loader
Foto

Galerie foto

Adevăruri despre trecut: Cartuşul de “Kent”, deschizător de uşi

Vă invităm pe cea mai cunoscută stradă din Bucureşti în anii ’80: „strada Kent”. Un nou episod din seria de documentare Adevăruri despre trecut s-a difuzat sâmbătă, 5 noiembrie, de la 14.30, la TVR 1 şi TVR+.

 

Adevăruri despre trecut

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În cel de-al doilea episod al seriei Adevăruri despre trecut, ajungem pe cea mai cunoscută stradă din Bucureşti, în anii ’80: „strada Kent”. „De aici se cumpăra accesul spre restul mărfurilor interzise ale epocii. Era locul de unde procurai talonul de intrare la medici, funcţionari publici, profesori etc. Cartuşul de Kent făcea minuni în epoca de aur. Dacă-l plasai cui trebuia, te puteai considera aranjat”. (Raluca Rogojină, producătorul seriei Adevăruri despre trecut)

(w882)

Pe lângă Kent-deschizătorul de uşi, în anii ’80, românii învăţaseră zeci de alte tertipuri utile supravieţuirii. Erau anii în care se făcea bişniţă cu orice: playere, casete, spray-uri, săpunuri, geci din piele sau carpete „Răpirea din serai”. Cum în magazine nu se mai găsea nimic, cei care aduceau „marfă de afară”, orice fel de marfă, o vindeau pe nerăsuflate. Românii salivau numai la gândul unei banane sau al unei portocale verzui. „Dacă Dacia era cel mai îndepărtat vis, măcar să te fi descurcat de nişte unt, carne sau zahăr. O cutie de Ness, o sticlă de Pepsi sau o pungă cu caramele bulgăreşti erau considerate deja mari fiţe...” (Raluca Rogojină)

(w882)

(w882)

Vor povesti despre ce-au trăit atunci ei sau părinţii lor: Marius Manole - actor, Cornel Ilie - solistul trupei VUNK, Silvia Colfescu - scriitoare, Maria Cîrneci - interpretă de muzică populară, Serghei Mizil - fiu de fost demnitar politic, Nicole Cherry - cântăreaţă.

Realizator şi producător: Raluca Rogojină

Din 29 octombrie, seria de documentare Adevăruri despre trecut a revenit la TVR 1 cu noi episoade sâmbăta, de la 14.30. Despre ce însemna să supravieţuieşti în epoca de aur, despre ce însemna să rămâi om deşi trăiai duplicitar. Despre statul la cozi şi despre peştele de pe televizor. Despre “descurcăreală” şi despre a avea carne pe masă, duminica. Despre repartiţii. Despre Dacii şi curajul de a divorţa în anii ‘80. Despre toate acestea ne vom aminti sau vom afla în cele 8 episoade ale seriei Adevăruri despre trecut de la TVR 1.

Documentarele prezintă oameni care au trăit toate aceste experienţe pe viu sau prin intermediul părinţilor/bunicilor lor. Chiar în primul episod, la Adevăruri despre trecut am cunoscut familia Jagolea, o familie cu 11 copii, o familie subiect de reportaj TVR în 1974 şi regăsită după 42 de ani de la prima filmare.

„Este despre tinereţea, adolescenţa şi maturitatea noastră. Sunt imagini care arată tarele anilor ‘60-‘70-‘80, scoase la iveală pentru prima dată de la întâia lor difuzare pe post. Adevăruri despre trecut e despre adevărul vostru! Arhiva TVR a reţinut enorm din ce-am trăit. Încercăm, după 60 de ani, să redăm măcar o parte. Din 29 octombrie la TVR 1, în fiecare sâmbătă, de la 14.30” (Raluca Rogojină).

Realizatori: Roxana Tarhon, Iulian Foişor, Aura Dobre, Marian Voicu, Ştefania Ţene.

Consultant de specialitate: Lavinia Betea

5:10 Tezaur folcloric (R)

Prezintă Gheorghiţa Nicolae

Producător Roxana Pletea Popuşoi

(Reluare)

6:00 Teleshopping

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1