetelor TVR legate de celebra cămaşă românească.

 

Ziua Universală a Iei a fost sărbătorită duminică pe toate continentele, iar de Sânziene, 24 iunie, românii au îmbracat cu mândrie veșmintele tradiţionale. Printre iubitorii portului popular românesc se numără şi cunoscutele vedete TVR, care au vorbit cu plăcere despre cea mai importantă piesă a costumului popular femeiesc din lada de zeste a străbunicii şi au dezvăluit câteva dintre tradiţiile şi obiceiurile de Sânziene pe care le respectă.

Despre portul tradiţional, IULIANA TUDOR, gazda „Vedeta populară”, de la TVR 1 spune că este un adevărat simbol. „Nu e o simplă haină, iar dacă alegem să o purtăm e bine să ştim că ne reprezintă doar pe noi. Ia cusută manual este o operă de artă, ia stilizată este o reinterpretare, ia de serie este produs comercial. Fiecare variantă ne aduce aproape de simbol. Când porţi ceva ce ştii că e doar al tău te legi de comunitatea din care faci parte şi o întregești. Devii astfel România! Îmi amintesc și acum de prima IE. Am primit-o de la niște bătrani din satul mamei mele!”, a spus Iuliana Tudor.

STELA POPA, prezentatoarea Telejurnalul TVR 2 s-a măritat în ie. Iubitoare a portului popular, jurnalista Stela Popa, prezentatoarea Telejurnalul TVR 2, îmbrăcă de câte ori are ocazia frumoasele straie româneşti. În urmă cu câţiva ani, vedeta TVR 2 a spus „Da” în faţa ofiţerului stării civile într-o rochie albă cu influenţe populare, creată de un designer de top, Valentina Vidraşcu.

(w500)

RALUCA ARVAT, prezentatoarea Telejurnal de weekend, de la TVR 2 crede că portul tradiţional cel mai frumos este cel din Maramureş, dar pentru ca este braşoveancă are acasa un costum popular din Ţara Barsei, „sobru, dar elegant în acelaşi timp”.

(w500)

„Costumul îl am din clasa a 7-a... când am fost într-o tabară cu pionierii în Rusia şi ne-au dat de la Palatul Copiilor costume populare ca să promovăm peste hotare tradiţia românească. Cred că are în jur de 40 de ani... În ceea ce priveşte tradiţiile de Sânziene le ştiu, le-am citit de curând, chiar pe site-ul stiriletvr.ro, dar de respectat, nici vorba... unde să mai găseşti flori de sânziene, chiar pline de rouă, să le culegi să faci coroniţe? Şi pe ce casă să le mai şi arunci dacă stai la bloc cu 10 etaje?”, a spus amuzată Raluca Arvat.

(w500)

FLORINA CONSTANTINESCU, coprezentatoarea emisiunii „Se zice că...”, de la TVR 2 este mândră că are un costum vehi de 75 de ani, moştenit de la străbunica sa şi care a fost ţesut manual. Florina se pregăteşte să devină pentru a doua oară mamă şi spune că s-a gândit ca la botez să îmbrace portul popular. „Mi se pare că ia este piesa vestimentară care înfrumuseţează orice siluetă. Intenţionez să fac botezul piticului cu temă traditională datorita unei ii cu alb si negru pe care am văzut-o la o prezentare de modă şi m-am îndrăgostit efectiv de ea... aşa că sunt în căutare de ii ţesute cu alb si negru”. Despre costumul său care are o vechime de 75 de ani, Florina spune că este un port pentru adolescente, că îl ţine într-o cutie frumos ambalat şi pentru a păstra ţesătura îl spală de mână, cu apă rece.

CRISTINA SOARE, gazda emisiunii „E vremea ta”, de la TVR 2 adoră portul popular și spune că se bucura că la noi se păstrează încă tradițiile şi că femeile îmbracă ia în zile de sărbătoare. Cristina a povestit că are acasă două cămăşi tradiţionale superbe, moștenite de la bunica sa, una din Dâmbovița, cealaltă din Buzău. „De obicei le combin într-un stil modern, cu o pereche de jeanși și cu pantofi stiletto. Sper din suflet ca și fiicei mele să îi placă pentru că este clar că și ea, la rândul ei, le va primi moștenire de la mine. Prețioase sunt pentru sufletul meu ambele ii, nu atât prin vechime, ci mai ales pentru că sunt moștenire de familie, sunt o amintire vie a bunicii mele”, a spune prezentatoarea.

(w500)

În ceea ce priveşte tradiţiile şi obiceiurile de Sânziene, CRISTINA SOARE şi-a amintit că: „Bunica îmi povestea că atunci când era tânără și necăsătorita culegea flori de sânziene de pe câmp și le împletea în cununi. Apoi, le arunca peste casă și dacă se loveau sau se agățau de horn însemna că urmează o căsătorie. În copilărie am fost și eu de câteva ori cu bunica și mama mea la bâlciurile care se organizau de Sânziene”, a adăugat Cristina Soare.

(w500)

TEODORA POPA, gazda Telejurnalului de la ora 14.00. Un prețios obiect vestimentar popular din garderoba Teodorei Popa este o ie pe care bunica sa a primit-o de la mama ei când s-a căsătorit. „Preţioasa cămaşă tradiţională are în jur de 100 de ani. Este țesută de străbunica mea şi provine din zona Olteniei. La mine a ajuns de vreo doi ani, mi-a fost dată de mama mea...”, a povestit gazda Telejurnalului de prânz de la TVR 1.

(w500)

FLORINA MIHOC, gazda rubricii meteo de la TVR 1, iubeşte costumul tradițional deși, spune că îl poartă rar, mai mult de sărbători. „La bunici, undeva prin nordul țării, într-un sătuc numit Bistra, e obligatoriu să ai măcar o ie, dacă nu tot portul tradițional. Acolo se respectă acest obicei în fiecare duminică, nu doar de sărbători. Așa că, atunci când îi vizitez pe bunici, nu uit să-mi pun în bagaj ia”, spune Florina Mihoc.

(w500)

Cel mai prețios obiect vestimentar tradițional pe care îl are în garderobă este o ie modernă cu influențe tradiționale, cusută de sora ei. „Deși pânza este nouă, un in topit, motivele de pe cămașă sunt luate de pe un prosop țesut acum zeci de ani. E o îmbinare perfectă între modern și vechi ceea ce o face mai ușor de asortat și de purtat. Când mă gândesc la Sânziene, mă gândesc în primul rând la Suceava, orașul în care am crescut și unde pe 24 iunie se sărbătoresc Zilele orașului. Îmi amintesc că mergeam la bâlciuri când eram mică și mai dormeam și cu flori de sânziene sub pernă, dar nu mi-am visat niciodată ursitul . . În Bucovina, Sânzienele sunt asociate mai mult cu o sărbătoare creștină, mai precis Aducerea Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, când pelerini din toată țara pleacă cu flori de sânziene sfințite de la mănăstire și le duc la casele lor”, a adăugat vedeta TVR 1.

16:45 Floarea nopţii

18:00 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

În fiecare ediție vor fi prezentate câte două portrete de eroi, care vor fi comentate de invitați speciali, personalități ale societații civile, dar și de către membrii juriului, care vor participa prin rotație la edițiile emisiunii.

După fiecare ediție, timp de o săptămână, până la începerea ediției următoare, telespectatorii vor putea vota eroii prezentați. Acest vot săptămână de săptămână va genera la finalul campaniei un clasament. Primii șapte eroi după numărul de voturi se vor califica în etapa finală a proiectului. Acestor șapte finaliști li se vor adăuga încă cinci-câte unul propus de fiecare membru al juriului din cei 40 prezentați de-a lungul anului. Cei 12 eroi vor fi din nou supuși atenției telespectatorilor care vor vota, alături de membrii juriului, ”Omul Anului” 2024.
Marele câștigător va fi decis prin votul exprimat de telespectatori înainte de Gala finală (50%) și de juriul format din personalități, care va avea de asemenea 50%.

Dacă în 2023 campania a fost realizată într-o formă condensată, anul acesta ea va fi extinsă la o perioadă mai mare de difuzare și își propune să implice și publicul în alegerea „eroilor de lângă noi”. Așteptăm de la telespectatori să trimită povești impresionante ale unor oameni care au dat dovadă de curaj și de solidaritate față de semeni. Echipa de documentare va alege cele mai bune cazuri ce vor fi prezentate în edițiile săptămânale. În acest fel, telespectatorii TVR sunt așteptați să se implice activ, nu doar în procesul de votare dar și în procesul de propunere de eroi, din care va fi desemnat ”Omului Anului” 2024.​
În ziua simbol a României, 1 Decembrie, ziua României, va avea loc o Gală grandioasă, în care vom afla care este românul pe care telespectatorii TVR îl vor desemna OMUL ANULUI 2024.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1