loader
Foto

″Teleenciclopedia″: despre influența artistică a Școlii de la Fontainebleau | VIDEO

Sâmbătă, 22 aprilie, ora 19.00, TVR 1 a transmis o nouă ediție a emisiunii ″Teleenciclopedia″, invitându-ne la o călătorie prin artă, istorie și natură.

 

Teleenciclopedia

FRANÇOIS CLOUET: O DOAMNĂ ÎN BAIA SA  (ep.2)

Spre sfârșitul veacului al XVI-lea, influența artistică a Școlii de la Fontainebleau se răspândea în toată Europa, atrăgându-l și pe artistul François Clouet. Ținând seama de afinitatea Renașterii pentru complexitate, pictorul regelui Carol al IX-lea a strecurat numeroase detalii ambivalente, precum unicornul sau oglinda.

(w882) amoruri bo

AMORURI BOEME: AMEDEO MODIGLIANI și JEANNE HÉBUTERNE (ep.2) - premieră

În noiembrie 1917, Modigliani se străduieşte să termine 30 de tablouri, ce vor fi expuse la galeria avangardistă Berthe Weill. Din păcate, nudurile italianului sunt considerate imorale şi pictorul e reclamat de încălcarea bunelor moravuri. Pe 23 martie 1918, după ce germanii bombardează Parisul, îndrăgostiţii sunt nevoiţi să se refugieze în sudul Franţei, unde pe 29 noiembrie, Jeanne o aduce pe lume pe micuţa Giovanna. La Nisa, sănătatea artistului se ameliorează, dar are dificultăți financiare deoarece nu reuşeşte să vândă nimic.

(w882) Cavalerul

CAVALERUL MONGOL (ep. 5)

Cea mai lungă migraţie din an a început, însă câţiva nomazi au zărit urme de copite, aşa că Shukhert decide să plece în căutarea cailor furaţi de hoţii Tuvan. Eroul mongol trebuie să-i găsească înainte de prima ninsoare, fiindcă zăpada și vânturile i-ar putea zădărnici eforturile.

(w882) Pantanal

ECOSISTEME: PANTANAL (ep.5) - premieră

Au trecut patru săptămâni de când puii de yacaré au venit pe lume. Grijulie, mama îi îndrumă spre locuri însorite, altfel temperatura corporală scăzută le-ar amenința viața, pentru că, asemenea tuturor animalelor „cu sânge rece”, caimanii nu o pot regla prin propriul metabolism. Un anaconda verde (Eunectes murinus) a reperat deja puii. Acești șerpi vânează caimani, însă le pot deveni și pradă. Învinge combatantul mai înzestrat.

 

Program de difuzare:

  • TVR 1 și TVR+ : sâmbătă, 22 aprilie, ora 19.00
  • Emisiunea poate fi urmărită în reluare luni, 24 aprilie, ora 11.00, la TVR 1 și TVR+.

***

Producător:  Oana Haşegan

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

15:55 Akzente

(II)​ Portret Daniel Spătar.

Producător Alex Mihăilescu

Transmisiune directă +înregistrare

16:45 Istorii ascunse

* TEZAURUL DIN PEȘTERA CIOCLOVINA

În 1953, în peștera Ponorici-Cioclovina cu apă, una dintre formațiunile carstice ale Munților Șureanu, speologul Traian Orghidan descoperea, din întâmplare, cel mai mare depozit european de piese ce aparține Epocii Bronzului Târziu. Cercetarea sitului a fost reluată în 2018, iar analizele chimice arată că o parte dintre cele aproape 8000 de obiecte descoperite în peșteră provin din zona Mării Baltice, iar altele din vechea regiune a Mesopotamiei.

Realizator Cristina Băican

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1