loader
Foto

Artişti din România şi Moldova reuniţi într-un concert emoţionant in memoriam Lidia Bejenaru-Botgros

Iuliana Tudor a prezentat spectacolul de pe scena Palatului Național „Nicolae Sulac” din Chişinău, organizat în memoria celei al cărei nume s-a identificat cu cel al Orchestrei „Lăutarii”, a cărei solistă a fost peste 40 de ani. Concertul a fost difuzat la TVR 1, pe 6 august, de la ora 21.00.

 

Iuliana Tudor

Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros, şi mari artişti ai folclorului din România şi Republica Moldova s-au reunit pe scena Palatului Național „Nicolae Sulac” din Chişinău pentru a o comemora pe Lidia Bejenaru-Botgros, numită de moldoveni „artista poporului” și solista Orchestrei naționale „Lăutarii”, unde a activat mai bine de 40 de ani. Spectacolul plin de emoţie, intitulat „M-a cuprins un dor”, s-a văzut la TVR 1 duminică, pe 6 august, de la ora 21.00. Acesta a putut fi urmărit și pe 30 iulie la TVR 1. La TVR Moldova, a fost difuzat sâmbătă, 29 iulie, de la 18.30 (partea I) şi 21.00 (partea a II-a).

(w882) iuliana tu

La cel mai dificil concert pe care l-a organizat dirijorul Nicolae Botgros – aşa cum mărturisea ulterior – au răspuns „prezent” Gheorghe Zamfir, Irina Loghin, Mioara Velicu, Ionuț Fulea, Viorica Macovei, Nicușor Iordan, Ion Paladi, Cristian Pomohaci, Valentina Cojocaru, Nicolae Glib, Ioana Căpraru, Nicolae Ciubotaru, Mihai Ciobanu, Lilia Roşca, Tatiana Jacot, Mihaela Tabură, Mariana Dobzeu, Cristian şi Corneliu Botgros.

Lidia Bejenaru s-a stins din viață pe 26 iulie 2021, la vârsta de 68 de ani. Născută pe 3 mai 1953 la Țiplești, raionul Sîngerei, a fost solistă în orchestra „Mugurel”. În 1971, la doar 18 ani, se căsătorea cu Nicolae Botgros, iar din 1978 devenea solista celebrei orchestre „Lăutarii” din Chişinău, pe care nu a părăsit-o până la moarte.

(w882) botgros

Lidia Bejenaru a scris muzica și textele pentru majoritatea cântecelor din repertoriul său. Primul și unicul disc al interpretei, intitulat „M-a cuprins un dor de mamă”, a apărut după 20 de ani de activitate scenică.

Spectacolul „M-a cuprins un dor”, un omagiu în memoria Lidiei Bejenaru, prezentat de Iuliana Tudor, a putut fi urmărit la TVR 1, pe 6 august, de la ora 21.00.

 

13:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

* DREPTUL LA APĂRARE ÎN PROCESUL PENAL

Invitat Sergiu Stănilă, avocat

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță.

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

Transmisiune directă /

13:55 Vorbeşte corect!

* „Vorbeşte corect!” este cel mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române. În 2024 se împlinesc 25 de ani de la debutul proiectului original „Corect", prima emisiune-concurs de limbă română din mass-media românească

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Domeniul Goleştilor, destinaţie de top la „Exclusiv în România”!

Prima școală din Țara Românească în care au învățat săraci și bogați laolaltă, cu învățământ în limba română, sprijinirea unor revoluții, ...

Daniela Condurache, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 50 de ani de cântec ai artistei împreună cu Irina Loghin, Florica Bradu, Grigore Leșe, Sorin Filip, ...

 

#tvr1