loader

Akzente

Misiunea principală a emisiunii este să fie liantul unei comunităţi care azi mai numără, potrivit statisticilor, doar 60.000 de membri. Interesant e însă că publicul e uşor diferit de cel "repartizat" emisiunii de recensământul oficial.

 

Galerie foto

 

Akzente este o expresie a normalităţii, este gestul firesc pe care televiziunea publică îl face săptămânal pentru toţi cei interesaţi de limba şi cultura germană.În toamna anului 1969, la momentul lansării, emisiunea a fost "un act politic", spune realizatoarea Christel Ungar Ţopescu. La momentul acela, regimul comunist încă mai simţea nevoia să demonstreze lumii, cel puţin din când în când, că-şi tratează bine toţi cetăţenii, indiferent de etnia lor. În anii '90, după prăbuşirea comunismului, emisiunea - care fusese suspendată începând cu 1985 - a renăscut la TVR ca un "act democratic". Libertatea de exprimare în limba maternă era o consecinţă naturală a ieşirii din totalitarism.

Fie că e vorba de saşii transilvăneni, de şvabii bănăţeni şi sătmăreni, ori de germanii din Bucovina sau Dobrogea, redacţia Emisiuni în limba germană e alături de ei, încercând să le afle problemele şi nevoile şi implicându-se în viaţa lor socială şi culturală. Niciun eveniment important pentru comunitatea germanilor din România nu scapă nesemnalat, iar acest lucru se întâmplă pentru că echipa Akzente colaborează strâns cu toate asociaţiile şi publicaţiile germanilor din România, cu reprezentanţele oficiale ale statului german în ţara noastră, cu postul public Deutsche Welle, dar şi cu diverse organizaţii şi centre culturale din Germania.

Producţiile realizate de redacţia germană sunt deopotrivă emisiuni de actualitate, cu ştiri şi o revistă a  presei de limbă germană, dar şi emisiuni de tip magazin în care sunt incluse reportaje şi documentare, rubrici culturale şi de divertisment.

În 2003, Akzente a primit de la Consiliul Naţional al Audiovizualului premiul pentru cea mai bună emisiune în limba minorităţilor conlocuitoare. În 2005, documentarul "Cei uitaţi” - în regia lui Adrian Drăguşin, cu un scenariu de Tiberiu Stoichici - a luat premiul pentru regie la SIMFEST - Festivalul Televiziunilor Locale şi Producătorilor Independenţi. Iar în 2009 Christel Ungar Ţopescu a primit în cadrul Galei Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România (APTR) un premiu pentru interviul cu violonista Anne Sophie Mutter.

Misiunea principală a emisiunii este să fie liantul unei comunităţi care azi mai numără, potrivit statisticilor, doar 60.000 de membri. Interesant e însă că publicul e uşor diferit de cel "repartizat" emisiunii de recensământul oficial. Mulţumită subtitrării în limba română, la poveştile spuse în emisiunile realizate de echipa coordonată de Christel Ungar Ţopescu au acces şi cei pentru care germana nu e limbă nativă. Mărturie stau scrisorile şi mesajele care vin în permanenţă la redacţie. În final, şi acesta e un semn de normalitate.

Emisiunea se difuzează joi, pe TVR 1 și TVR 1 HD, de la ora 15.00.

15:30 Copiii spun

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

16:00 Care pe care

Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

ARHIVĂ ARTICOLE

Despre „Vasilopita” grecească şi un teatru de păpuşi albanez din România

Emisiunile dedicate minorităţilor ne aduc şi în perioada 23 - 27 ianuarie, la TVR 1, noutăţi din actualitatea ...

Jazzul atinge suflete din diferite culturi. Emisiuni dedicate minorităţilor, la TVR 1

Echipele emisiunilor „Maghiara de pe unu”, „Akzente” şi cele realizate de Redacţia Alte Minorități ne propun, în ...

Crăciunul şi Revelionul pe rit vechi, în emisiuni dedicate minorităţilor, la TVR1

Cum aniversează armenii, ucrainenii, romii şi ruşii lipoveni din România sărbătorile sfârşitului de an aflăm în ...

Programe pentru minorităţi în săptămâna 12 – 18 decembrie, la TVR 1

Subiecte interesante pentru comunităţile maghiară, germană, elenă şi romă, în emisiunile „Maghiara de pe unu”, ...

Klaus Iohannis despre rădăcinile transilvănene, în ediţia specială „Akzente”

Cu ocazia întâlnirii saşilor transilvăneni, preşedintele României a acordat un interviu în exclusivitate ...

„Akzente”, despre aniversările şi invitaţii de onoare ai comunităţii germane

„Akzente”, emisiunea în limba germană de la TVR 1, a prezentat în ediţia de joi, 9 iulie, un interviu cu actorul ...

Actualitatea comunităţii germane, în fiecare joi, la Akzente

Pe 19 martie, de la ora 15:30,  „Akzente” ne-a spus cum s-a desfăşurat evenimentul de comemorare a 70 de ani de la ...

 Klaus Iohannis vine la emisiunea Akzente

Klaus Iohannis vine la emisiunea Akzente

publicat: luni, 02 martie 2015

Pe  5 martie, de la ora 15:30, TVR 1 a difuzat în cadrul emisiunii un interviu cu preşedintele Klaus Iohannis cu ...

Akzente vine cu ultimele noutăţi ale comunităţii germane din România

Joi, de la ora 15:30, emisiunea în limba germană de la TVR 1 a intrat în febra sărbătorilor de iarnă şi a difuzat ...

Klaus Iohannis, interviu în exclusivitate pentru emisiunea Akzente

Pe 27 noiembrie, de la ora 15:30, Akzente – emisiunea în limba germană - a difuzat un interviu în exclusivitate cu ...

 

#tvr1