loader
Foto

Maghiara de pe unu

"Krónika" e un cuvânt din altă limbă, dar nu înseamnă că nu-l înțelegem. În limbaj comun, înseamnă "cronică". În limbajul oamenilor de televiziune, e sinonim cu emisiunea Maghiara de pe unu. La TVR 1 și TVR 1 HD, în zilele de luni şi marţi, la ora 15:00.

 

Galerie foto

 

Mic exerciţiu de imaginaţie: luaţi pe rând următoarele cuvinte-cheie şi gândiţi-vă la ele: festival, biserică, umor, expoziţie, muzică populară, legendă, tabără, artist, gastronomie, politică, teatru, concert, meşteşug. Vă întrebaţi, poate, ce au în comun biserica şi gastronomia, umorul şi politica. Dar exerciţiul continuă, nu vă grăbiţi să ghiciţi.

Adăugaţi apoi, în doze moderate, cam de 25 de minute pentru fiecare rubrică, următoarele ingrediente: ştiri şi corespondenţe, anchete socio-politice, portrete ale unor oameni de cultură, spectacole de teatru, festivaluri de muzică populară, tabere de creaţie şi puţină muzică clasică.

Pentru că probabil încă nu aţi ghicit, vă mai oferim un indiciu: la TVR 1. Iar dacă tot nu ştiţi despre ce e vorba, ar trebui să urmăriţi Maghiara de pe unu sau, după cum era numită înainte, Kronika. Emisiunea reflectă evenimente sociale, politice sau culturale, dar prezintă şi serii de documentare sau reportaje din viaţa comunităţii maghiare, încercând să nu piardă nimic important din ceea ce e de actualitate.

Dintr-o reţetă bună şi ingrediente de calitate pot să iasă adesea cele mai bune preparate: puteţi afla istoria monumentelor și vechilor biserici ardelene - cum sunt cele de la Tonciu, Ghelinţa sau Ocna Sibiului. Dacă vă interesează, aveți acces la secretele fabricării unor obiecte, dezvăluite de pricepuţi meşteşugari. Participați, chiar dacă vă aflaţi în fața televizorului, la tabere de chitară, de folclor, de dans popular ori de jazz. Aflați ce s-a întâmplat la competiţii sportive ori la conferințe susținute de artiști maghiari, de dramaturgi şi arhitecți. Urmăriți interviuri cu oameni de cultură și politicieni, spectacole de teatru și dans, festivaluri.

Reţeta emisiunii se îmbogăţeşte săptămânal cu anchete sociale, forumuri economice, conferinţe, talk-show-uri politice, interviuri cu personalităţi din lumea artelor, spectacole de teatru-dans-film, recomandări de evenimente, jurnale de călătorie, rubrici religioase. Puteţi considera Maghiara de pe unu un bun loc de întâlnire al politicienilor cu artiştii, al tinerilor cu vârstnicii, al istoriei cu realitatea şi al ştirilor cu legendele.

17:00 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014) .

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang.

Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:15 Punctul critic

* Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Jurnalişti: Dana Rusu, Delia Apostol Hanzelik

Producator Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Transmisiune directa

Sezon nou

ARHIVĂ ARTICOLE

Despre „Vasilopita” grecească şi un teatru de păpuşi albanez din România

Emisiunile dedicate minorităţilor ne aduc şi în perioada 23 - 27 ianuarie, la TVR 1, noutăţi din actualitatea ...

Jazzul atinge suflete din diferite culturi. Emisiuni dedicate minorităţilor, la TVR 1

Echipele emisiunilor „Maghiara de pe unu”, „Akzente” şi cele realizate de Redacţia Alte Minorități ne propun, în ...

Crăciunul şi Revelionul pe rit vechi, în emisiuni dedicate minorităţilor, la TVR1

Cum aniversează armenii, ucrainenii, romii şi ruşii lipoveni din România sărbătorile sfârşitului de an aflăm în ...

Programe pentru minorităţi în săptămâna 12 – 18 decembrie, la TVR 1

Subiecte interesante pentru comunităţile maghiară, germană, elenă şi romă, în emisiunile „Maghiara de pe unu”, ...

 

#tvr1