loader
Foto

Galerie foto

„Adevăruri despre trecut”... cu dineuri, ospeţe şi alte mese îmbelşugate | VIDEO

Maeştri bucătari care au gătit la mari dineuri şi, uneori, în casele mai-marilor epocii ne-au povestit mai multe la „Adevăruri despre trecut”, miercuri, 3 noiembrie, ora 22.00, la TVR 1 și TVR+.

 

Adevăruri despre trecut

După cel de-Al Doilea Război Mondial şi instaurarea comunismului în România, a ieşi la un restaurant, şi mai ales la unul de lux, nu era o chestiune de zi cu zi. Puţini erau cei care îşi mai permiteau costurile unei astfel de trataţii.

Scriitorii cu bună deschidere obţineau nişte drepturi de autor fabuloase. Erau plasticienii foarte agreaţi, ale căror lucrări erau cumparate, erau actorii cu tarife mari şi care aveau angajamente în mai multe părţi, şi în cinematografie, şi în teatru simultan, care ar fi putut să justifice respectivele cheltuieli”, ne lămureşte Lavinia Betea, conf. prof dr., consultant de specialitate al emisiunii „Adevăruri despre trecut”.

(w882)

Gheorghe Vătafu, maestru bucătar

„M-am angajat picolo la un restaurant care se deschidea atunci. Veneau somităţi, veneau artiştii de la ... Lucia Sturdza Bulanda(nu se numea aşa atunci), George Vraca, nu mai ştiu, Cella Delavrancea, erau surorile Cocea - Dina Cocea şi Tanţi Cocea. Venea Sadoveanu; Sadoveanu era o somitate; citeam cu multă pasiune toate poveştile lui. Mi-amintesc că îi aranjam faţa de masă şi... (râzând) că, din greşeală, copil fiind, făceam şi eu să m-ating de el, aşa, cu mâna, să zic şi eu că m-am atins de marele Sadoveanu. Era foarte sobru; nu vorbea, îşi cerea şvarţul* lui, cafea, ceva. Nu lăsa bacşiş, îşi aduna tot mărunţişul ăla şi-l punea bine, dar pentru mine era o mândrie că serveam pe Sadoveanu”, ne povesteşte Gheorghe Vătafu, cel care a devenit maestru bucătar în Epoca de Aur.

„Dacă ăştia vin la noi, ce ne facem, Petrule, cum îi tratăm? Puneţi mâna şi pregătiţi cadre!

Între îndatoririle liderilor politici intră şi reprezentarea ţării în faţa oaspeţilor străini. Comuniştii au descoperit repede că erau deficitari la acest capitol. Gheorghe Vătafu, maestru bucătar încă din vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, povestea că la o întrunire din străinătate, conducătorul român a remarcat modul în care erau trataţi de străini şi a devenit conştient de lipsa de personal calificat din ţara noastră. I-a solicitat lui Petru Groza, premier la acea dată, să organizeze în România şcoli de bucătari, cofetari şi ospătari: „Bucătăria românească înainte, în perioada interbelică, era la un nivel foarte mare. Casele nobiliare de aici trimiteau bucătari să se specializeze în Franţa şi/sau aduceau bucătari din Franţa să le specializeze bucătăria. Ei bine, o dată cu schimbarea regimului, acei bucătari care erau formaţi în şcoala veche au fost eliminaţi. Conducătorii noştri de atunci erau invitaţi la diferite simpozioane, conferinţe, întruniri în afara ţării. Şi-acolo erau trataţi cum se cuvine. Şi... Gheorghiu Dej, la o astfel de întrunire, se zice că l-a tras de mânecă pe Petru Groza, care era primul ministru: Dacă ăştia vin la noi, ce ne facem, Petrule, cum îi tratăm? Puneţi mâna şi pregătiţi cadre!”, relatează Gheorghe Vătafu.

(w882)

(w882)

Iniţial, relaţiile diplomatice ale României se reduceau la ţările care intraseră, şi ele, sub tutela sovietică. Pe măsură ce delegaţiile străine care veneau la noi în ţară s-au diversificat, s-a înmulţit şi personalul necesar pentru buna pregătire a dineurilor. S-a ajuns ca la astfel de recepţii să fie aduşi maeştri bucătari de la cele mai bune restaurante din capitală şi din ţară.

(w882)

Mulţi dintre absolvenţii şcolii de bucătari erau trimişi, după terminarea studiilor, la specializări în Occident sau la concursuri internaţionale de artă culinară. „Am fost la Intercontinental, în Iordania, acolo am văzut pentru prima dată sparanghel. Acolo am văzut şi broccoli, acolo am văzut şi kiwi, care aici, la noi în ţară nu erau. Mi s-a părut că este un cartof. Şi-atunci, de curiozitate, am muşcat din el. Dar l-am mâncat cu păr cu tot, că nu ştiam că se curăţă”, povesteşte amuzat Iulian Stanciu, maestru bucătar. „Erau multe care nu ştiam ce sunt... Somonul fumé – păi, se văzuse la noi somon... şi afumat?”, adaugă Ioan Graur, la rândul său maestru bucătar.

Şi, dacă tot plecau pe banii statului comunist, uneori liderii acelor vremuri apelau la serviciile lor pentru a le pregăti mesele private.

(w882)

(w882)

Despre reguli, meniuri şi alte întâmplări legate de gastronomia românească în perioada Epocii de Aur ne vor vorbi în acest episod mai mulţi maeştri bucătari: Gheorghe Vătafu, Ioan Graur, Ion Şerban, Iulian Stanciu, Grigore Todea, care au gătit la astfel de dineuri şi, uneori, în casele mai-marilor epocii. Iar introducerea în culisele acelor mese festive ne va fi oferită de conf. prof dr. Lavinia Betea.

Realizator: Roxana Tarhon

Producător: Raluca Rogojină

* şvarţ – băutură fierbinte făcută din boabe de cafea prăjite şi râşnite, trecută prin filtru şi îndulcită

Despre „Adevăruri despre trecut”

Din 6 octombrie, echipa „Adevăruri despre trecut” ne invită la cel de-al 12 sezon de documentare istorice, cu subiecte și mărturii despre ceea ce a însemnat viața noastră în comunism. Intervievații, documentele, informațiile și imaginile de arhivă scoase la iveală după mai bine de 30 de ani vor dezvălui în premieră culisele unor fapte și întâmplări pe care mulți le-au crezut uitate sau despre care cei mai mulți n-aveau nici cea mai mică idee. De 7 ani, producătorul Raluca Rogojină, consultantul de specialitate Lavinia Betea și realizatorii Roxana Tarhon, Carmen Bărbulescu, Raluca Bibiri, Ștefania Țene, Gheorghe Preda, Diana Deleanu și Irina Luca prezintă seria „Adevărurilor despre trecut”, într-un demers unic în spațiul media românesc.

Cum a fost încurajată diversitatea confesională cu preţul îngrădirii libertăţii de credinţă, povestea celebrei APACA, fabrica reprezentativă pentru modul de viață și de muncă al românilor în comunism, cum arăta un „potol”, mai exact ospeţele şi dineurile nomenclaturiştilor, ineditul publicităţii în epoca de aur şi ce însemna „arta sacră” în acele vremuri, nostalgia pentru regimul anterior vs. „speranţa de mai bine”, povestea tovarăşei de fier Ana Pauker, prima femeie din lume ministru de externe, toate acestea sunt câteva dintre subiectele pe care le vom putea urmări în episoadele sezonului 12 al „Adevărurilor despre trecut”. Și tot în acest nou sezon, difuzat de TVR 1 miercuri, de la ora 22.00, găsim răspunsuri la întrebările: ce însemna parenting în anii '70-'80, în România ceaușistă; cât de alintați și cât de pedepsiți au fost adulții de azi în copilărie, cu ce frici au rămas și ce nu ar aplica niciodată în educația copiilor lor. Vor răspunde vedete ale vremii, dar și oameni obișnuiți, care și-au trăit bucuriile și amarul într-o epocă smintită.

7:00 Weekend matinal

*Ştiri*Sport

Prezintă Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

ZOOM ANA MARIA DOBRANICI, manager de proiecte Asociaţia Ajungem Mari
Ajungem MARI este programul Asociaţiei Lindenfeld ce susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor din centre de plasament şi medii defavorizate. Asociaţia are proiecte permanente dezvoltate pentru a răspunde nevoilor reale ale copiilor din sistemul de protecţie. Punem astfel accent pe creşterea încrederii copiilor în propriile forţe, pe formarea de abilităţi şi transmiterea unor valori care să-i ajute să ducă o viaţă independentă, demnă şi sănătoasă.
Sâmbăta viitoare, pe 17 mai, Asociaţia organizează "Concursul caritabil de Șah" sub sloganul "Șah, competiție și generozitate". Nu e doar un concurs, e o misiune importantă: acționezi strategic pe tabla de șah și, în același timp, schimbi viețile copiilor instituționalizați, strângând fonduri de la prieteni, colegi, familie.
DISCUŢIE LUMINIŢA VÎLCEA, specialist în astrologie
DISCUŢIE MATEI PIECA, student la Facultatea de Teologie Romană Catolică şi Pr. Eduard Giurgi, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din București
Alegera suveranului pontif o surpriza. Papa Leon se doreste continuatorul Papei Francisc şi îndeamnă la pace şi unitate.
DISCUŢIE DIANA STAFIE, fondator al "Future Station" , o agenție de consultanță și strategie prospectivă și unul dintre puținii experți români specializați în scenarii de viitor.
Pe 11 mai, exact între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, UNFINISHED DEMOCRACY aduce la București o zi întreagă de dialoguri, dezbateri, ateliere și întâlniri care explorează ce înseamnă să consolidăm și să reimaginăm democrația, într-o lume în continuă schimbare.
Diana va fi parte din programul de zi şi va ţine un workshopul se numeste: CE POVESTE VREI SĂ SCRII DESPRE VIITORUL DEMOCRAȚIEI? este de la 11:30 la 13:00, la Casa Universitarilor. Ce povești ne spunem despre democrație — și cum ne influențează ele direcția în care mergem?Va fi o sesiune interactivă și de reflecție, în care Diana Stafie ne invită să trecem dincolo de știri și crize, ca să explorăm credințele și metaforele profunde care modelează viitorul nostru comun.
DISCUŢIE CĂTĂLIN OLARU, director artistic, Festivalul Filmului European şi IOANA MISCHIE, ambsador al FFE
A 29-a ediţie a festivalului este deja în plină desfăşurare, o ediţie care stă sub semnul sloganului "Cultura uneşte". În acest an în cadrul FFE vor fi peste 40 de lungmetraje (din care 28 prezentate în premieră naţională) şi se desfăşoară şi în alte 9 oraşe mari din ţară. Proiecţiile din festival oglindesc evoluţia globală a cinematografiei, dovedind că cinematografia europeană poate fi emblematică și inovatoare, capabilă să inițieze noi viziuni audio-vizuale. Spotul festivalului a fost realizat de către ambasadoarea festivalului, Ioana Mischie, prin îmbinarea noilor tehnologii și a software-urilor de ultimă generație
DISCUŢIE LUIGI GAGEOS, director M.U.S.I.C., Magical Urban Sounds In Connection​ şi SORIN ENUŞ-Director Creative Europe Romania
Europa Creativă este cel mai important program de finanțare al Uniunii Europene dedicat sprijinirii sectoarelor creative, culturii și audiovizualului.
Programul are un buget total de 2,44 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 și este gestionat de Comisia Europeană prin Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură, care primește și evaluează aplicațiile. Europa Creativă are două subprograme: MEDIA, Cultura și o componentă transsectorială care facilitează colaborarea între sectoarele creative și sprijină sectorul mass-media de știri prin promovarea alfabetizării mediatice, a pluralismului și a libertății presei.​
ZOOM CODRUŢ PÎNZARU, jurnalist TVR
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), anunță cea de-a treia ediții a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. În perioada 9-11 mai 2025, campusul POLITEHNICII București va deveni epicentrul unui festival fascinant ce aduce împreună pasionații de astronomie, tehnologie și inovație din întreaga lume.

LIVE ZILELE HORTICULTURII BUCUREŞTENE

Suntem la a 21-a ediție a evenimentului Zilele Horticulturii Bucureștene, în Campusul Agronomie-Herăstrău. Evenimentul este organizat de Facultatea de Horticultură, din cadrul Universității de Științe Agronomice șiMedicină Veterinară din București, alături de Societatea Română a Horticultorilor și susținut de Primăria Municipiului București.Este un festival devenit deja o tradiție pentru iubitorii de plante și grădinărit. Evenimentul aduce în prim-plan frumusețea și importanța horticulturii, oferind o zonă deschisăde întâlnire între producători, specialiști și pasionați ai acestui domeniu.O expoziție plină de culoare pentru toți vizitatorii.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

10:00 Vreau sa fiu sănătos!

Prezinta Izabela Marinescu

* Emisiunea isi propune teme din mai multe zone medicale sau zone tangente
sănătății, prezentate și dezbătute într-un stil cât mai agreabil și pe înțelesul
tuturor.

Pietrele la bila

Alimente care ajuta la combatarea oboselii cronice

Noutati in boala Parkinson

Screening-ul prenatal

Cancerul la pancreas

Producător Beatrice Cioba

Sezon nou

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1