loader
Foto

Arta arhitecturii, din Florenţa în Ciclade

Teleenciclopedia aduce o nouă pauză în tumultul săptămânii, cu prelegerile sale prietenoase - sâmbătă, 10 decembrie, de la ora 18:50 la TVR 1 şi pe TVR +.

 

Teleenciclopedia

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Arta arhitecturii

Marcată de ascensiunea Familiei Medici, Florența renascentistă a excelat în domeniul artei.

Exemplul cel mai convingător este Catedrala Santa Maria del Fiore, cu măreața sa cupolă –capodopera ilustrului arhitect Filippo Brunelleschi – şi turnul clopotniței, proiectat de alt faimos arhitect şi pictor florentin: Giotto di Bondone.

Hitler şi ocultismul

O alta filă a Teleenciclopediei din 10 decembrie ne propune să descoperim „faţa ascunsă” a doctrinei hitleriste, inspirată de noul val al ocultismului, răspândit la răscrucea dintre secolele al XIX-lea şi al XX-lea.

Măştile dogonilor

Credinţa animistă şi politeistă a acestei populaţii din Mali este tema altei prelegeri din lecţiile noastre de sâmbătă seara de la TVR 1.

(w882) Teleencicl

Insula lui Apollo

Delos impresionează prin bogăția și diversitatea vestigiilor scoase la lumină începând cu anul 1873, în ciuda faptului că este una dintre cele mai mici insule ale Arhipelagului Ciclade din Marea Egee.

(w882) Insula lui

Armata delfinilor

Delfinii sunt însoţiţi la pescuit de sardine de corbii albi marini (Morus capensis). Odată întorşi „acasă”, pe insula Bird, se pregătesc pentru „sezonul de împerechere”. Ei sunt protagoniştii ultimelor minute ale Teleenciclopediei din 10 decembrie.

(w882) Delfinii

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

1:35 Dosar România (R)

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

3:15 Telejurnal (R)

Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1