loader

Aventură Urbană

România urbană nu înseamnă doar cele câteva zeci de reședințe de județ. Înseamnă sute de orășele mici, senine, prietenoase - fiecare cu propria sa mitologie urbană, cu obiceiurile, cu istoria sa.

 

Descoperim împreună, în fiecare week-end, poveşti, întâmplări şi personaje pe care nu le găsim în programele de ştiri. Așa arată România normală, o țară senzațional de obișnuită.

Rețeta n-are nimic extraordinar în ea: un jurnalist TVR petrece 24 de ore într-un oraş, încercând să-i pătrundă tainele și să-i înțeleagă istoria, iar invitatul emisiunii comentează “aventurile urbane” şi îşi povesteşte amintirile legate de perioada de viaţă petrecută acolo.

Vedem “România de sub radar”, ţara pe care am uitat-o, înghiţită de politică şi de știri senzaţionale. Miza emisiunii este să găsim locuri despre care nu se mai vorbeşte şi oameni care încă au timp, pasiuni şi o viaţă interesantă. Reţeta lor este simplă - timpul liber este oferit familiei, prietenilor, pasiunilor.

În diversele ediţii din acest an, telespectatorii au putut urmări povestirile scriitorului Radu Paraschivescu despre Lugoj, ale actorul Şerban Ionescu despre Petroşani, ale graficianului Bogdan Petry despre Cîmpulung Muscel.

Actorul Florin Zamfirescu a vorbit despre Călimăneşti – Căciulata, Gyuri Pascu despre Mediaş, Vasile Muraru despre Tîrgu Neamţ, Constantin Codrescu despre Huşi, alpinistul Alex Găvan despre Curtea de Argeş, Berti Barbera despre Rădăuţi, Sanda Nicola despre Orăştie, Ion Caramitru despre Sulina, Selma Iusuf despre Mangalia, Maria Dinulescu despre Făgăraş, Doru Antonesi despre Gura Humorului.

16:50 Prinţesa Ja-Myung

(PRINCESS JA-MYUNG-Coreea de Sud, 2009)

Episodul 22

Regia Lee Myung-woo

Cu: Jung Ryeo-won, Park Min-young, Jung Kyung-ho

* Dramă istorică. Povestea, inspirată de o veche legendă populară coreeană, a două surori vitrege care au marcat existenţa regatului Nakrang, în urmă cu aproape 2.000 de ani. Prinţesele Ja-myung şi Ra-hee s-au născut în aceeaşi zi, din acelaşi tată, dar din mame diferite. Un oracol avertizează că una dintre ele va deveni salvatoarea naţiunii, iar cealaltă va duce la distrugerea ei. Pentru a evita această nenorocire, se hotărăşte uciderea celor două prinţese. Dar folosindu-se de puterea ei, Wang Ja-shil, cea de-a doua soţie a regelui, reuşeşte s-o salveze pe fiica ei Ra-hee şi încearcă s-o asasineze pe Ja-myung. Aceasta scapă însă în mod miraculos, fiind găsită şi crescută de o trupă de circ. Peste ani, descoperindu-şi adevărata identitate, Ja-myung se întoarce în Nakrang şi îşi construieşte propriul destin, întâi ca preoteasă a templului, apoi ca războinică şi vajnică apărătoare a patriei sale. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:15 România face bine

România face bine * prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

* Botiza, muzeul viu

“România face bine” și asta se vede și într-o comună din Maramureșul istoric. La Botiza, satul renumit pentru covoarele de lână, colorate cu pigmenți vegetali, o famile de germani restaurează case vechi de peste 200 de ani; tinerii maramureșeni poartă cu mândrie hainele tradiționale, iar un costum popular autentic ajunge să coste 5000 de euro. Comuna a atras fonduri europene, astfel că nu mai există strada fără asfalt, apă și canalizare.

*Colecționarul din Apuseni

Un patriot care vrea sa salveze bucatica lui de tara-asa este cunoscut Emilian Achim in Tara Motilor. A colindat si inca mai colinda satele in costum popular, in cautarea unor obiecte care asteapta sa fie ferite de distrugere sau de uitare in vreun pod.

*Creativitate și eleganță

Radu si Alin Iorgoni sunt doi fraţi..pălărieri. Ei au moștenit răbdarea și pasiunea pentru lucrul bine făcut de la bunica lor. În copilărie au primit cadou o mașină de cusut de jucărie, transmisă din generație în generație. Nu au crezut initial că pot face din pasiunea lor o meserie: Radu a absolvit medicina dentară, iar Alin a lucrat în vânzări. Până la prima pălărie pe care au creat-o: o pălărie de fetru adevărat. Iar de atunci, sute de pălării unicat le poartă numele.

Producător Maria Cristina Ţilică

 

#tvr1