loader
Foto

Aventurierii artei moderne, sâmbătă la "Teleenciclopedia" | VIDEO

Sâmbătă, 22 iulie, de la ora 19:00, pe TVR 1, a fost difuzată o nouă ediție a emisiunii "Teleenciclopedia".

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: BOEMA (ep.3)

Petrecerile de la cabaretul lui Père Frédé se sfârșeau în zori, când plecau spre Montmartre și avangardiştii fideli ai atelierului Bateau Lavoir. Binedispuși, unii șterpeleau sticlele cu lapte de pe treptele burghezilor, în vreme ce alţii alegeau bordelurile. Le mai plăcea să străbată agale Bulevardul Rochechouart, până la intersecția cu Rue des Martyrs, aflat la periferia Parisului, spre alt loc preferat: Circul Medrano – unde se împrieteniseră cu faimosul clovn elveţian, pe nume Grock.

GULAG: 1918- 1938 (ep. 6)

Marea Epurare, mai bine zis Marea Teroare dintre anii 1936-1938, operațiunea prin care poliția secretă (NKVD) a eliminat sute de mii de „dușmani ai poporului”, a determinat un aflux fără precedent de condamnați în taberele de muncă forțată. Acuzați de „crime contrarevoluționare”, victimele articolului 58 al Codului Penal, au triplat „populația” Gulagului. În pragul celui de-Al Doilea Război Mondial, se înregistrau aproape două milioane de zeki – „cetățeni-fantomă” ai unui „stat în stat”, izolat în timp și spațiu, ale cărui reguli rămân greu de explicat până azi.

ATENA (ep.1)

În 800 î.C., Atena era atestată oficial. Hotărârea luată de localnici s-a dovedit nu doar inspirată, ci și vizionară. Potrivit mitologiei, două divinități își disputau cârmuirea noului oraș: Atena, zeița înțelepciunii și a războiului, și Poseidon, zeul mării. Conflictul s-a tranșat „democratic”, prin vot, deoarece marele Zeus a refuzat să aleagă între fiică și frate. Zeițele au hotărât rezultatul, la diferență de un vot. Atena a devenit patroana urbei, căreia i-a și împrumutat numele.

MAMIFERE MARINE (ep.3)

Cașaloții (Physeter macrocephalus) populează toate oceanele lumii, dar aici, în apele antarctice, între 40 și 50 de grade latitudine sudică, se aventurează doar masculii. Câţiva carnivori înfometaţi așteaptă ca pescarii să-şi coboare paragatele lungi de kilometri, ştiind că vor avea parte de codul patagonian (Dissostichus eleginoides) – o delicatesă pe piața asiatică şi nu numai.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

22:00 Dosar România

*Trei zile cu Natalia

Documentar.

Realizator Catălin Apostol

Producător Răzvan Butaru

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1