loader
Foto

Galerie foto

1946, un an decisiv în istoria României. Joi, la „Omul şi timpul” | VIDEO

Joi 16 iunie, de la ora 22.50, la TVR1, Rafael Udriște v-a invitat să urmăriți o ediție „Omul şi timpul” despre anul care a marcat trecerea ţării noastre la  comunism.

 

Rafael Udriște
Omul şi timpul

1946 este anul în care, în urma unor alegeri falsificate grosolan, regimul comunist de inspiraţie sovietică era instaurat în România. Rezultatul acestor alegeri anticipa desfiinţarea monarhiei şi transformarea României într-o ţară satelit a Uniunii Sovietice. La nivel internaţional, anul 1946 marchează bilanţul pierderilor celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi începutul schimbărilor fundamentale în plan politic şi militar care vor marca istoria mondială timp de 50 de ani.

„În România, guvernul interimar al lui Petru Groza fusese recunoscut doar de Uniunea Sovietică, iar Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii au refuzat să ducă tratative cu un guvern impus şi nu ales prin vot liber. Altfel spus, dacă guvernul României postbelice era rezultatul unui scrutin legal, Londra şi Washington-ul urmau să îl recunoască fără reţineri. Ceea ce au şi făcut. Se pare că nici englezii şi nici americanii nu învăţaseră nimic din trecutul apropiat, dacă luăm în calcul faptul că însuşi Hitler ajunsese la putere în 1934 în urma unor alegeri aşa-zis democratice. Aşadar, pe 19 noiembrie 1946, România vota. Rezultatul: Partidul Comunist a fost ales cu aproape 78% din voturi”, explică Rafael Udrişte, realizator şi moderator al emisiunii de la TVR 1.

(w882)

Falsificarea votului din 1946 a dus la legitimarea regimului comunist impus de Moscova. După modelul sistemului sovietic de guvernare, parlamentul devenea un instrument politic la dispoziţia guvernului. „Contextul istoric, situaţia în care se afla România, sistemul de măsuri de forţă aplicate de guvernul lui Petru Groza, maşinăria de propagand de inspiraţie sovietică au permis furtul electoral. Dar oare, falsul nu a fost girat şi de însuşi regele Mihai, care, după anunţarea rezultatelor oficiale ale alegerilor, a deschis, conform Constituţiei în vigoare, un parlament care, un an mai târziu, avea să abolească monarhia?”, se întreabă jurnalistul, provocându-i să răspundă şi pe cei doi invitaţi ai emisiunii de joi seară, istoricii Ilarion Ţiu şi Ştefan Bosomitu.

(w882)

„Privit din perspectiva istorică, anul 1946 este la fel de important pentru istoria noastră recentă, ca şi 1939. De ce? Pentru că în 1946 începea, practic, războiul rece şi pentru că, tot în acest an, dincolo de Cortina de fier, la Zurich, Wilson Churchill vorbea despre înfiinţarea Statelor Unite ale Europei. Despre toate acestea vom vorbi, onest şi fără patimă, la ’Omul şi timpul’”, mai anunţă Rafael Udrişte. Un nou episod se vede joi, 16 iunie, de la ora 22.50, la TVR 1.

(w882)

***

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte. Producţia ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade. Din octombrie 2021, urmărim în fiecare săptămână noi episoade „Omul şi timpul” la TVR 1.

18:00 Vedeta familiei (R)

Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

(Reluare)

19:30 Fata cu cartea

* Prezintă Nadine Vlădescu

Realizator Nadine Vlădescu

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1