loader
Foto

Acasă în vila din Primăverii, la Adevăruri despre trecut

Sâmbătă, 13 octombrie, de la ora 14.30, la TVR 1, pătrundem în reședința familiei Ceaușescu, celebra vilă din Primăverii, astăzi muzeu deschis tuturor celor curioși să descopere singuri încă un adevăr despre trecutul recent.

 

Adevăruri despre trecut

Până în decembrie ‘89, arhiva Televiziunii Române nu păstrează nicio imagine cu reşedinţa familiei Ceauşescu. De-abia în febra acelor momente au apărut primele cadre din locuința lor. Despre casele conducătorilor – şi aici ne referim la toţi cei care se aflau la cârma ţării – se ştia că se află într-un cartier, aşa-numit, al elitei roşii: cartierul Primăverii. Dar de văzut, nu-l putea vedea multă lume.

Familia Ceauşescu locuia în această zonă din 1949, de când capul familiei ajunsese în sferele de conducere ale Partidului Comunist Român. Au schimbat  mai multe case până la începutul anilor 60,  în functie de poziţiile avute de Nicolae Ceauşescu. În cele din urmă au poposit în Bulevardul Jdanov, pe care-l vor reboteza Primăverii, la nr. 50. Locuinţa „i s-a lipit de suflet” şi a devenit „acasă”.

(w882) Casa din P

În vila din Primăverii intra puţină lume. La început, veneau rudele lor, dar şi câţiva demnitari. Cu timpul, însă, vizitele rudelor au fost restricţionate, iar pentru întâlnirile cu tovaraşii din conducere s-a construit Club Bazin.

Decembrie 1989 a adus, odată cu primele imagini din Bd. Primăverii şi primele bârfe, dintre care, celebră a rămas cea care spunea ca robinetele instalaţiei din baie erau de aur. S-a dovedit nefondată, dar, chiar şi fără ele, excedentul de spaţiu locuibil şi toate obiectele de artă aflate în casă i-au revoltat pe românii nevoiţi să locuiască în aşa-numitele „cutii de chibrituri”, apartamente de 40, 50 maximum 70 de metri pătraţi, în care se afla strictul necesar.

(w882) Casa din P

Vor vorbi despre această locuinţă prof. univ. dr. LAVINIA BETEA; lt-col (rt) DUMITRU BURLAN, fost ofiţer specialist I în Direcţia a V-a Securitate; LAURENŢIU DAMIAN, regizor ; MĂDĂLIN VOICU, prieten cu Nicu Ceauşescu şi ANDREI STANCU, ghid la Palatul Primăverii.

Realizator: ROXANA TARHON

Producător: RALUCA ROGOJINĂ

22:30 Vis sau realitate?

Prezintă Sebastian Felix Topescu

În acest nou sezon, Basti Țopescu îşi propune să fie și mai aproape de telespectatori, oferindu-le o pauză pentru a visa. În fiecare ediție, Basti se transformă în „creatorul de visuri”, invitând câte o celebritate să pășească alături de el în lumea fanteziei, pentru a-și împlini visul cel mai nebunesc pentru o zi. Datorită formatului nou și calității emisiunii, "Vis sau Realitate" a fost nominalizată la categoria “Original Formats” în cadrul premiilor “Pitch and Play Live!” și se bucură de un succes în continuă creștere.

Invitat Dan Frînculescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

23:00 Cu ai mei! (R)

Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1