loader
Foto

Ziua porţilor deschise la Palatul Elisabeta

Peste 1000 de oameni au venit pe 19 noiembrie la Palatul Elisabeta din Bucureşti, să-i ureze „La mulţi ani!” Regelui Mihai. Cum a fost la eveniment  a fost prezentat sâmbătă, 22 noiembrie, la „Ora Regelui”, de la 15:00, pe TVR 1 şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Pe 19 noiembrie, la palatul Elisabeta s-au deschis porţile pentru a-i primi pe prietenii şi apropiaţii Casei Regale. La Ziua porţilor Deschise peste 1000 de oameni, din toate colţurile ţării, au venit să-i ureze la mulţi ani Majestăţii Sale, care a împlinit 93 de ani pe 25 octombrie.

La fel ca şi în ceilalţi ani, la ora 12:00 fix, Regele Mihai a ieşit la balconul palatului, salutându-i pe toţi cei adunaţi în curte. În acel moment, 200 de porumbei voiajori antrenaţi ai Asociaţiei Române de Columbofilie au zburat deasupra balconului. Aceasta este o tradiţie de pe vremea Regelui Carol al II-lea, care a fost păstrată până în zilele noastre. Momentul respectiv a fost surprins de echipa „Ora Regelui”, care a pregătit un reportaj inedit pentru telespectatorii TVR. Însă ziua Regelui Mihai a fost sărbătorită şi în alte oraşe; sute de români au fost alături de Majestatea Sa la împlinirea celor 93 de ani  şi au organizat evenimente în diferite colţuri ale ţării. „Ora Regelui” a adunat câteva din mărturiile români şi le va prezenta în această sâmbătă.

Tot în ediţia din 22 noiembrie,  ajungem la Muzeul Național de Istorie a României, care  dedică memoriei Regelui Carol I și Regelui Ferdinand expoziția „Regele a murit. Trăiască Regele!”. În 2014 se împlinesc 100 de ani de la moartea primului suveran al României și tot atîția de la urcarea pe tron a continuatorului dinastiei.

Anul acesta, statele lumii au comemorat 100 de ani de la Marele Război, iar Televiziunea Română a marcat evenimentul printr-o campanie difuzată la Telejurnal din care am aflat detalii mai puţin cunoscute despre Casa Regală de la acea vreme (moartea Regelui  Carol I,  urcarea pe tron a Regelui Ferdinand etc.). Sâmbătă, „Ora Regelui” difuzează reportajele făcute de colegii de la Departamentul de Ştiri.

***

Despre Ora Regelui la TVR 1:

O emisiune pe teme istorice despre monarhie şi regii României, Ora Regelui oferă publicului informaţii despre ce a însemnat Monarhia pentru români, cum au influenţat regii istoria, cultura şi viaţa politică, economică şi socială a românilor. Timp de aproape o oră, rulează secvenţe inedite din arhivele cinematografice, dar şi imagini de astăzi. Emisiunea vorbeşte despre diferenţele dintre ce a fost şi ce este România, cât de bine au fost transmise şi învăţate lecţiile istoriei şi cât din ceea ce am învăţat - mai ales în perioada celor 45 de ani de comunism - despre Monarhie şi Regele Mihai, este mit sau adevăr.

Producător Lidia Voicu. Realizator Camelia Csiki

***

Emisiunea poate fi urmărită şi online, pe www.tvrplus.ro, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android. De asemenea, Ora Regelui este difuzată la TVR Internaţional, tot sâmbătă, de la ora 16.00

16:45 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014)

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang.

Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:00 Punctul critic (R)

Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Prezintă Bogdan Muzgoci

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producator Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Transmisiune directă

(Reluare)
 
Răspunderea penală versus răspunderea civilă

Răspunderea penală versus răspunderea civilă

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Ce presupun acţiunea penală şi acţiunea civilă în procesul penal? În ce constă raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu? Cum ...

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Sunteţi victima unui accident rutier, ştiţi ce drepturi aveţi? Cum puteţi obţine repararea prejudiciului suferit? Ce se întâmplă în cazul ...

La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

 

#tvr1