loader

Irina Păcurariu

Irina Păcurariu este născută la Iaşi pe 23 martie 1969. A absolvit Liceul de Informatică şi Facultatea de Electrotehnică din cadrul Universităţii „Gheorghe Asachi" - Iaşi.

 

În 2008 a terminat şi un master în Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Din 1992 a intrat în echipa TVR Iaşi, unde a rămas până în 2004, anul în care a început să realizeze şi să producă emisiuni la TVR, în Bucureşti. A urmat stagii de pregătire la BBC, Thomson Foundation, Discovery Campus, France 3, ARD, Circom Regional. Specializările principale au fost în producţia de documentare, reportaje şi programe, având teme sociale, interese ale minorităţilor, echilibru politic. A fost primul reporter român care a realizat un documentar în Himalaya - „Ţara Şerpaşilor", desemnat şi cel mai bun documentar al anului de APTR. A primit numeroase premii, cele mai importante fiind: Jurnalistul Anului pentru documentarul Marţi, Joi, Sâmbătă, Premiul Consiliului Naţional al Cinematografiei pentru reportajul EU - marginea Europei sau oricare dintre cele şase premii APTR, cu o încărcătură specială fiind Marele Premiu APTR pentru reportajul Codrina

Printre cele mai importante programe realizate şi prezentate se numără: Poveste fără sfârşit, Mari români, Un european ca mine, Cealaltă Românie. În vara anului 2010 a prezentat emisiunea Camera de Ştiri (Newsroom), pe TVR Internaţional. Irina a mai prezentat, în toamna anului 2010, emisiunea interactivă Judecă tu!, difuzată pe TVR 1. 

În 2011 a realizat la TVR1 seria de documentare „Culoarele Puterii", iar în 30 aprilie a lansat, la TVR 1, primul program despre Smart Education cu românii care sunt studenţi sau profesori la cele mai performante universităţi din lume, România deşteaptă. De asemenea, ea a prezentat, împreună cu Cristian Tabără, Zona Zero, o emisiune care oferă românilor şansa de a-şi împlini un vis de suflet.

După CEALALTĂ ROMÂNIE, ROMÂNIA DEŞTEAPTĂ sau EXODUL MAMELOR, Irina Păcurariu propune la TVR Internaţional o  nouă serie de reportaje având ca obiectiv declarat aflarea sensului nou pe care ACASĂ îl are pentru milioane de români - UNDE-I ACASĂ?

Irina este căsătorită cu alpinistul Constantin Lăcătuşu, primul român cuceritor al Everestului. Au împreună două fetiţe: Ana Carina şi Iris Petra.

Întrebată dacă jurnalismul a ales-o pe ea sau ea a ales jurnalismul, sau despre cât e pasiune şi cât e muncă, Irina ne-a povestit: „Povestea cu alţii sau altele care te aleg pe tine este doar legendă, cel puţin aşa m-a învăţat experienţa personală. De fapt, pentru fiecare centimetru de glorie sau eşec, singura vină o porţi tu. Nici nu mai ştiu dacă modelele de vise pe care le aveam înainte de 1989 se pot, chiar şi în glumă, aplica astăzi. Cum şi cui ai mai putea povesti despre faptul că alegerile profesionale şi nu numai, le făceam în funcţie de o repartiţie? Despre faptul că şefii de promoţie de la o Facultate de Litere nu se „băteau" pentru o bursă sau un master la o universitate de Ivy League, sau, de neînchipuit, pentru un post de asistent universitar. Ei visau la o catedră de profesor, într-un loc unde se putea face naveta cu trenul! 

"Alegerea mea a fost simplă; abia apăruseră studiourile TVR din Iaşi. După un an de funcţionare, au hotărât să organizeze un concurs, el apărea la câteva zile după ce am terminat facultatea şi mi s-a părut o joacă să mă înscriu, am fost acolo împreună cu alte câteva sute de oameni şi la final, m-am trezit printre cei 5 aleşi colaboratori. Cred că doar eu am mai rămas în jurnalism dintre ei... nu ştiu exact dacă a fost pasiune, dar pot spune că nu am simţit vreodată că merg la serviciu, n-am avut frisoane pentru un deadline, nu m-am speriat vreodată decât de lipsa de inspiraţie", povesteşte Irina.

17:00 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014) .

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang.

Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:15 Punctul critic

* Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Jurnalişti: Dana Rusu, Delia Apostol Hanzelik

Producator Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Transmisiune directa

Sezon nou

 

#tvr1