loader
Foto

Artă şi ambiţie sub toate formele, în lecţiile Teleenciclopediei

Sâmbătă, 11 martie, la TVR 1, de la ora 18:50 are loc reîntâlnirea cu bogăţia Teleenciclopediei.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

ARTA ARHITECTURII

Începând cu secolul al IV-lea, sub domnia lui Constantin cel Mare, arhitectura a fost influențată de răspândirea neîngrădită a religiei creștine.

Noul stil arhitectonic apărut se distingea prin construcţii în formă de cruce şi domuri circulare, specifice forumurilor și marilor bazilici antice romane, unde erau celebrați zeii.

(w882) Dom

HAUTE-COUTURE

În februarie 1957, 1.170 de angajaţi şi colaboratori ai „Casei de Modă Dior” serbau un deceniu de existenţă, fără să bănuiască că, peste doar câteva luni, talentatul designer Christian Dior va fi răpus fulgerător de un infarct.

(w882) Dior

AMELIA EARHART

Temerara şi ambiţioasa Amelia Earhart visa în 1928 – la vârsta de 30 de ani – să câştige „un loc în istorie”! Fiică a unui avocat din statul american Kansas, ea cunoscuse, deopotrivă, luxul şi sărăcia. Lucrase ca soră medicală într-un spital militar din Canada, în timpul Primului Război Mondial, apoi ca asistentă socială, la Boston. Dar pasiunea ei era zborul.

ORNITOFAUNA DIN ŢARA GALILOR

Revedem „baletul aerian” al miilor de grauri ce cuibăresc la Aberystwyth. În apropiere de Llangollen, pe crestele munţilor Ruabon, ţanţoşii şi moţaţii cocoşi de mesteacăn fac eforturi vizuale şi sonore considerabile pentru perpetuarea speciei. La începutul sezonului de împerechere, şi alte păsări precum nagâţii, fazanii şi corcodeii „se împopoţonează” pentru a face furori în rândul „doamnelor”.

(w882) Corcodel

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 

13:00 Oamenii şi legea (R)

Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

(Reluare)

13:55 Vorbeşte corect!

* „Vorbeşte corect!” este cel mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române. În 2024 se împlinesc 25 de ani de la debutul proiectului original „Corect", prima emisiune-concurs de limbă română din mass-media românească

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1