loader

D’ale lu’ Mitică

În fiecare duminică, de la ora 17:00, cu autenticitate, francheţe şi umor, „D`ale lu` Mitică” dezvăluie telespectatorilor realitatea necosmetizată din România rurală. Urmăriți, la TVR 2, un nou sezon al emisiunii, începând din 31 martie, cu reportaje sociale şi poveşti din zona rurală spuse cu un haz inconfundabil!

 

Galerie foto

 

Reporterul Marian Marin se întoarce în satele românești pentru a expune problemele oamenilor, cazuri disperate, uneori ciudate, alteori ironice, dezamăgiţi de autorităţi, care cu siguranţă vor atrage atenţia telespectatorilor TVR 2.

Despre echipa emisiunii „D'ale lu' Mitică” se ştie că este demnă de un record.

„Faptul că am păstrat aceeaşi echipă atâţia ani este o performanţă”, subliniază realizatorul Cristian Vlad, făcând referire la cei 24 de ani de când echipa a rămas unită, aducând telespectatorilor, într-o abordare inedită, satiră şi umor, problemele oamenilor din zona rurală.

Plecarea atât de grăbită şi neaşteptată la începutul acestui an a unui coleg drag, actorul Mitică Popescu, a reprezentat o cumpănă în viitorul emisiunii. Telespectatorii le-au fost aproape celor din echipa emisiunii, au trimis numeroase mesaje, au susţinut programul, iar la sfatul lor, „D'ale lu' Mitică” revine cu un nou sezon în această primăvară.

„Nu opriţi această emisiune! Ar fi o greşeală impardonabilă. Emisiunea trebuie să continue cu acelaşi titlu, cu acelaşi generic, cu acelaşi final "Să fiţi deştepţi...!" şi cu un nou personaj sclipitor care să rostească intermezzo-urile alea haioase. D' ale lu' Mitică e deja un brand şi nu aveţi voie să îl ucideţi!”, este scris într-unul dintre mesajele lăsate pe social-media.

Locul marelui actor Mitică Popescu nu va fi ocupat de nimeni, doarece maestrul este de neînlocuit pe marele şi micul ecran, dar şi în inimile colegilor săi. Moştenirea sa aparţine însă tuturor telespectatorilor.

„Doamne, încă nu pot să cred că el nu mai este printre noi. Această emisiune m-a învățat multe, mare păcat... Drum lin spre îngeri! Sper să mai fie această emisiune şi pe viitor, acum aştept dacă se pot redifuza episoade vechi, de la început, m-aş uita cu mare placere!”

Un alt prieten al emisiunii adaugă: „RIP Mitică Popescu, păcat de această emisiune, era una dintre preferatele mele, deşi mă uitam rar la TV, că nu avem ce vedea, dar la D'ale lu' Mitică mă uitam cu atât de multă plăcere de foarte mulţi ani. Sper să mai fie și pe viitor!”.

Despre cum a arătat sezonul trecut „D'ale lu' Mitică”, ce modificări au fost făcute, dar şi cum au decurs primele filmări a dezvăluit echipa emisiunii (Liliana Vlad, producător, Cristian Vlad, realizator, Marian Marin, reporter şi grafician, Mihai Eugen Marinescu).

Liliana Vlad: Emisiunea va continua! Nu noi am hotărât. Oamenii! Ne-au scris în continuare despre problemele lor, poate mărunte, dar sufocante. Emisunea este a lor. Maestrul le-a deschis o poarta şi ei au intrat. Poarta a rămas deschisă! Din păcate, societatea românească se confruntă cu probleme care nu par a avea un sfârşit şi pe care suntem obligaţi să le aducem la cunoştinţa opiniei publice.

Cu ce subiecte debutează „D`ale lu` Mitică” şi în ce zone ale ţării s-au făcut primele filmări?

Liliana Vlad: Primul episod este despre un cetăţean care, din luna februarie sare garduri ca să intre în propria curte, din cauza unor bâlbâiei ale instanţelor de judecată, de-a dreptul absurde. Totul se petrece undeva spre munte, în Vâlcea.

Numeroşi locuitori din provincie vă solicită ajutorul pentru rezolvarea problemelor cu autorităţile. Cum reactionează oficialii când veniţi să îi filmaţi?

Liliana Vlad: Se ascund. Oficialii se întorc cu spatele în 90% din cazuri. Şi Marian insistă, forţează uşi... Din păcate cea mai mare parte a administraţiei este preocupată de gestionarea propriilor afaceri şi ale acoliţilor ei. Prăpastia între administraţie şi nevoile comunităţilor este din ce în ce e mai mare.

Câteva dintre cazurile mai deosebite pe care le-aţi întâlnit ...?

Liliana Vlad: Toate cazurile au fost deosebite. În 24 de ani am prezentat doar cazuri la limita absurdului.

Cum vă inspiraţi pentru partea grafica din emisiune?

Liliana Vlad: Avem un artist plastic, grafician Mihai Eugen Marinescu, cu care colaboram de foarte mulţi ani şi care interpretează scenariul în formulă satirică. Desenele lui pot fi vazute pe pagina sa de Facebook.

Echipa emisiunii „D`ale lu` Mitica” este, probabil, cea mai longevivă de pe TV. Cum s-au desfăşurat filmarile acum, fără un membrul important, domnul Mitică Popescu?

Liliana Vlad: Cel mai greu e la montaj când ne uităm la secvenţe din arhivă. Este cu noi... Dar nu-i uşor!

***

Emisiunea este şi una a recordurilor: în 24 de ani de deplasări în zona rurală, echipa emisiunii a străbătut aproape de 300 de mii de kilometri, adică aproximativ de opt ori ocolul pământului pe la Ecuator.

***

Despre toate şi despre noi toţi, în fiecare duminică, la ora 17:00, la TVR 2. Emisiunea poate fi văzută și pe TVR+ .

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

*Paştele-traditii si obiceiuri

Invitate: Andreea Tănăsescu, fondatoarea comunității LA BLOUSE ROUMAINE

Elena Torac, meşter popular

Producător Ioana Mureşan

19:00 Teleenciclopedia

* DOAMNA ŞI UNICORNUL (ep.2)

Cinci dintre cele șase tapiserii numite generic La Dame à la licorne (Doamna și unicornul) sunt interpretate ca reprezentând cele cinci simțuri-gust, auz, văz, miros, atingere. Cea de-a șasea tapiserie poartă mesajul À mon seul désir (dorința proprie fiecărui om)-echivalent cu fiorul iubirii. Rămase anonime, tapiseriile, ţesute din lână şi mătase în Flandra secolului al XV-lea, invită la reflecție, trezind bucuria de a participa la o ceremonie medievală.

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII (ep. 5)

După alungarea dinastiei Romanovilor și răsturnarea cârmuirii țariste, guvernul provizoriu, condus de avocatul Aleksandr Kerenski, se confrunta cu „dușmanii” democrației. Spre sfârșitul verii anului 1917, lipsită de sprijinul occidental, economia stagna și Rusia se afunda încet în haos. Venise momentul ca Vladimir Ilici Lenin să reintre în scenă. Prin urmare, deși căutat de poliție, la început de septembrie Vladimir Ilici Lenin se întorcea în secret la Petrograd. Cu discursuri înflăcărate și susținut de aliatul Troțki, Lenin i-a convins pe liderii bolșevicilor de necesitatea unei insurecții armate. Treptat, intenția unei ample revolte populare s-a preschimbat într-o operațiune militară prin care trebuiau ocupate punctele strategice din capitală.

INSTRUMENTELE MUZICALE (ep. 9)

Timp de secole, chiar milenii, cântatul a fost o „chestiune” mecanică, fie că era vorba de percuție, coarde ori instrumente de suflat-până la apariția electricității, care a produs sonorități nemaiauzite. Astfel, artiștilor li s-au dezvăluit noi orizonturi. „Cusurul” unei chitare clasice este „timiditatea”: acompaniază plăcut vocea, dar alte instrumente o eclipsează. Deși are multe de „spus”, nu o ajută volumul, iar printre saxofoane și trompete se pierde aproape complet, ceea ce i-a nemulțumit pe interpreți. Noroc că minți luminate au decis să aplice, și în acest domeniu, electricitatea !

MAMIFERE MARINE (ep. 5)

Balenele cu cioc ale lui Blainville, orcile, cașaloții și focile elefant caută hrană la adâncimi, până de curând, nebănuite. Dar nu ele sunt campioanele scufundărilor, ci balenele cu cioc ale lui Cuvier (Ziphius cavirostris), care se încumetă, uneori, la adâncimi de aproape 3.000 de metri. Dintre toate mamiferele, aceste odontocete au atins limita absolută, din punct de vedere fiziologic-ceea ce este mai degrabă în dezavantajul lor.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA(AG)

 

#tvr1