loader
Foto

Galerie foto

Ansambluri emblemă ale folclorului românesc, la Festivalul „Ioan Macrea” | VIDEO

Iuliana Tudor v-a fost din nou gazdă, alături de Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” şi Ansamblul Profesionist „Banatul”, pe 16 februarie, de la ora 21.10, la TVR 1, TVR 1 HD și pe TVR+.

 

Cea de-a cincea parte a Festivalului Naţional de Folclor „Ioan Macrea” ne-a purtat peste munţi, de unde vin membrii Ansamblurilor „Dor Transilvan” şi „Banatul”, precum şi alţi artişti apreciaţi de public.

Concertul prezentat de Iuliana Tudor a fost difuzat duminică, 16 februarie, de la ora 21.10, la TVR 1.

Înfiinţat în urmă cu 25 de ani, Ansamblul „Dor Transilvan” este unul dintre cele mai valoroase ansambluri folclorice din judeţul Cluj. Cu o medie anuală de şase participări în festivaluri internaţionale, Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” face parte dintre cei mai activi promotori ai culturii tradiţionale româneşti în străinătate, primind din partea Primăriei Cluj-Napoca titlul de „ansamblu european”. Laureat cu premiul „Oscar pentru folclor” la festivalul mondial „Castello di Gorizia”, din Italia, Ansamblul „Dor Transilvan” este considerat un adevărat „ambasador cultural al Clujului”. Ansamblul are în componenţa sa tineri dansatori, instrumentişti şi interpreţi ai cântecului popular. Repertoriul ansamblului este compus din 20 de jocuri populare sau suite dintre cele mai frumoase şi reprezentative zone folclorice ale Transilvaniei, dar şi o suită de jocuri moldoveneşti şi celebrul „Căluş” oltenesc. Coregrafia dansurilor poartă amprenta valorosului coregraf Florin Ciobanu.

(w882) Dor Transi

Programul prezentat la ediţia a XXI-a a Festivalului „Ioan Macrea” cuprinde „Suita de jocuri din Boju”, judeţul Cluj, „Suita de dansuri de pe Someş”, judeţul Cluj, „Jocuri din Cîmpia Transilvaniei”, judeţul Cluj, „Suita orchestrală - Joc ciobănesc din Năsăud” şi „Suita de jocuri din Bihor”, iar recitalurile sunt susţinute de Aurora şi Săndel Mihai, Adriana Irimies, respectiv Aurel Tămaş.

Ansamblul Profesionist „Banatul” a fost înfiinţat în 1970. Este singurul ansamblul profesionist din judeţul Timiş care are orchestră proprie şi dansatori profesionişti. A câştigat de trei ori Concursul Naţional al Ansamblurilor Folclorice Profesioniste din România. Orchestra Ansamblului Profesionist „Banatul” este coordonată de către tânărul dirijor Sebastian Roşca, iar coregrafia ansamblului poartă semnătura cuplului Brânduşa şi Nicolae Stănescu, un adevărat brand al Banatului în domeniul dansurilor tradiţionale.

(w882) Sebastian

Ansamblul „Banatul” a pregătit pentru întâlnirea cu publicul Festivalului „Ioan Macrea” un moment coregrafic cu jocuri de pe Valea Almăjului, deschis de doina „Cine trece acuma gealu”. Frumuseţea doinei este completată de jocurile „brâul” pe timp şi contratimp, „Brâul lui Bodea”, „Brâul lui Miţa”, brâul „La căsuţa din Poiană”, „Ardeleana” şi „Sărita”, jocul de doi pe timp şi contratimp, fiecare dintre ele cu specificul Văii Almăjului. Cel de-al doilea moment coregrafic face parte din bogăţia Banatului montan, transpusă scenic prin „Brâul Pătimaşilor”.

Pe scena festivalului urcă şi artiştii bănăţeni Liliana Laichici, Carmen Popovici Dumbravă şi Dumitru Teleagă, iar Orchestra Ansamblului „Banatul” prezintă cu o suită orchestrală.

***

Din 19 ianuarie, în fiecare duminică seară, timp de şase săptămâni, telespectatorii TVR 1 sunt invitaţi la un spectacol plin de culoare, în care artişti din diferite zone etnofolclorice ale ţării poartă mesajul cântecului şi jocului popular românesc. Aşa cum ne-a obişnuit, Iuliana Tudor este gazda celui mai mare festival dedicat ansamblurilor folclorice profesioniste, Festivalul Naţional de Folclor „Ioan Macrea”. Desfăşurată în perioada 27-29 noiembrie 2019 în Sala Polivalentă „Transilvania” din Sibiu, ediţia a XXI-a a festivalului va putea fi văzut la TVR 1 duminica seara, de la 21.10.

Organizatorii festivalului: Consiliul Judeţean Sibiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii" Sibiu

6:00 Teleshopping

6:55 Imnul României

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1