loader
Foto

Maghiara de pe unu

"Krónika" e un cuvânt din altă limbă, dar nu înseamnă că nu-l înțelegem. În limbaj comun, înseamnă "cronică". În limbajul oamenilor de televiziune, e sinonim cu emisiunea Maghiara de pe unu. La TVR 1 și TVR 1 HD, în zilele de luni şi marţi, la ora 15:00.

 

Galerie foto

 

Mic exerciţiu de imaginaţie: luaţi pe rând următoarele cuvinte-cheie şi gândiţi-vă la ele: festival, biserică, umor, expoziţie, muzică populară, legendă, tabără, artist, gastronomie, politică, teatru, concert, meşteşug. Vă întrebaţi, poate, ce au în comun biserica şi gastronomia, umorul şi politica. Dar exerciţiul continuă, nu vă grăbiţi să ghiciţi.

Adăugaţi apoi, în doze moderate, cam de 25 de minute pentru fiecare rubrică, următoarele ingrediente: ştiri şi corespondenţe, anchete socio-politice, portrete ale unor oameni de cultură, spectacole de teatru, festivaluri de muzică populară, tabere de creaţie şi puţină muzică clasică.

Pentru că probabil încă nu aţi ghicit, vă mai oferim un indiciu: la TVR 1. Iar dacă tot nu ştiţi despre ce e vorba, ar trebui să urmăriţi Maghiara de pe unu sau, după cum era numită înainte, Kronika. Emisiunea reflectă evenimente sociale, politice sau culturale, dar prezintă şi serii de documentare sau reportaje din viaţa comunităţii maghiare, încercând să nu piardă nimic important din ceea ce e de actualitate.

Dintr-o reţetă bună şi ingrediente de calitate pot să iasă adesea cele mai bune preparate: puteţi afla istoria monumentelor și vechilor biserici ardelene - cum sunt cele de la Tonciu, Ghelinţa sau Ocna Sibiului. Dacă vă interesează, aveți acces la secretele fabricării unor obiecte, dezvăluite de pricepuţi meşteşugari. Participați, chiar dacă vă aflaţi în fața televizorului, la tabere de chitară, de folclor, de dans popular ori de jazz. Aflați ce s-a întâmplat la competiţii sportive ori la conferințe susținute de artiști maghiari, de dramaturgi şi arhitecți. Urmăriți interviuri cu oameni de cultură și politicieni, spectacole de teatru și dans, festivaluri.

Reţeta emisiunii se îmbogăţeşte săptămânal cu anchete sociale, forumuri economice, conferinţe, talk-show-uri politice, interviuri cu personalităţi din lumea artelor, spectacole de teatru-dans-film, recomandări de evenimente, jurnale de călătorie, rubrici religioase. Puteţi considera Maghiara de pe unu un bun loc de întâlnire al politicienilor cu artiştii, al tinerilor cu vârstnicii, al istoriei cu realitatea şi al ştirilor cu legendele.

10:00 Eu pot!

* EU POT este un program dezvoltare personală, de educaţie relaţională de cuplu, familie de origine si la locul de muncă, de gestiune a emoţiilor, de managementul stresului, de lidership, de parenting, de co-parenting, de managementul bugetului de familie, de neuroştiinţă, epigenetică şi mindhacking. Împreună cu specialiştii invitaţi, EU POT generează conţinut de real suport pentru cei interesaţi să îşi îmbunătaţească propriul climat psiho-emoţional.

Invitată dr. Elena Barbu

Rata divorțurilor în România a crescut în ultimii ani, ajungând la un nivel record în 2023. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în 2023 au fost înregistrate 47.660 de divorțuri, cu 6,2% mai multe decât în 2022.

Motive:

• Infidelitatea: Infidelitatea este unul dintre cele mai frecvente motive invocate de cuplurile care divorțează.

• Probleme de comunicare: Comunicarea este esențială pentru orice relație. Când partenerii nu pot comunica eficient, este mai probabil să apară conflicte și probleme.

• Violența domestică: Violența domestică este o problemă gravă care poate duce la divorț.

• Probleme financiare: Problemele financiare pot fi o sursă de stres și tensiune în orice relație. Când partenerii nu pot ajunge la un acord cu privire la cum să-și gestioneze banii, este mai probabil să apară conflicte.

• Diferențe de valori: Diferențele de valori pot fi o sursă de tensiune în orice relație. Când partenerii au valori fundamental diferite, este mai dificil să se înțeleagă și să se susțină reciproc.

Adevaratele cauze ale crizelor conjugale?

Ce se ascunde in spatele motivelor de mai sus, din punctul de vedere al constelatiilor?

Ce solutii avem, dupa crizele conjugale?

Ce ne invata constelatiile despre "compromis"?

Realizator şi producător Anca Mazilu

11:00 Vedeta familiei

* Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Toti cei 32 de campioni au dovedit ca sunt cei mai buni si ca merita trofeul emisiunii oferit de juriul de profesionisti.

Acum este momentul sa castige inimile oamenilor obisnuiti(medici, profesori, manageri, ingineri, studenti, asistentietc..)

Cei care vor decide cine merita marele premiu si titlul“Campionul publicului” sunt 12 jurati, oameni obisnuiti, care nu au specializare in domeniul muzical.

Jurnalist Iulia IoaniţoaiaRegia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

ARHIVĂ ARTICOLE

Despre „Vasilopita” grecească şi un teatru de păpuşi albanez din România

Emisiunile dedicate minorităţilor ne aduc şi în perioada 23 - 27 ianuarie, la TVR 1, noutăţi din actualitatea ...

Jazzul atinge suflete din diferite culturi. Emisiuni dedicate minorităţilor, la TVR 1

Echipele emisiunilor „Maghiara de pe unu”, „Akzente” şi cele realizate de Redacţia Alte Minorități ne propun, în ...

Crăciunul şi Revelionul pe rit vechi, în emisiuni dedicate minorităţilor, la TVR1

Cum aniversează armenii, ucrainenii, romii şi ruşii lipoveni din România sărbătorile sfârşitului de an aflăm în ...

Programe pentru minorităţi în săptămâna 12 – 18 decembrie, la TVR 1

Subiecte interesante pentru comunităţile maghiară, germană, elenă şi romă, în emisiunile „Maghiara de pe unu”, ...

 

#tvr1