loader
Foto

Asistența și reprezentarea juridică, un drept al tuturor

Vineri, 22 septembrie, la „Oamenii şi legea” ați putut revedea o ediție de colecție despre accesul la justiție, un drept fundamental prevăzut și protejat de Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Ora 13:00, la TVR 1 și TVR+.

 

Oamenii și Legea

Ce este asistența judiciară gratuită și în ce condiții se acordă? Care este aria de aplicare a acestui serviciu? Justițiabilul poate să-și aleagă un anumit avocat? Cum poate beneficia o persoană de ajutor public judiciar? Ce presupune numirea unui curator într-un proces civil? Cât de facile sunt pentru personele defavorizate, cu venituri mici sau marginalizate, accesul la instanțe, reprezentare și consultanță legală?

(w882)

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitatul Mihaelei OLARU a fost avocat Ion DRAGNE, Decan al Baroului Bucureşti.

(w882)

Indiferent de statutul social sau economic, liberul acces la justiție este garantat pentru fiecare persoană. Acest drept fundamental este unul dintre pilonii principali ai statului de drept și a demnității fiecăruia dintre noi. Este în sarcina statelor și a guvernelor să garanteze, să organizeze și să finanțeze un sistem de asistență juridică, care să permită celor mai defavorizate persoane să obțină acces la justiție.

(w882)

Potrivit Codului Deontologic al Avocatului din Uniunea Europeană, într-o societate întemeiată pe respect față de justitie, avocatul îndeplinește un rol special. Îndatoririle acestuia nu se limitează doar la executarea fidelă a unui mandat în cadrul legii, el trebuie să vegheze la respectul Statului de drept și a intereselor celor ale căror drepturi și libertăți le apără. Este îndatorirea avocatului nu numai să pledeze pentru cauza clientului său, ci și să fie sfătuitorul acestuia.

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

***
MODERATOR

  • av. Mihaela OLARU

JURNALIȘTI TV

  • Raluca AMZĂR
  • Delia APOSTOL-HANZELIK
  • Rareş COTINGHIU

REALIZATOR

  • Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

  • Mihaela GRECU

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

Hieronymus Bosch - Ispitirea Sfântului Antonie | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1.

Gheorghița Nicolae: „Stând lângă doamna Marioara Murărescu atâția ani, am descoperit în mine calități pe care nu credeam că le am!”

Emisiunea Tezaur folcloric poate fi urmărită la TVR 1 duminica, de la ora 13:00 și la TVR Folclor.

 

#tvr1