loader
Foto

Anonima „General Magic”... cea mai influentă companie din Silicon Valley | VIDEO

Joi, 14 septembrie, de la ora 21:00, am aflat la TVR 1 povestea incredibilă a „supereroilor” care au creat tehnologia de azi.

 

Fondatorii eBay, LinkedIn, Android și Nest, ingineri și designeri care conduc acum Samsung, Apple, Facebook, Google – toţi au făcut „şcoala” General Magic.

De la smartphone-uri la social media, de la e-commerce la emoticoane, ideile care domină industria tech şi viaţa noastră s-au născut într-un startup necunoscut din Silicon Valley, numit General Magic, desprins din celebrul Apple în 1990. Documentarul „General Magic” (GENERAL MAGIC, SUA - Regatul Unit, 2018), realizat din imagini de arhivă şi din interviuri de actualitate cu „magicienii”, prezintă cea mai influentă companie din Silicon Valley... de care nu a auzit nimeni. Am aflat mai multe despre ea joi, 14 septembrie, la ora 21.00, când am petrecut o nouă seară de documentar la TVR 1.

În filmul realizat de Sarah Kerruish şi Matt Maude apar membrii legendari din echipa originară Macintosh, împreună cu producătorii iPod, iPhone, Android şi eBay, designeri, ingineri și antreprenori care au văzut viitorul cu douăzeci de ani înainte de a se întâmpla. Iar astăzi l-au şi creat.

(w882) Project Te

Primul dintre cei care ni se prezintă în documentar este chiar Marc Porat, vizionarul fondator al General Magic, care și-a început cariera la Institutul Aspen, cercetând cea de-a treia eră a industriei, era digitală. Un autodeclarat „călător în timp”, Marc și-a imaginat un viitor în care toți vom purta un super computer în buzunare, un dispozitiv care ar permite comunicarea oriunde și în orice moment. După ce Porat a convins consiliul Apple să finanțeze dezvoltarea acestui dispozitiv magic în cadrul unei companii separate, a luat fiinţă General Magic. Conducând startup-ul secret în calitate de CEO, Marc a scos compania pe bursă și a strâns 100 de milioane de dolari pe Nasdaq. A plecat însă din companie când prețul acțiunilor sale scădea și viitorul ei era nesigur, apoi s-a retras din Silicon Valley și a început să lucreze la crearea de tehnologii ecologice pentru construcții.

(w882) Marc Looki

Filmul ni-l prezintă şi pe John Sculley, fost președinte al Pepsi și CEO al Apple, cel care l-a înlăturat pe Steve Jobs în 1985. El a crezut în viziunea lui Marc Porat despre înființarea General Magic, în 1990, pentru a crea primul smartphone din lume.

„La sfârșitul anului 1992, m-am trezit pe neașteptate în Silicon Valley, angajată de regizorul David Hoffman să produc un videoclip promoțional pentru un start-up secret, numit General Magic. Ca străin, am fost admisă într-un tărâm extraordinar, în care oamenii purtau pantaloni scurți și tricouri, unde un iepure și un papagal colindau pe holuri și în care oamenii își făceau paturi supraetajate în birouri, pentru a nu trebui să meargă acasă să doarmă. Cel mai important, erau cei mai talentați, creativi și motivați oameni pe care i-am întâlnit vreodată. „Magicienii” credeau că producând dispozitivul lor magic vor schimba cu adevărat lumea. Douăzeci de ani mai târziu, moartea a doi magicieni îndrăgiți și succesul inimaginabil al multor altora m-au determinat să realizez că acesta era un film care trebuia făcut”, mărturiseşte Sarah Kerruish, una dintre cei doi semnatari ai documentarului „General Magic”, pentru care realizarea acestui film a fost o călătorie foarte personală.

(w882) Micheal St

La rândul său, Matt Maude este impresionat de realizările acestor „supereroi” care au pornit din acelaşi loc: „Când am început să lucrez la acest documentar, a fost un moment uimitor să urmăresc materialul de arhivă, să-i văd stând așezaţi pe podeaua unui birouaş oarecare pe fondatorii eBay, LinkedIn, Android și Nest. Ingineri și designeri care conduc acum Samsung, Apple, Facebook, Google. Imaginați-vă o clasă de liceu, din care fiecare elev va schimba viața a miliarde de oameni. Vă face să vă gândiți: care au fost ingredientele speciale din acest loc ce au condus la tehnologia pe care o folosim astăzi? Răspunsul: prietenia. General Magic este povestea realizării imposibilului, înconjurat și susținut de prietenii tăi”, spune realizatorul.

(w882) The Apple

Lumea a fost schimbată de o viziune măreaţă şi de un eşec răsunător. Filmul „General Magic” surprinde spiritul acelora dintre noi care îndrăznesc să viseze și consecințele ce ne schimbă viața atunci când eșuăm, când eșuăm din nou, când eșuăm mai puţin și când, în cele din urmă, reușim. Joi seară, ați văzut la TVR 1 un documentar laureat în 2018 cu numeroase premii, printre care: Napa Valley Film Festival - Premiul juriului; Williamsburg Independent Film Festival – Premiul pentru Cel mai bun documentar; Montana International Film Festival – Premiul pentru Cel mai bun documentar; Los Angeles Film Awards – Premiul pentru Cel mai bun documentar.

16:45 Floarea nopţii

18:00 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

În fiecare ediție vor fi prezentate câte două portrete de eroi, care vor fi comentate de invitați speciali, personalități ale societații civile, dar și de către membrii juriului, care vor participa prin rotație la edițiile emisiunii.

După fiecare ediție, timp de o săptămână, până la începerea ediției următoare, telespectatorii vor putea vota eroii prezentați. Acest vot săptămână de săptămână va genera la finalul campaniei un clasament. Primii șapte eroi după numărul de voturi se vor califica în etapa finală a proiectului. Acestor șapte finaliști li se vor adăuga încă cinci-câte unul propus de fiecare membru al juriului din cei 40 prezentați de-a lungul anului. Cei 12 eroi vor fi din nou supuși atenției telespectatorilor care vor vota, alături de membrii juriului, ”Omul Anului” 2024.
Marele câștigător va fi decis prin votul exprimat de telespectatori înainte de Gala finală (50%) și de juriul format din personalități, care va avea de asemenea 50%.

Dacă în 2023 campania a fost realizată într-o formă condensată, anul acesta ea va fi extinsă la o perioadă mai mare de difuzare și își propune să implice și publicul în alegerea „eroilor de lângă noi”. Așteptăm de la telespectatori să trimită povești impresionante ale unor oameni care au dat dovadă de curaj și de solidaritate față de semeni. Echipa de documentare va alege cele mai bune cazuri ce vor fi prezentate în edițiile săptămânale. În acest fel, telespectatorii TVR sunt așteptați să se implice activ, nu doar în procesul de votare dar și în procesul de propunere de eroi, din care va fi desemnat ”Omului Anului” 2024.​
În ziua simbol a României, 1 Decembrie, ziua României, va avea loc o Gală grandioasă, în care vom afla care este românul pe care telespectatorii TVR îl vor desemna OMUL ANULUI 2024.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1