Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand POLITICA COOKIES
Analiză „Ultima ediţie": cum se schimbă taxarea forţei de muncă din 2018
Vineri, 21 Iulie 2017
Pe 23 iulie, invitaţii jurnalistului TVR Claudiu Lucaci la „Ultima ediţie” au fost Gheorghe Piperea, consilier onorific al premierului Tudose şi Dan Schwartz, consultant fiscal.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Din 2018, Guvernul Tudose pregăteşte schimbări fundamentale în taxarea forţei de muncă. Creşterea valorii contribuţiilor pentru pensie, şomaj şi sănătate provoacă nedumerire şi îngrijorare în rândul angajaţilor, fie ei bugetari sau care muncesc în domeniul privat.

În prezent, şi salariatul şi angajatorul plătesc separat CAS şi CASS, dar au în sarcină şi alte contribuţii. Programul de guvernare al PSD prevede că de la 1 ianuarie 2018 vor fi eliminate patru din cele şase contribuţii plătite astăzi. Românii vor rămâne aşadar doar cu contribuţia la pensii (CAS) şi cea de asigurări sociale de sănătate (CASS), care vor fi datorate numai de către angajat, dar rămâne în sarcina angajatorului plata acestora către stat. Noile cote vor fi de 25% pentru CAS şi 10% pentru CASS începând cu 1 ianuarie 2018. Odată cu eliminarea celorlalte contribuţii, atât contribuţia la sănătate, cât şi cea la pensii vor fi mai mari şi vor totaliza 35%.

„Nu se pune problema ca vreun cetăţean român angajat undeva să meargă singur să-şi plătească singur contribuţia CAS şi CASS. Tot angajatorul, tot firma va face aceste plăţi. Da, le vom face în contul angajatului, adică angajatul va avea o contribuţie la sănătate şi o contribuie la pensie mai mare, dar nu el va face acest ordin de plată, ci tot firma. Pentru că au apărut informaţii că vor merge oamenii la ANAF. Nu este adevărat. (...) Plăteşte firma contribuţia în contul angajatului, pentru că se vorbea că se mută în sarcina angajatului. Acum, contribuţia pentru fondul de pensii şi pentru sănătate au nişte valori. Ele vor fi mai mari. Asta înseamnă că în contul fiecăruia dintre noi atât la pensii, cât şi la sănătate vor fi sume mai mari pe care le va plăti efectiv firma, dar în contul nostru, pentru noi. Contribuţia la pensii va merge până la 25% şi la sănătate - la 10%", a declarat Liviu Dragnea la începutul acestei săptămâni.

De cealaltă parte, USR susţine că taxele de 22,75% pe salariu, pe care până acum le-au plătit angajatorii, pe viitor le vor plăti angajaţii. În consecinţă, românii cu salariu minim vor avea aceleaşi venituri, majorarea salariului fiind doar pe hârtie. „În acelaşi timp, persoanele cu contracte parţiale de muncă vor fi obligate să plătească contribuţiile sociale la nivelul unui salariu minim întreg, ceea ce îi dezavantajează pe cei cu venituri mai mici de un salariu minim, va spori munca la negru şi va creşte şomajul”, susţin reprezentanţii USR.

Asigurările oferite de guvernanţi că salariaţii nu vor pierde din veniturile salariale după modificarea sistemului de taxare n-au fost suficiente pentru lămurirea intenţiilor Executivului. La Ultima ediţie de la TVR 1 şi TVR+, moderatorul şi realizatorul Claudiu Lucaci şi invitaţii săi vor analiza datele economice, propunerile avansate şi vor creiona posibile scenarii pentru viitorul mod de taxare a forţei de muncă. Alături de Claudiu Lucaci, participă la dezbaterea Ultima ediţie care pune punct săptămânii de ştiri, Gheorghe Piperea, consilier onorific al premierului pe domeniile fiscalitate şi piaţă de capital, analistul economic Lidia Moise şi consultant fiscal Dan Schwartz.

(w640)

Emisiunea Ultima ediţie este în direct la TVR 1 şi online, pe TVR+, la ora 14.30, imediat după Telejurnalul de prânz.

Într-o lume care trăieşte şi gândeşte „la secundă”, deciziile care ne afectează viitorul par a fi lovite de vremelnicia pasiunilor şi trăirilor de moment. Analiza este înlocuită de păreri, iar reperul pare o simplă ţintă în mişcare. În acest context, Ştirile TVR aduc în programul TVR 1 Ultima ediţie, o dezbatere a ideilor, aşezată şi fără agresivitate, cu şi despre România. Jurnalistul TVR Claudiu Lucaci ne propune să încheiem săptămâna cu o radiografie a stării naţiunii şi a întâmplărilor care ne-au influenţat viaţa de zi cu zi. Finala evenimentelor săptămânii se dispută în Ultima ediţie, duminica, de la ora 14.30, la TVR 1 şi online, pe TVR+.