Lucrează în TVR din 1996 ca reporter, prezentator de ştiri, moderator de talk-show și producător. În ultimii ani a moderat emisiuni precum „Persona", „În linia întâi", „Românii de lângă noi", „Atunci și acum" sau seria „Carpații - plămânul Europei". Prezintă pe TVR1 emisiunea ”Breaking Fake News”.
Marian Voicu a absolvit Politehnica şi Științele Economice, urmând apoi cursurile CIFAP Paris.
A moderat dezbaterile prezidenţiale şi parlamentare din 2004. Timp de zece ani a documentat pentru TVR comunităţile româneşti - de la istroromâni şi aromâni, până la românii de peste Bug și cei din Federația Rusă. Este primul jurnalist român care a filmat în Sudan, Uganda și Siberia.
În ultimii ani a moderat emisiuni precum „Persona", „În linia întâi", „Românii de lângă noi", „Atunci și acum" sau seria „Carpații - plămânul Europei".
Printre cele mai recente filme documentare se numără „Torna, torna, fratre! Povestea aromânilor spusă de ei înșiși" (2015), „Exodul. O tragedie siriană" (2014), „Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani" (2013), „Serbia după război. În căutarea adevărului" (2009).
Între 2008 - 2010 a realizat „Interviurile Europa FM”. A fost manager de proiect la Radio România Chişinău, post lansat în 2011.
S-a implicat în domenii precum cooperarea pentru dezvoltare internațională, documentarea migrației, combaterea traficului de ființe umane, programe pentru jurnaliştii români din jurul României.
A fost reprezentantul salariaților în Consiliul de Administraţie al SRTV în perioada 2007-2010, este membru în Comisia de Etică şi Arbitraj (din 2015) și al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), președinte al Alianței Internaționale a Jurnaliștilor Români, cu care organizează anual Stagiile de formare pentru tineri jurnaliști din Republica Moldova și Ucraina.
A primit Medalia de aur din partea Asociaţiei Corespondenţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (New York, 2015) la categoria „Ricardo Ortega Memorial Prize for broadcast (TV & Radio) media”, pentru documentarul „Exodul. O tragedie siriană”, premiul pentru reportaj și documentar al Asociației Profesioniştilor de Televiziune din România de patru ori (Marele Premiu, ex aequo, în 1998), Premiul Clubului Romăn de Presă pentru talk-show (2006), Premiul Televest pentru curaj si conduită jurnalistică (2001), Premiul pentru Excelență în Jurnalism European pentru „calitatea intelectuală a emisiunilor de la Europa FM şi TVR Cultural", acordat de Casa Europa / Uniunea Europeană (2008).
A fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2014).
În 2016 a publicat la editura Humanitas volumul „Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani".
„Cred că în presă sunt importante pasiunea şi onestitatea. Cred că vedetele nu pot fi jurnalişti, iar jurnaliştii nu sunt vedete. Cred că presa este cu adevărat a patra putere în stat, dar că trebuie să-şi exercite puterea cu discernământ. Cred că dacă trăim mai bine sau mai rău, dacă vorbim o limbă română mai curată sau mai săracă, dacă ne pasă de noi şi de ceilalţi, toate acestea ţin în mare măsură şi de felul în care lucrează presa.”