Ansambluri emblemă ale folclorului românesc, la Festivalul „Ioan Macrea” | VIDEO
marţi, 11 februarie 2020
Iuliana Tudor v-a fost din nou gazdă, alături de Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” şi Ansamblul Profesionist „Banatul”, pe 16 februarie, de la ora 21.10, la TVR 1, TVR 1 HD și pe TVR+.
Dor transilvan la Fest Macrea 1
Dor transilvan la Fest Macrea 1
Dor transilvan la Fest Macrea 1
Dor transilvan la Fest Macrea 1
Dor transilvan la Fest Macrea 1
Dor transilvan la Fest Macrea 1
Dor transilvan la Fest Macrea 1
Dor transilvan la Fest Macrea 1

Cea de-a cincea parte a Festivalului Naţional de Folclor „Ioan Macrea” ne-a purtat peste munţi, de unde vin membrii Ansamblurilor „Dor Transilvan” şi „Banatul”, precum şi alţi artişti apreciaţi de public.

Concertul prezentat de Iuliana Tudor a fost difuzat duminică, 16 februarie, de la ora 21.10, la TVR 1.

Înfiinţat în urmă cu 25 de ani, Ansamblul „Dor Transilvan” este unul dintre cele mai valoroase ansambluri folclorice din judeţul Cluj. Cu o medie anuală de şase participări în festivaluri internaţionale, Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” face parte dintre cei mai activi promotori ai culturii tradiţionale româneşti în străinătate, primind din partea Primăriei Cluj-Napoca titlul de „ansamblu european”. Laureat cu premiul „Oscar pentru folclor” la festivalul mondial „Castello di Gorizia”, din Italia, Ansamblul „Dor Transilvan” este considerat un adevărat „ambasador cultural al Clujului”. Ansamblul are în componenţa sa tineri dansatori, instrumentişti şi interpreţi ai cântecului popular. Repertoriul ansamblului este compus din 20 de jocuri populare sau suite dintre cele mai frumoase şi reprezentative zone folclorice ale Transilvaniei, dar şi o suită de jocuri moldoveneşti şi celebrul „Căluş” oltenesc. Coregrafia dansurilor poartă amprenta valorosului coregraf Florin Ciobanu.

(w640) Dor Transi

Programul prezentat la ediţia a XXI-a a Festivalului „Ioan Macrea” cuprinde „Suita de jocuri din Boju”, judeţul Cluj, „Suita de dansuri de pe Someş”, judeţul Cluj, „Jocuri din Cîmpia Transilvaniei”, judeţul Cluj, „Suita orchestrală - Joc ciobănesc din Năsăud” şi „Suita de jocuri din Bihor”, iar recitalurile sunt susţinute de Aurora şi Săndel Mihai, Adriana Irimies, respectiv Aurel Tămaş.

Ansamblul Profesionist „Banatul” a fost înfiinţat în 1970. Este singurul ansamblul profesionist din judeţul Timiş care are orchestră proprie şi dansatori profesionişti. A câştigat de trei ori Concursul Naţional al Ansamblurilor Folclorice Profesioniste din România. Orchestra Ansamblului Profesionist „Banatul” este coordonată de către tânărul dirijor Sebastian Roşca, iar coregrafia ansamblului poartă semnătura cuplului Brânduşa şi Nicolae Stănescu, un adevărat brand al Banatului în domeniul dansurilor tradiţionale.

(w640) Sebastian

Ansamblul „Banatul” a pregătit pentru întâlnirea cu publicul Festivalului „Ioan Macrea” un moment coregrafic cu jocuri de pe Valea Almăjului, deschis de doina „Cine trece acuma gealu”. Frumuseţea doinei este completată de jocurile „brâul” pe timp şi contratimp, „Brâul lui Bodea”, „Brâul lui Miţa”, brâul „La căsuţa din Poiană”, „Ardeleana” şi „Sărita”, jocul de doi pe timp şi contratimp, fiecare dintre ele cu specificul Văii Almăjului. Cel de-al doilea moment coregrafic face parte din bogăţia Banatului montan, transpusă scenic prin „Brâul Pătimaşilor”.

Pe scena festivalului urcă şi artiştii bănăţeni Liliana Laichici, Carmen Popovici Dumbravă şi Dumitru Teleagă, iar Orchestra Ansamblului „Banatul” prezintă cu o suită orchestrală.

***

Din 19 ianuarie, în fiecare duminică seară, timp de şase săptămâni, telespectatorii TVR 1 sunt invitaţi la un spectacol plin de culoare, în care artişti din diferite zone etnofolclorice ale ţării poartă mesajul cântecului şi jocului popular românesc. Aşa cum ne-a obişnuit, Iuliana Tudor este gazda celui mai mare festival dedicat ansamblurilor folclorice profesioniste, Festivalul Naţional de Folclor „Ioan Macrea”. Desfăşurată în perioada 27-29 noiembrie 2019 în Sala Polivalentă „Transilvania” din Sibiu, ediţia a XXI-a a festivalului va putea fi văzut la TVR 1 duminica seara, de la 21.10.

Organizatorii festivalului: Consiliul Judeţean Sibiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii" Sibiu

 • 11:30
  #Creativ
  Realizator Claudia Spătărescu Producător Anamaria Pleşcan
 • 12:00
  Eu pot!
  Prezintă Anca Mazilu * Emisiunea aceasta este o poartă către o viaţă mai senină. Este un curs condensat despre linişte şi fericire. Pentru că fericirea este noua formă de succes! Realizator şi producător Anca Mazilu
 • 13:00
  Ediţie specială
  *Bilant cazuri coronavirus Transmisiune directa
 • 13:15
  Exclusiv în România
  Producători: Cristina Madgeru, Marin Găbudean
 • 14:00
  Telejurnal
  * Sport*Meteo Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Producător Violeta Iorgulescu
 • 14:30
  Ora regelui
  * Producător Lidia Voicu
 • 15:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 16:00
  Lumea azi
  *Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu Transmisiune directă
 • 16:30
  Banii tăi
  Prezentator şi realizator Monica Ghiurco Producător Otilia Găinar Transmisiune directă
 • 17:00
  Vedeta populară
  (I)Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 17:55
  Vedeta populară
  (II) Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 18:50
  Teleenciclopedia
  Gustave Courbet-atelierul artistului (ep.2/2) (R din 13.06.2020) Pentru chipurile din tabloul Atelierul artistului, Gustave Courbet a recurs și la tehnica fotografiei. Deși intenția critică a pânzei e de necontestat, lucrarea nu și-a dezvăluit toate tainele și contradicțiile-cum însuși autorul afirma: „Tabloul e destul de misterios. Să ghicească cine ce vrea.” Consultant de specialitate acad. Răzvan Theodorescu Lectura Mihai Gruia Sandu Editor imagine Dragoș Oproiu * Războiul Rece (ep. 3/5) (R din 14.03.202) După nici jumătate de an de la Conferința de la Ialta, o altă conferință-cea de la Potsdam-reconfigura taberele. Înfrânt în alegeri, Winston Churchill a fost înlocuit de laburistul Clement Attlee-moment ce marca intrarea Marii Britanii într-un con de umbră. Tot atunci, Harry Truman afla despre reușita testării primei bombe atomice (Proiectul Trinity). În estul Europei, Stalin își continua marșul triumfal al comunismului prin alegeri trucate și lovituri de stat „cosmetizate”. Consultant de specialitate: General dr. Mihail E. Ionescu Lectura Iulia Verbancu. Traducere Sanda Sersescu Editor imagine Dragoș Oproiu * Ochiul Beiului și Cascada Beușnița În partea de sud a Munţilor Aninei, din judeţul Caraş-Severin, se află Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița-loc cu misterioase și neasemuit de frumoase comori, precum Ochiul Beiului și Cascada Beușnița. Lectura Mircea Neacșa Editori imagine: Cornel Tudorache, Dragoș Oproiu * Insectele (ep. 3/5) (R din 16.11.2019)- Fluturii (ordinul Lepidoptera) își asigură cele mai bune căi de adaptare și supraviețuire de-a lungul fiecărui stadiu al evoluției. Tactica simulării este folosită de aproape toate speciile, vertebrate sau nevertebrate. Unele insecte au aspect de bastonaș și ating dimensiuni impresionante, camuflându-se și stând complet nemișcate ore, chiar zile. Libelulele, pe de altă parte, sunt extrem de agile și de iuți, fiind capabile să se acupleze chiar în timpul zborului. Consultant de specialitate Alexandru Marinescu Traducere Anca Bănărescu Editor imagine Dragoș Oproiu Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca. Producător Oana Haşegan
 • 19:45
  Sport
 • 19:51
  Meteo
 • 19:56
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:00
  Telejurnal
  * Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 21:10
  Arhiva de Aur
  Teatru TV * O scrisoare pierdută de I L Caragiale Spectacol preluat de la teatrul „ Lucia Sturdza. Bulandra” In distributie: Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Fory Etterle, Petre Gheorghiu, Dem Radulescu, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Jean Reder, Simion Hetea, Stefan Banica, Aurel Cioranu Costume Doris Jurgea, Regia de montaj Alexandru Capuşneac, Operator sef Edwiga Adelman Regia artistica si decorurile Liviu Ciulei *Pierdută, o scrisorică de amor de la o persoană importantă, becher, către o doamnă din lumea "bună", dezlănţuie un bulversant cameleonism politic, care răvăşeşte toată urbea, în plină campanie de alegeri parlamentare. O viziune regizorala memorabila semnata de Liviu Ciulei. Caragiale , cu a sa scrisoare pierduta, revine in forta, la fel de proaspat si actual. Redactor George Mladen
 • 23:45
  Dosar România
  Realizator Cristina Ţilică Producător Răzvan Butaru
 • 00:45
  Profesioniştii... cu Eugenia Vodă
  ...cu Eugenia Vodă *Best of Invitată Maria Labiş Emisiune de Eugenia Vodă
 • 01:45
  Lumea azi
  Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu
 • 02:15
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 02:40
  Sport
 • 02:50
  Meteo
 • 02:55
  Telejurnal
  Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 03:45
  Viaţa satului
  Partea I Producător Viorel Popescu
 • 05:00
  Viaţa satului
  Partea a II-a Producător Viorel Popescu
 • 05:55
  Imnul României