loader
Foto

Amoruri boeme şi Cavalerul mongol, sâmbătă, la „Teleenciclopedia” | VIDEO

Sâmbătă, 29 aprilie, de la ora 19:00, la TVR 1, ne-am întâlnit cu pictorul Bernardo Bellotto, cu Georgia O’Keeffe şi Alfred Stieglitz (fondatorul fotografiei moderne), am văzut un documentar despre curajosul Shukhert, erou mongol, şi am făcut cunoştinţă cu micul babuin.

 

Teleenciclopedia

BERNARDO BELLOTTO: VEDERE DIN VARŞOVIA, DE PE TERASA PALATULUI REGAL

În anul 1773, o stabilitate vremelnică stăpânea Regatul Polonez. De când urcase pe tron, cu un deceniu în urmă, Stanisław August Poniatowski visa să aibă o ţară modernă și unificată. Pictorul oficial al curţii era, încă din 1768, veneţianul Bernardo Bellotto. Supranumit Canaletto cel Tânăr, el pictase nenumărate peisaje, printre care Vedere din Varșovia, de pe terasa Palatului Regal, cu dimensiunile de 269, pe 166 de centimetri.

(w882) bernado bo

AMORURI BOEME : GEORGIA O’KEEFFE şi ALFRED STIEGLTZ

În anii ‘20 ai secolului trecut, Georgia O’Keeffe şi Alfred Stieglitz (fondatorul fotografiei moderne) formează cel mai popular şi faimos cuplu din New York. În adolescenţă, Georgia O’Keeffe sfidează convenţiile, visează să urmeze pictura. La 19 ani, Alfred Stieglitz e atras de fotografie și părăseşte America pentru a se înscrie la Universitatea Politehnică din Berlin. Acolo, chimistul Hermann Wilhelm Vogel îl va învaţa să experimenteze tehnicile fotografiei.

(w882) amoruri bo

CAVALERUL MONGOL

Curajosul Shukhert, eroul mongol al acestui documentar, află cu deznădejde că hoţii Tuvan i-au ucis armăsarul, pentru a-l vinde abatoarelor ilegale. Mai hotărât decât oricând, continuă să meargă pe urmele nemiloşilor tâlhari, cu gând să le dea o lecţie memorabilă.

(w882) cavalerul

CLANUL MICULUI BABUIN

Când a sosit pe lume, micul babuin (Papio cynocephalus) știa, instinctiv, că nu va avea un trai prea simplu, cu o familie aşa de ciudată şi de numeroasă. Cum clanul său număra deja 39 de membri, realizatorii documentarului l-au numit pe simpaticul pui: Forty (adică 40). Deocamdată, mic și neputincios, juniorul estecomplet dependent de laptele și protecția mamei, dar odată cu trecerea timpului, va învăța, printre altele, cum să distingă fizionomiile și personalitățile celor din jur.

Program de difuzare:

  • TVR 1 și TVR+ : sâmbătă, 29 aprilie, ora 19.00
  • Emisiunea poate fi urmărită în reluare luni, 1 mai, ora 11.00, la TVR 1 și TVR+.

***

Producător:  Oana Haşegan

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

22:00 Dosar România

*Trei zile cu Natalia

Documentar.

Realizator Catălin Apostol

Producător Răzvan Butaru

23:40 Jocurile Olimpice

* Speranţe. Episodul 9

Producător Daniela Enăchescu

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1