loader
Foto

America între „political correctness” şi război civil, la „Ultima ediţie”

Alba Popescu şi Andrei Ţărnea, experţi în relaţii strategice şi internaţionale, discută cu jurnalistul TVR Claudiu Lucaci despre conflictele tot mai ample ce divizează societatea americană; duminică, 20 august, la ora 14.30, la TVR 1 şi pe TVR+.

 

Claudiu Lucaci
Ultima ediţie

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Fenomenele sociale izbucnite la Charlottesville, în statul american Virginia, au căpătat, în ultimele zile, o amploare tot mai mare. Se vorbeşte deja de un posibil război civil între comunităţile de americani cunoscute ca „WASP” (white anglo-saxon protestants, în mare parte votanţi ai lui Donald Trump, adepţi ai unei politici de extremă dreaptă) şi cei care susţin ideologia corectitudinii politice. Cât de fragil este, de fapt, echilibrul în Statele Unite, ţara considerată de atâta timp cea mai stabilă democraţie a lumii? Despre ce se întâmplă în spatele a ceea ce vedem în relatările mass-media internaţionale vorbeşte Claudiu Lucaci cu invitaţii săi, pe 20 august, la Ultima ediţie. Emisiunea ce pune punct săptămânii de ştiri se vede în direct la TVR 1 şi online, pe TVR+, la ora 14.30, imediat după Telejurnalul de prânz.

(w882) foto credi

Charlottesville / credit foto Glenna Gordon, The New Yorker

Alba Popescu, expert în relaţii strategice şi specialist în domeniul islamului, respectiv Andrei Ţărnea, expert în relaţii internaţionale, îi sunt parteneri de dialog realizatorului TVR la această ediţie a emisiunii. Alături de ei, prin legătură telefonică va interveni şi Mircea Geoană, fost ambasador al ţării noastre în S.U.A..

Sunt, oare, manifestările recente simple răbufniri izolate de rasism şi xenofobie sau reprezintă, de fapt, o stare mult mai profundă de nemulţumire a unei părţi consistente a societăţii americane faţă de o alta – diferită prin rasă, religie, orientare sexuală etc. – care şi-a câştigat drepturi prin politica practicată până acum? S-a ajuns la momentul în care societatea americană se poate diviza într-atât încât zidul anunţat de preşedintele Trump încă din campania electorală să se ridice, de fapt, nu la graniţa cu Mexicul, ci chiar între comunităţile de americani purtând crezuri diferite? La aceste întrebări vor încerca să răspundă invitaţii jurnalistului Claudiu Lucaci în Ultima ediţie de duminica aceasta, făcând, totodată, şi o paralelă cu ce se întâmplă în ultimii ani în Europa. Numărul în creştere al atentatelor pe motive religioase ale islamiştilor radicalizaţi şi sentimentele naţionaliste ce capătă o amploare din ce în ce mai mare şi pe continent produc, de asemenea, controverse şi situaţii conflictuale. La ce ne putem aştepta în acest context aflăm tot duminică, urmărind Ultima ediţie, de la ora 14.30, la TVR 1.

Într-o lume care trăieşte şi gândeşte „la secundă”, deciziile care ne afectează viitorul par a fi lovite de vremelnicia pasiunilor şi trăirilor de moment. Analiza este înlocuită de păreri, iar reperul pare o simplă ţintă în mişcare. În acest context, Ştirile TVR aduc în programul TVR 1 Ultima ediţie, o dezbatere a ideilor, aşezată şi fără agresivitate, cu şi despre România. Jurnalistul TVR Claudiu Lucaci ne propune să încheiem săptămâna cu o radiografie a stării naţiunii şi a întâmplărilor care ne-au influenţat viaţa de zi cu zi. Finala evenimentelor săptămânii se dispută în Ultima ediţie, duminica, de la ora 14.30, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1