loader
Foto

Adevăruri despre trecut: concediile în vremea comunismului

Seria documentară “Adevăruri despre trecut” continuă duminică, 26 aprilie, la TVR 1, cu un nou episod. De la ora 14:30, ne amintim cum se petreceau concediile în vremea comunismului.  

 

Adevăruri despre trecut

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Concediul la români a venit odată cu adoptarea Constituției din 1948, copiată după cea sovietică. Conform legislației adoptate în 1967, angajații aveau dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit cu o durată de 15 până la 24 de zile lucrătoare.

Românii mergeau la munte sau la mare, cu maşina proprie – dacă aveau – cu trenul sau cu autocarul, stăteau la cort, în gazdă sau la hotel, dar exista în fiecare bucuria de a scăpa, măcar pentru câteva zile, de „realizarea planului”.

Se organizau şi călătorii în străinătate. Desigur, în țările socialiste. O ciudățenie a acelor vremuri era nudismul. De dragul publicității se pare că demnitarii comuniști îngăduiseră această practică. Altfel, rima prost cu codul eticii şi echităţii socialiste.

Dar, după ce treceau cele câteva zile de relaxare, românii reveneau la chemarea Partidului, spre făurirea „viitorului de aur”. În comunism erau cu siguranţă mai puţine libertăţi şi feluri de a te distra, dar oamenii se bucurau cu adevărat de zilele de concediu.

 

12:30 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian

Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)

13:00 Cu ai mei!

* Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1