loader
Foto

„Ana. Regina neîncoronată”. Un documentar în premieră la „Ora Regelui” | VIDEO

La 7 ani de la trecerea în nefiinţă a Reginei Ana, sâmbătă, pe 29 iulie, ați putut urmări la TVR 1 (de la ora 15.30) și TVR Internațional (ora 17.00) un documentar in memoriam celei care i-a stat alături o viaţă întreagă Regelui Mihai I.

 

Ora Regelui

Se împlinesc, pe 1 august, 7 ani de când Regina Ana veghează din ceruri asupra ţării pe care a iubit-o nespus şi cu care s-a identificat adesea, chiar dacă viaţa a purtat-o pe meleaguri străine.

Pentru a-i onora memoria, echipa emisiunii „Ora Regelui” ne-a propus, pentru sâmbăta aceasta, un documentar ce evocă personalitatea Principesei Ana de Bourbon-Parma.

(w882) regele mih

Părinții Reginei Ana au fost Principele René de Bourbon Parma și Principesa Margareta a Danemarcei, iar bunicii săi au fost, pe de o parte, Principele Valdemar al Danemarcei și Principesa Marie de Orléans, iar pe de altă parte, Ducele Robert I de Parma și Infanta Maria Antonia a Portugaliei. Așadar, Regina Ana are printre strămoși atât Familia Regală de Bourbon, cât și Familia Regală de Orléans, aflate într-o acerbă rivalitate istorică.

(w882) razboi

De-a lungul vieții, Regina Ana a primit Crucea de Război a Franței, Marea Cruce a Ordinului Carol I, Marea Cruce a Ordinului Sfânta Olga și Sfânta Sofia din Grecia, Marea Cruce a Ordinului de Malta și Marea Cruce a Ordinului Coroana României.

Regina Ana a României a moștenit talentul și dragostea pentru pictură de la bunica ei, Principesa Marie de Orléans, cunoscută în epocă drept unul dintre cele mai originale talente din istoria Familiilor Regale europene.

(w882) picturile

Discreta soție a Regelui Mihai, mama Majestății Sale Margareta, și-a dedicat întreaga viață protejării României de urgia comunistă. În exil, a participat alături de Rege la toate activitățile acestuia dedicate țării. După Revoluție, a început sa ia la pas România, descoperind pământul pe care îl descrisese de atâtea ori omul careia i-a fost devotată, Regele Mihai.

Ana, prea puțin cunoscută, dar iubită de toţi cei care au avut șansa să o înțeleagă, a fost soldatul cauzelor drepte. Ar fi putut fi regina de drept a României, într-o istorie alternativă.

Nimic nu a împiedicat-o însă să onoreze țară căreia i s-a dedicat la fel ca o regină încoronată. În amintirea sa, Televiziunea Română v-a prezentat, pe 29 iulie, documentarul „Ana. Regina neîncoronată”.

(w882) Regina Ana

„Consider că sunt foarte norocoasă! Fiind alături de omul iubit, simt că trebuie să fac mai mult pentru el şi pentru visele lui. Dumnezeu mi‑a dat omul vieţii mele, aici nu încape niciun dubiu! Viaţa a fost generoasă cu mine, mi‑a dat enorm de mult”, mărturisea Regina Ana.

Nu o dată şi-a arătat regretul de a nu fi petrecut destul timp în ţară: „Aş vrea să fac mai mult pentru România, dar nu numai din datorie, ci şi dintr‑un sentiment de identitate, prin ceea ce sunt eu ca om, ca destin. Aş vrea să fiu mai mult în România. Aş vrea să cunosc mai mult. Ceea ce mă supără nu este timpul care trece, ci faptul că nu pot să aprofundez raportul dintre mine şi ţara al cărei nume îl port.”

„De fiecare dată când am descoperit un loc, mi s-a părut cunoscut, fiindcă vedeam cu ochii ceea ce văzusem cu spiritul, ascultându-l pe Rege. Deodată spuneam: El mi-a vorbit despre asta! Mi-a arătat o poză despre asta! Nu putem pune graniţe sufletului, este imposibil. Nu putem opri iubirea şi nici datoria”, mai spunea Regina Ana.

(w882) regele mih

„Ora Regelui” se vede la TVR 1 – sâmbătă, 29 iulie, ora 15.30, iar la TVR Internațional, în aceeaşi zi, de la ora 17.00. TVR MOLDOVA difuzează ediţia joi, 3 august, ora 16.00.

 

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Bogdan Șerban-Iancu

 

credit foto: romaniaregala.ro

 

 

15:55 Akzente

(II)​ Portret Daniel Spătar.

Producător Alex Mihăilescu

Transmisiune directă +înregistrare

16:45 Istorii ascunse

* TEZAURUL DIN PEȘTERA CIOCLOVINA

În 1953, în peștera Ponorici-Cioclovina cu apă, una dintre formațiunile carstice ale Munților Șureanu, speologul Traian Orghidan descoperea, din întâmplare, cel mai mare depozit european de piese ce aparține Epocii Bronzului Târziu. Cercetarea sitului a fost reluată în 2018, iar analizele chimice arată că o parte dintre cele aproape 8000 de obiecte descoperite în peșteră provin din zona Mării Baltice, iar altele din vechea regiune a Mesopotamiei.

Realizator Cristina Băican

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1