loader
Foto

Anonima „General Magic”... cea mai influentă companie din Silicon Valley | VIDEO

Seara de documentar la TVR 1 ne-a adus povestea incredibilă a „supereroilor” care au creat tehnologia de azi. Joi, 16 martie, ora 21.00, la TVR 1.

 

Fondatorii eBay, LinkedIn, Android și Nest, ingineri și designeri care conduc acum Samsung, Apple, Facebook, Google – toţi au făcut „şcoala” General Magic.

De la smartphone-uri la social media, de la e-commerce la emoticoane, ideile care domină industria tech şi viaţa noastră s-au născut într-un startup necunoscut din Silicon Valley, numit General Magic, desprins din celebrul Apple în 1990. Documentarul „General Magic” (GENERAL MAGIC, SUA - Regatul Unit, 2018), realizat din imagini de arhivă şi din interviuri de actualitate cu „magicienii”, prezintă cea mai influentă companie din Silicon Valley... de care nu a auzit nimeni. Am aflat despre ce este vorba joi, 16 martie, la ora 21.00, când am petrecut o nouă seară de documentar la TVR 1.

În filmul realizat de Sarah Kerruish şi Matt Maude apar membrii legendari din echipa originară Macintosh, împreună cu producătorii iPod, iPhone, Android şi eBay, designeri, ingineri și antreprenori care au văzut viitorul cu douăzeci de ani înainte de a se întâmpla. Iar astăzi l-au şi creat.

(w882) Project Te

Primul dintre cei pe care i-am cunoscut prin intermediul documentarului este chiar Marc Porat, vizionarul fondator al General Magic, care și-a început cariera la Institutul Aspen, cercetând cea de-a treia eră a industriei, era digitală. Un autodeclarat „călător în timp”, Marc și-a imaginat un viitor în care toți vom purta un super computer în buzunare, un dispozitiv care ar permite comunicarea oriunde și în orice moment. După ce Porat a convins consiliul Apple să finanțeze dezvoltarea acestui dispozitiv magic în cadrul unei companii separate, a luat fiinţă General Magic. Conducând startup-ul secret în calitate de CEO, Marc scos compania pe bursă și a strâns 100 de milioane de dolari pe Nasdaq. A plecat însă din companie când prețul acțiunilor sale scădea și viitorul ei era nesigur, apoi s-a retras din Silicon Valley și a început să lucreze la crearea de tehnologii ecologice pentru construcții.

(w882) Marc Looki

Filmul ni-l prezintă şi pe John Sculley, fost președinte al Pepsi și CEO al Apple, cel care l-a înlăturat pe Steve Jobs în 1985. El a crezut în viziunea lui Marc Porat despre înființarea General Magic, în 1990, pentru a crea primul smartphone din lume.

„La sfârșitul anului 1992, m-am trezit pe neașteptate în Silicon Valley, angajată de regizorul David Hoffman să produc un videoclip promoțional pentru un start-up secret, numit General Magic. Ca străin, am fost admisă într-un tărâm extraordinar în care oamenii purtau pantaloni scurți și tricouri, unde un iepure și un papagal colindau pe holuri și în care oamenii își făceau paturi supraetajate în birouri, pentru a nu trebui să meargă acasă să doarmă. Cel mai important, erau cei mai talentați, creativi și motivați oameni pe care i-am întâlnit vreodată. „Magicienii” credeau că, producând dispozitivul lor magic, vor schimba cu adevărat lumea. Douăzeci de ani mai târziu, moartea a doi magicieni îndrăgiți și succesul inimaginabil al multor altora m-au determinat să realizez că acesta era un film care trebuia făcut”, mărturiseşte Sarah Kerruish, una dintre cei doi semnatari ai documentarului „General Magic”, pentru care realizarea acestui film a fost o călătorie foarte personală.

(w882) Micheal St

La rândul său, Matt Maude este impresionat de realizările acestor „supereroi” care au pornit din acelaşi loc: „Când am început să lucrez la acest documentar, a fost un moment uimitor să urmăresc materialul de arhivă, să-i văd stând așezaţi pe podeaua unui birouaş oarecare pe fondatorii eBay, LinkedIn, Android și Nest. Ingineri și designeri care conduc acum Samsung, Apple, Facebook, Google. Imaginați-vă o clasă de liceu, din care fiecare elev va schimba viața a miliarde de oameni. Vă face să vă gândiți: care au fost ingredientele speciale din acest loc ce au condus la tehnologia pe care o folosim astăzi? Răspunsul: prietenia. General Magic este povestea realizării imposibilului, înconjurat și susținut de prietenii tăi”, spune realizatorul.

(w882) The Apple

Lumea a fost schimbată de o viziune măreaţă şi de un eşec răsunător. Filmul „General Magic” surprinde spiritul acelora dintre noi care îndrăznesc să viseze și consecințele ce ne schimbă viața atunci când eșuăm, când eșuăm din nou, când eșuăm mai puţin și când, în cele din urmă, reușim. Joi seară, am văzut la TVR 1 un documentar laureat în 2018 cu numeroase premii, printre care: Napa Valley Film Festival - Premiul juriului; Williamsburg Independent Film Festival – Premiul pentru Cel mai bun documentar; Montana International Film Festival – Premiul pentru Cel mai bun documentar; Los Angeles Film Awards – Premiul pentru Cel mai bun documentar.

18:00 Clanul Kennedy

Serial * (THE KENNEDYS-SUA, 2011)

Cu: Greg Kinnear, Katie Holmes, Tom Wilkinson, Barry Pepper

Episodul 6

* Dramă. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

*4 premii Emmy 2011 (pentru cel mai bun actor într-o miniserie-Barry Pepper, pentru coafură, machiaj şi mixaj de sunet)

X

19:00 Dincolo de alb şi negru

* Moderator Marian Voicu

Invitat Razvan Rughiniș, profesor la Universitatea Politehnica din București, Facultatea de Automatică și Calculatoare, și co-fondatorul programului de dezvoltare de noi produse digitale Innovation Labs.

Producători: Ioana Mureşan, Livia Serban-Iancu

Transmisiune directa

 
Cu „Ora Regelui” pornim într-o călătorie lungă de 150 de ani

În România trenurilor întârziate și a infrastructurii cu durata de viață depașită, jurnalista Irina Luca ne spune povestea construirii firului de ...

Florina Constantinescu: „Aş fi concurat, dacă mă lăsa mama...”

„Vedeta familiei”, show-ul micilor vedete muzicale, continuă la TVR 1 cu sezonul al doilea. În fiecare dimineaţă de sâmbătă, de la 9.30 (şi în ...

Mega-incendiile, o ameninţare globală – documentar în premieră la TVR1 | VIDEO

Joi, 23 martie, ora 21.00, la TVR1 și online pe TVR+, vedem documentarul „Mega-incendiile (INCENDIES GÉANTS ENQUÊTE SUR UN NOUVEAU FLÉAU - ...