loader
Foto

Galerie foto

Vineri, descifrăm misterele universului într-o nouă ediţie „Dincolo de viitor”

În această săptămână, Mihai Melinescu vorbeşte cu fizicianul Andrei Dorobanţu şi cercetătorul  principal al Institului „Horia Hulubei” despre universul invizibil. Pe 25 martie, de la ora 22:30, la TVR 2, TVR HD  şi online pe TVR+.

 

Dincolo de viitor

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Pentru orice țară, știința este unul dintre factorii fundamentali, nu doar ai cunoașterii umane, dar și ai civilizației. Ştiința este esențială publicului cel mai larg, de la copii, până la părinţi şi bunici.  Iar odată cu împlinirea a 60 de ani de înfiinţare atât a Televiziunii Române, cât şi a Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), TVR 2 aduce un program dedicaţi celor pasionaţi de ştiinţă, fie că vorbim de fizică, genetică, energie nucleară, medicină sau inteligenţă artificială.

Vineri, 25 martie, la Dincolo de viitor vom vorbi despre universul invizibil. „Veți auzi cuvinte poate mai puțin obișnuite: model standard, materie și energie întunecată, supersimetrie.  Vom discuta despre ele și despre cum  experimentele de la CERN ne poartă într-o călătorie fascinantă în timp, de la începutul Universului nostru până spre viitorul pe care ni-l putem imagina cu ajutorul fizicii și chiar ...dincolo de viitor”, spune Mihai Melinescu, gazda emisiunii.

În ediţia din 25 martie, intrăm în lumea particulelor elementare și a energiilor mari, în care, împreună cu Andrei Dorobanțu, invitatul nostru permanent, îi spunem bun venit profesorului Călin Alexa, Cercetător Principal la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, coordonatorul ATLAS Cluster România, echipa care lucrează la cel mai mare dintre experimentele de la Large Hadron Collider, uriașul accelerator de particule de la CERN, Geneva.

***

Emisiunea Dincolo de viitor este realizată de TVR2 în parteneriat cu Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), UEFISCDI - Uniunea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării și Asociația DECS.

„Cred că au trecut ani buni de când telespectatorii pasionaţi de informaţie ştiinţifică nu au avut parte de un program care să fie difuzat constant la televizor. Iata că din acest an – greu pentru TVR  - încercăm să umplem acest gol, deocamdată doar pentru 24 de minute. Ce dorim să obtinem cu această emisiune este cât se poate de clar: ne dorim ca telespectatorii noştri să ştie pe ce lume trăiesc, pe ce planetă și care este direcția către care se îndreaptă viitorul omenirii ca specie  - deocamdată unică - în Univers”, spune Camelia Boştină, producătorul TVR al emisiunii Dincolo de viitor.

22:00 Misterul lui Kaspar Hauser

Telecinemateca * Misterul lui Kaspar Hauser (KASPAR HAUSER/JEDER FUR SICH UND GOTT GEGEN ALLE-Germania, 1974)

Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin-5’

Regia Werner Herzog

Cu: Bruno S., Walter Ladengast, Brigitte Mira

Dramă-bazată pe o poveste reală. Un tânăr bărbat misterios, Kaspar Hauser, apare la Nuremberg, în 1828, ca de nicăieri, abia putând să meargă şi să vorbească şi purtând un bilet ciudat. Tânărul explică ulterior că a fost ţinut captiv într-o temniţă întreaga viaţă şi că abia a fost eliberat, din motive pe care nu le cunoaşte. Rezultatul eforturilor celor din jur de a-l integra social dă cazului o turnură neobişnuită.Redactor Cristina Crăciun

X

*Marele Premiu al Juriului, premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului Ecumenic-Festivalul de Film de la Cannes, 1975

0:15 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)
 
Răspunderea penală versus răspunderea civilă

Răspunderea penală versus răspunderea civilă

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Ce presupun acţiunea penală şi acţiunea civilă în procesul penal? În ce constă raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu? Cum ...

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Sunteţi victima unui accident rutier, ştiţi ce drepturi aveţi? Cum puteţi obţine repararea prejudiciului suferit? Ce se întâmplă în cazul ...

La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

 

#tvr1