loader
Foto

Galerie foto

Grigore Leşe

Din 2006, Leşe realizează emisiuni la Televiziunea Română, pentru care primește numeroase premii și nominalizări, printre acestea numărându-se şi Marele Premiu al APTR în 2007.

 

Drumul lui Leșe

Grigore Leşe s-a născut la 20 februarie 1954 în satul Stoiceni din Maramureș. A absolvit Liceul de Muzică din Baia Mare, apoi Academia de Muzică din Cluj – Facultatea de instrumente și canto (fagot). În anul 2003 a obținut titlul de Doctor în Muzică iar în 2010, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Din anul 2005 este profesor asociat de etnomuzicologie al Universității București.

Începând cu anul 2006 realizează emisiuni la Radiodifuziunea şi Televiziunea Română, pentru care primește numeroase premii și nominalizări, naționale și internaționale, printre acestea numărându-se Marele Premiu al Asociației Profesioniștilor de Televiziune din Români (APTR) în 2007; Premiul pentru jurnalism cultural decernat de Radio România în 2009, nominalizare la Festivalul Internaţional de Film de Televiziune, Shanghai 2009.

Este primul muzician de la noi care a adus în scenă, alături de el, artiști tradiționali din Iran, Siria, Armenia, Pakistan, demonstrând interferențele muzicilor străvechi din România și Orient. Muzica sa se regăsește pe coloana sonoră a mai multor filme de artă şi documentare, din ţară şi străinătate, cum ar fi The PharaonGanpowderTreason and Plot, producţie BBC sau documentarulWild Carpathia, produs de Travel Channel.

Atât prin concerte one-man show cât și prin spectacole complexe, în care folosește grupuri vocale, trupe de teatru sau dans contemporan, Grigore Leșe propune o altă abordare a folclorului, prin întoarcerea la arhetip.

A susţinut concerte la cele mai importante manifestări culturale de gen din lume: Smithsonian Folklive Festival, Washington; Festivalul Vocile Lumii, Bloomington; Festivalul Montmartre, Paris; Fest Der Kontinente, Berlin; Olimpiada Culturală de la Atena; Festivalul Țărilor Europei de Est, Montreal; Francophonie Métissée, Paris; Culturescapes, Basel; Festivalul „Miguel Bernal Himenez”, Morelia; Zilele Culturale ale Băncii Centrale Europene, Frankfurt; Expoziţiile Mondiale de la Aichi, Shanghai și Yeosu; Gala Premiilor BAFTA, Londra.

A concertat în catedrale şi prestigioase săli de concert din Suedia, Olanda, Elveţia, Austria, Germania, Ungaria, Croația, Polonia, Franța, Spania, Portugalia, Italia, Cipru, Japonia, China, Coreea de Sud, India, Mexic, Statele Unite ale Americii.

Discografie: Cântec pastoral, Casa de Discuri Amori, Laussane (1996); Cântece de Cătănie și Hori, Societatea de Concerte Bistriţa (2000, 2003); Horile Vieţii şi Aşteptând Crăciunul, Roton (2005), Grigore Leșe - Le chant de Lăpuș, OCORA Radio France, Paris (2009); Grigore Leșe și aromânii fârșeroți din Cogealac, A & A Records (2011); …De dragoste, de război, de moarte, de unul singur, Humanitas multimedia (2011), Grigore Leșe - Best of (2015). Este autorul cărții Acum știu cine sunt, Humanitas, 2013.

14:30 Gala umorului (R)

Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Jurnalist Iulia Ioanitoaia

Producător Cosmin Dumitru /

(Reluare)

16:00 Care pe care

Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

 

#tvr1