loader

Sonia Argint Ionescu

Sonia Argint Ionescu este născută pe 28 decembrie 1981, în Bucureşti. După absolvirea liceului Goethe (fostul Hermann Oberth), urmează cursurile Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, secţia Germană-Spaniolă, ale Universităţii Bucureşti.

 

În 2000, în urma unui casting efectuat la şcoala germană, a fost aleasă pentru a prezenta emisiunea în limba germană de la TVR 1. A moderat emisiunea Toţi împreună - Emisiune în limba germană, pe TVR 2 şi pe TVR Internaţional, iar în prezent cei interesaţi de emisiunea în limba germană o pot urmări la Akzente, pe TVR1.

Din aprilie 2013, Sonia prezintă "Vreau să fiu sănătos", pe TVR1.

În 2004 şi 2005 a fost una dintre prezentatoarele Festivalului Internaţional de Muzică „Cerbul de Aur". La ediţia din 2005 a festivalului, a fost aleasă să realizeze un interviu în exclusivitate, în limba germană, cu Thomas Anders, fost membru al celebrei formaţii a anilor '80, Modern Talking.

De 1 iunie 2013 a moderat emisiunea  Copilărie pentru toţi, în beneficiul fundatiei Hope and Homes for Children Romania. Şi tot în 2013 a fost cea care a anunţat notele din partea României la Eurovision Song Contest 2013.

Emisiunea în limba germană de la TVR 1 este difuzată în fiecare joi, de la ora 15:10, și prezintă cele mai importante evenimente din viaţa şi cultura germanilor din România. Întâlniri, expoziţii, prezentări de carte sunt doar câteva din subiectele fiecărei săptămâni. De asemenea, magazinul de călătorii „Hin und Weg" vă conduce în cele mai frumoase oraşe şi peisaje din Germania.

Sonia Argint Ionescu este implicată în emisiunea Vreau să fiu sănătos, atât ca om de televiziune, cât şi ca mamă a doi copii, preocupată de hrana sănătoasă, tratamentele necesare în diferite afecţiuni sau stilul de viaţă sănătos.

„Educaţia şi cultura germană mi-au marcat copilăria şi au consolidat evoluţia mea ulterioară. Poate şi de aceea sunt un om corect, punctual şi pe care te poti baza. Ştiu că cei şapte ani de acasă sunt cei mai importanţi şi de aceea doresc ca, împreună cu soţul meu, să ne creştem în acelaşi mod cei doi baieţi minunaţi."

„Emisiunea în limba germană constituie un aport educativ esenţial, de care România are nevoie în diversitatea ei multietnică. Poate şi datorită acestei emisiuni, România a devenit un exemplu de toleranţă şi un model de convieţuire a diverselor etnii. De aceea vă invit să fiţi în fiecare săptămână alături de noi."

Una dintre pasiunile Soniei, descoperită în urmă cu doi ani este realizarea de coliere. „Totul a pornit de la o joacă, de la dorinţa de a mă exprima într-un mod creativ. Aceasta dorinţă am îmbinat-o cu interesul meu pentru fashion, dar si cu necesitatea de a ma accesoriza, în lipsa unor produse de acest gen pe piaţă", povesteşte Sonia.

Noul ei hobby s-a dovedit a fi o idee de succes pe care a dezvoltat-o. Colierele ei au fost foarte apreciate de revistele de specialitate, care le-au folosit în diverse editoriale şi prezentări.

Totodată, bijuteriile ei sunt purtate cu plăcere de multe vedete.

Prezentarea în limba germană:

Sonia Argint Ionescu. Geboren am 28. Dezember 1981 in Bukarest

Nach dem Besuch des Goethe-Kollegs (ehem. Hermann Oberth-Schule) in Bukarest studiert sie Germanistik und Iberistik an der Sprach- und Literaturwissenschaftlichen Hochschule der Bukarester Universität. Beim Casting in der Bukarester deutschen Schule im Jahr 2000 wird sie als Ansagerin für die Deutsche Sendung auf TVR 1 ausgewählt; seit 2002 - Moderation der Sendungen in deutscher Sprache auf TVR 2 und TVR International. 2004 und 2005 gehört sie zu den Ansagerinnen des internationalen Festivals für Unterhaltungsmusik „Goldener Hirsch". Bei der Auflage 2005 führt sie das Exlusivinterview mit Thomas Anders, Ex-Mitglied der in den '80er Jahren erfolgreichen Band Modern Talking.

„Die deutsche Erziehung und Kultur haben meine Kindheit geprägt und meine spätere Entwicklung entscheidend bestimmt. Das ist wohl auch der Grund, weshalb ich ein aufrichtiger, pünktlicher und zuverlässiger Mensch bin. Weil die Kinderstube eine derart wichtige Rolle spielt, wollen mein Mann und ich unsere beiden wunderbaren Söhne in diesem Sinne grossziehen.

Die Sendung in deutscher Sprache leistet einen ganz wesentlichen Beitrag zu der Erziehung, die Rumänien in ihrer multiethnischen Vielfalt braucht.  Vielleicht ist es auch dieser Sendung zu verdanken, dass Rumänien ein Beispiel für Toleranz und ein Modell des Zusammenlebens verschiedener Ethnien geworden ist. Deshalb lade ich Sie ein, unsere Sendung jede Woche zu verfolgen."

 

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

17:00 Exclusiv în România

* Prezintă Cristian Tabără

In acest episod „Exclusiv in Romania” continuam calatoria noastra prin Bucurestiul interbelic si nu numai.

Probabil că toți bucureștenii-și nu numai ei-au auzit, mai în glumă, mai în serios, despre Mița Biciclista. Ce este adevăr și ce este doar o legendă in povestea sa putem afla vizitând casa care i-a aparținut, în apropiere de Piața Amzei.

Iar clădirea-monument istoric are de oferit mult mai mult decât propria poveste, prin expozițiile inedite pe care le găzduiește.

Vă invităm la o călătorie în timp prin sălile ei! Și nu, destinația nu e cea interbelică, la care v-ați putea aștepta.

Călătoria noastră prin Bucureşti continua şi ajungem pe cel mai şarmant bulevard din capitală-Calea Victoriei unde, aproape la tot pasul, putem admira clădiri din secolul trecut, cu arhitectură deosebită. Câteva dintre ele au fost proiectate de renumitul arhitect francez Paul Gauttereau, un apropiat al regelui Carol I-primul om de stat care a început un amplu proces de modernizare a României. Astăzi pătrundem în cea mai frumoasă bibliotecă universitară din Europa: Biblioteca Centrală Universitară Carol I-o bijuterie arhitectonică a cărei poveste impresionantă vă invit s-o aflați chiar acum.

Muzeul Abandonului este un muzeu-forum digital și participativ, care își propune să cartografieze cultura abandonului și să ofere o narațiune istorică a fenomenului abandonului și instituționalizării copiilor în România. Este un loc de întâlnire între publicul larg și comunitatea invizibilă a copiilor abandonați din România, un spațiu sigur unde această traumă colectivă poate începe procesul de vindecare.

Se estimează că la începutul anilor ‘90, țările ex-comuniste aveau în grijă peste jumătate de milion de copii abandonați. În România se vorbea despre aproape 100.000 de copii abandonați în grija statului-atâția copii se aflau oficial în 1989 în registrele caselor de copii. În realitate, numărul lor era mult mai mare.

Muzeul Abandonului a fost înființat în 2021, cu misiunea de a scoate la lumină o imensă rană ce influențează profund felul în care România arată astăzi.

Producători: Cristian Tabara, Marin Găbudean

 

#tvr1