loader
Foto

Galerie foto

Ziua Culturii Naţionale sărbătorită la Televiziunea Română | VIDEO

TVR a sărbătorit la 15 ianuarie Ziua Culturii Naționale, prin programe speciale - emisiuni, documentare şi transmisiuni directe.

 

Vineri, 15 ianuarie, aniversăm 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu şi serbăm Ziua Culturii Naţionale urmărind, la TVR1, TVR2, TVR3, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA diversele emisiuni, documentare, ediţii şi evenimente aniversare precum şi transmisiuni directe care marchează această zi pentru românii din ţară şi din întreaga lume.

Cap de afiş al acestei zile sunt cele trei evenimente speciale organizate în această perioadă dificilă marcată de pandemie. Primul a fost difuzat în transmisiune directă, iar celelalte două, desfăşurate în această săptămână la Ateneul Român, au fost transmise înregistrat.

(w882) dirijor ma

Transmisiunea directă, programată de la ora 17.00, la TVR1, TVR3, TVRi şi TVR MOLDOVA sub titlul Porumbescu, Mateevici, Blaga. Personalităţi culturale în România Mare – a adus un triplex Suceava-Alba Iulia-Chişinău. Evenimentul a omagiat trei mari personalităţi ale culturii române: Ciprian Porumbescu, Lucian Blaga, Alexe Mateevici. Oameni de cultură şi nu numai s-au vor reunit, prin intermediul postului TVR Iaşi, pentru a marca Ziua Culturii Naţionale aducând în prim plan pe cele trei personalităţi şi opera lor.

De la ora 19.00, la TVR 3 a fost programat evenimentul organizat de Academia Română în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu la Ateneul Român. Despre importanța acestei sărbători culturale și despre rolul ei simbolic în păstrarea și cultivarea identității naționale au vorbit acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române și inițiator al Zilei Culturii Naționale, și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audio-Vizual. Alocuțiunile au fost urmate de un concert susținut de Filarmonica „George Enescu“, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. În program lucrări de: Ludwig van Beethoven, George Enescu, Doru Popovici, Constantin Silvestri, Bela Bartok, Dan Dediu.

De la 21.10, TVR 1 şi TVR MOLDOVA au transmis Concertul eveniment "Ziua Culturii Nationale - 15 ianuarie 2021" organizat de Ministerul Culturii și Centrul Național de Artă Tinerimea Română la Ateneul Român, în parteneriat cu Guvernul Romaniei, Ministerul Culturii, SRR şi Televiziunea Română. Orchestra Română de Tineret şi dirijorul Cristian Mandeal au pregătit un repertoriu divers cu lucrări semnate de George Enescu, Bela Bartok  şi Sabin Păutza, dar şi cu piese moderne, interpretate împreună cu Direcția 5, sub bagheta dirijorilor Ionel și Andrei Tudor. Nu au lipsit momente lirice în care actorul Adrian Păduraru, prezentatorul evenimentului, a recitat din creaţia eminesciană.

(w882) concert ma

De Ziua Culturii Naţionale, în afară de evenimentele programate la 17.00 şi 21.10 (amintite mai sus), TVR 1 a readus de la ora 12.00 programul special Vremuri şi discursuri - în care am ascultat fragmente din publicistica lui Mihai Eminescu şi ne-am amintit versurile Glossei eminesciene în lectura actorului Marius Bodochi.

La TVR 2 şi TVR Internaţional, pe întreg parcursul zilei de 15 ianuarie, Poesis ne-a adus bijuterii din lirica eminesciană în interpretări valoroase: Adela Mărculescu, Mihail Sadoveanu, Leopoldina Bălănuţă, Dan Nuţu, Magda Popovici şi Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu şi Ion Caramitru.

Nu întâmplător, de Ziua Culturii Naţionale, TVR 2 a programat de la ora 14.00 (cu difuzare pe TVR MOLDOVA de la ora 15.00) documentarul Al patrulea gong – Apel la supravieţuire semnat de Elena Dinu. Este un dureros semnal de alarmă al oamenilor de teatru din ţară care în 2020 s-au văzut rămaşi fără activitate, fără obiectul artei şi unii chiar şi fără venituri.

(w882) al patrule

Seara, de la ora 18.18, la TVR 2 am avut premiera filmului  Cufărul lui  Eminescu - un documentar realizat în 2019 cu participarea extraordinară a academicianului Alexandru Surdu și a actorului Ion Caramitru (filmul este programat şi la TVR MOLDOVA de la 13.30 iar la TVRi de la ora 15.00).

(w882) cufarul lu

Şi pentru că 15 ianuarie este la numai două zile distanţă de ziua când la TVR 2 avem Duminica Filmului Românesc, duminică, 17 ianuarie, sunt programate două filme reprezentative: Un Bulgăre de Humă (de la 13.10) despre prietenia dintre Mihai Eminescu (interpretat de Adrian Pintea) şi Ion Creangă (Dorel Vişan) şi Ciprian Porumbescu (de la 20.10) - cu Vlad Rădescu în rolul principal.

(w882) documentar

La TVR 3, transmisiunilor de la orele 17.00 şi 19.00 (menţionate mai sus) li s-au adaugat, în 15 ianuarie, programul Poesis cu lirica eminesciană (la 20.00 şi 20.45), precum şi o nouă premieră. Este vorba despre filmului documentar de la ora 21.00 Eminescu şi noi realizat recent despre manifestarea ce a reunit poeţi şi critici literari din Republica Moldova, Germania, Franţa şi România.

Tot la TVR 3, de la ora 22.00, a fost programat spectacolul extraordinar La porţile ceriului susţinut de Grigore Leşe şi invitaţii săi la Ateneul Român în 2016.

În completarea transmisiunilor deja prezentate, programe speciale de Ziua Culturii Naţionale au fost pregătite în 15 ianuarie pentru românii din Republica Moldova la TVR Moldova, iar pentru cei de pe toate meridianele globului, la TVR Internaţional. Dintre ele, amintim ediţiile speciale ale emisiunilor 16.00  Obiectiv comun (ora 16.00) şi Punctul pe Azi (de la ora 19.00), în direct şi simulcast din Chişinău.

7:00 Weekend matinal

*Ştiri*Sport

Prezintă Andra Soceanu şi Ionuţ Gheorghe

ZOOM OANA NENECIU, director executiv Asociaţia Ecopolis

Papa Francisc și-a lansat prima enciclică cu accent pe ecologie în iunie 2015, intitulată „Laudato si” (Lăudat să fie). Acest document, primul de acest gen al unui suveran pontif, a criticat grupurile financiare și de afaceri pentru distrugerea mediului. Papa a clarificat: „Nu este o enciclică ecologică, ci o enciclică socială”.

DISCUŢIE MARIUS COCUŢ, director Caritas Bucureşti

Dimensiunea carităţii Suveranului Pontif este binecunoscută.

Supranumit „Papa săracilor”, Francisc a oferit sprijin constant celor nevoiași, iar dispariția sa a lăsat un gol în inimile multora.

DUPLEX Catedrala Greco-Catolică Sf.​ Treime Blaj cu Pr.CRISTIAN BARTA-purtător de cuvânt Arhieparhia greco-catolica a Blajului

Vizita Suveranului Pontif în municipiul din județul Alba are încă ecouri semnificative pentru comunitate. Pe 2 iunie 2019, în prezența a peste 100.000 de persoane, Sfântul Părinte Francisc a beatificat şi a ridicat la cinstea altarelor pe cei şapte episcopi martiri greco-catolici, care au murit în închisorile comuniste.Venirea Papei Francisc în România şi în special pe Câmpia Libertății, la Blaj, singurul oraș episcopal din România, a stat sub motto-ul: ”Să mergem împreună!” Un îndemn la unitate şi reconciliere a României.

Invitati :Pr. IULIAN BUDĂU si DIANA DUMITRASCU, jurnalist TVR

În 2019, papa Francisc a îmbrățișat România în fiecare localitate unde s-a aflat. A avut un mesaj diferit pentru cei pentru cei prezenți la București, la Blaj, la Șumuleu Ciuc și la Iași, unde a fost și întâlnirea cu tinerii, deși Iașul nu este o localitate cu o populație majoritar catolică, însă în Moldova sunt foarte multe comunități romano-catolice.
România, ţară majoritar ortodoxă, a fost vizitată în urmă cu aproape 26 de ani şi de Papa Ioan Paul al II-a, în perioada 7-9 mai 1999, o vizită la invitaţia patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007), şi a preşedintelui României, Emil Constantinescu (1996-2000). Vizita a durat trei zile și a avut o deosebită însemnătate istorică, fiind pentru prima dată de la marea schismă din 1054 când un papă vizita o țară majoritar ortodoxă.​

LIVE CARMEN RUSU de la Catedrala Sf Iosif in dialog cu Pr. ŞERBAN TARCIZIU, Purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București

Sâmbătă, 26 aprilie, la ora 9:00, la Catedrala Sfântul Iosif, va avea loc Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc.
Sfânta Liturghie va fi prezidată de Excelența Sa Mons. Giampero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Rep. Moldova.
ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc la Vatican.

ZOOM CIPRIAN NECULA, sociolog

Papa Francisc a fost un obisnuit al comunitatilor sărace, defavorizate, al penitenciarelor, azilelor, periferiilor etc. In vizita sa istorică in România, a fost primul prelat din istorie care şi-a cerut scuze, în numele bisericii, pentru discriminare şi rele tratamente. Aşa cum titrează astăzi multe publicatii, "Papa a fost primul care..."-printre altele-a cerut în mod constant un rol mai mare pentru femei în guvernarea bisericii. A dorit să se schimbe legile bisericii și a acționat în acest sens.

ZOOM Preot DANIEL Nicolae AVRAM, Eparhia de Cluj-Gherla

Cartiel Papei Francisc publicate la Editura „Viața Creștină” a Eparhiei de Cluj-Gherla, cărți care poartă amprenta unui om al lui Dumnezeu cu inimă mare și credință vie.

În paginile lor regăsim simplitatea care vindecă, înțelepciunea care călăuzește,și, mai presus de toate, bucuria Evangheliei-trăită, vestită și împărtășită.

Dacă ar fi să alegem un cuvânt care să definească întreaga viață și misiune a Papei Francisc, acel cuvânt ar fi bucurie. O bucurie care nu este superficială, ci izvorâtă din întâlnirea vie cu Cristos. Cărțile sale rămân cu noi-ca lumină, ca mângâiere, ca chemare spre o viață plină de sens.

Tot eparhia Cluj Gherla se foloseste, în acţiunile caritabile şi de unul din autoturismele cu care Papa Francisc s-a deplasat pe parcursul vizitei in România.

DISCUŢIE DIANA DUMITRAŞCU, jurnalist TVR si Pr. IULIAN BUDĂU, ordinul iezuit

ZOOM IRINA MARGARETA NISTOR, critic de film

Există multe filme despre Vatican și viața Papilor, inclusiv despre viața Papei Francisc.

TELEFON VASILE BĂNESCU, teolog
Papa Francisc, etalon de modestie şi smerenie, care a impresioanat întreaga lume creştină (şi nu numai), dincolo de diferenţele confesionale
TELEFON Pr.ADRIAN DANCĂ, Radio Vatican
Ultimele pregătiri până la începerea slujbei de inmormântare.

Ce aşteaptă lumea catolică şi creştinismul în general de acum încolo?

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

9:50 Chipul lui Iisus de pe Giulgiul din Torino, reconstituit cu inteligenţa artificială

(New discoveries on the Shroud of Turin inspire viral AI image of Jesus, Italia, 2024)

Giulgiul din Torino este unul dintre cele mai studiate şi mai controversate artefacte din istorie, dar şi unul dintre cele mai importante din Biserica Catolică. Noi descoperiri ştiinţifice au confirmat că datează din vremea lui Iisus. În plus, cu ajutorul inteligenţei artificiale, a fost reconstituit chipul lui Iisus imprimat pe Giulgiu.

 

Deși apartenența României la Uniunea Europeană a adus beneficii incontestabile, o disonanță profundă persistă.

Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...

Ediţii speciale şi înmormântarea Papei Francisc, în direct, la TVR

Televiziunea Română difuzează, sâmbătă, 26 aprilie, ediţii speciale dedicate unui moment istoric pentru întreaga lume: înmormântarea Papei ...

 

#tvr1