loader
Foto

„Teleenciclopedia”: despre amoruri boeme și instrumente muzicale | VIDEO

Sâmbătă, 4 martie, ora 18.55,  la TVR 1 - o nouă ediție a emisiunii „Teleenciclopedia”.

 

Teleenciclopedia

JEAN FOUQUET: MARTIRIUL SFINTEI APOLONIA (ep.2)

Jean Fouquet nu era un autentic reprezentant al Renașterii italiene, dar se pricepea să creeze iluzia profunzimii. De pildă, scena circulară din tabloul dedicat Sfintei Apolonia amintește de amfiteatrele romane, unde erau sacrificați primii creștini.

(w882) Appolonia

Martiriul Sfintei Apolonia, dar și celelalte miniaturi din Cartea orelor (culegere de rugăciuni și calendar al principalelor sărbători religioase) se numără printre ultimele exemple de artă medievală.

 

AMORURI BOEME : EMILIE FLÖGE ŞI GUSTAV KLIMT (ep.2) - premieră

Sfârşitul secolului al XIX-lea aducea un suflu proaspăt în cercurile artiștilor din Europa, dar în capitala Imperiului Austro-Ungar domnea conservatorismul. Pe 3 aprilie 1897, pictorul Gustav Klimt și încă vreo 40 de avangardiști înființau Wiener Secession (Secesiunea Vieneză) punând capăt dictaturii gustului burghez, sub motto-ul Der Zeit ihre Kunst. Der Kunst ihre Freiheit. (Timpurilor, arta lor. Artei, libertatea !)

(w882) instrument

INSTRUMENTELE MUZICALE (ep. 10) - premieră

A venit momentul să povestim despre sintetizator, instrument cu largă paletă de timbre şi posibilităţi de memorizare, ce produce și modifică electronic sunete imposibil de obținut prin „mijloace tradiționale”. Precursori au existat la începutul secolului trecut, un fel de „monștri tehnologici”, cu butoane și cabluri, descinși parcă din cărțile de literatură științifico-fantastică. Domeniul a luat avânt în anii ’60, odată cu apariția tranzistorului. Elementul, nici pe departe spectaculos, arătând ca un satelit rudimentar, ascundea încă o revoluție: miniaturizarea circuitelor electronice.

(w882) pradatori

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.8) - premieră

Noaptea, când în fiordurile Norvegiei heringii Clupea harengus se ridică la suprafață, flotele de pescuit îşi aruncă plasele. Un trio de balene cu cocoașă așteaptă răbdătoare sub un năvod încărcat cu sute de tone de captură. La doar câteva zeci de metri depărtare, un grup de Orcinus orca urmărește discret alt vas. Dacă vor să se ospăteze cum se cuvine, balenele şi delfinii trebuie să se tolereze, lăsând deoparte animozităţile.

***

Emisiunea poate fi urmărită în reluare duminică, 5 martie, ora 1.oo, pe TVR 1.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait și Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1