loader
Foto

Aventurierii artei moderne, sâmbătă la "Teleenciclopedia" | VIDEO

Sâmbătă, 4 noiembrie, de la ora 19:00, la TVR 1 și TVR+, vă invităm să urmăriți o nouă ediție la "Teleenciclopedia". Emisiunea este în reluare luni, 6 noiembrie, la ora 0:00, la TVR 1.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: VRĂJITORII DIN MONTPARNASSE (ep. 2)

Tinerii scriitori Louis Aragon și André Breton, studenți la medicină în timpul Primului Război Mondial, se cunoscuseră la secția pentru alienați a Spitalului Val de Grâce, unde erau infirmieri. În timpul serilor obişnuiau să recite din Rimbaud și Lautréamont, iar ziua discutau despre literatură și pictură cu Guillaume Apollinaire, internat acolo. Când nu se amestecau în scandaluri – precum spectacolul Le Sexe de Dada al lui Tristan Tzara – suprarealiştii se adunau prin bistrouri, unde jucau mimă şi cărți, ori se amuzau punându-şi întrebări incomode. Imixtiunile în viața personală provocau, uneori, tensiuni şi dispute.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA: FORŢA COMBATIVĂ (ep. 2) (premieră)

Noiembrie 1965, Valea Ia Drang, Vietnam. Operațiunea generalului William Westmoreland, numită Arc Light, a reunit primul asalt aerian cu elicoptere și primul raid al masivelor B-52. Westy, cum îi spuneau prietenii, provenea dintr-o familie înstărită din Carolina de Sud. În 1932 a fost admis la prestigioasa Academie Militară de la West PointNew York, iar în 1956, la 42 de ani, devenea cel mai tânăr general maior din istoria armatei americane. Peste nici zece ani, președintele Lyndon Johnson îl numea Șef al operațiunilor militare din Vietnam – țară divizată în nordul comunist și sudul sprijinit de aliații americani.

ROMA (ep.5)

În Roma încă sunt vizibile fragmente din cel mai vechi zid (numit Zidul Servian), dar şi din Zidul Aurelian, cel mai mare din vest. Primul dintre ele este atribuit lui Servius Tullius și a fost înălțat în secolul al VI-lea, când împrejmuia o suprafață de 246 de hectare. Impresionante sunt şi blocurile din tuf galben de lângă staţia Termini, aduse din Grotta Oscura, situată la 20 de km în afara orașului. Tehnica de construcție, numită opus quadratum, consta în aşezarea blocurilor din piatră în şiruri paralele şi prinderea lor cu „agrafe”  din metal.

ECOSISTEME: CHINA (ep.1) (premieră)

Departe, în nord, dincolo de Marele Zid Chinezesc, se află o pădure impresionantă, ce se întinde până în Siberia. Este tărâmul tigrilor siberieni (Panthera tigris altaica): simboluri ale frumuseții, puterii și curajului în luptă. Luncile mlăștinoase din China centrală, mărginite la vest de lanțul muntos Qinling, sunt domeniul urșilor panda (Ailuropoda melanoleuca). În libertate, au rămas numai câteva mii de exemplare – restul fiind protejaţi şi crescuţi în captivitate.

.

 

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:45 Istorii ascunse

* TEZAURUL DIN PEȘTERA CIOCLOVINA

În 1953, în peștera Ponorici-Cioclovina cu apă, una dintre formațiunile carstice ale Munților Șureanu, speologul Traian Orghidan descoperea, din întâmplare, cel mai mare depozit european de piese ce aparține Epocii Bronzului Târziu. Cercetarea sitului a fost reluată în 2018, iar analizele chimice arată că o parte dintre cele aproape 8000 de obiecte descoperite în peșteră provin din zona Mării Baltice, iar altele din vechea regiune a Mesopotamiei.

Realizator Cristina Băican

17:15 Frumoasa mincinoasă

Frumoasa mincinoasă (THE FORBIDDEN MARRIAGE-Coreea de Sud, 2022)

* Comedie romantică. De şapte ani, familia regală şi membrii guvernului din regatul Joseon încearcă să-i găsească tânărului rege Lee Heon o nouă consoartă, după ce prima lui soţie a murit, lăsându-l cu inima frântă. Spre nemulţumirea populaţiei, a fost impusă şi o lege prin care nicio femeie nemăritată n-are voie să se căsătorească, până când regatul nu va avea o nouă regină. Atmosfera mohorâtă de la curtea regală se schimbă odată cu apariţia pitorească a unei fete neobişnuite: Ye So-Rang, frumoasă şi isteaţă, care se dă drept medium ca să-şi câştige existenţa. Arestată şi adusă în faţa regelui, fata declară că palatul este bântuit de spiritul fostei lui soţii, pe care ea îl poate chema din lumea de dincolo. Angajată să câştige încrederea regelui şi să ajute la restabilirea ordinii în regat, Ye So-Rang trebuie să-şi continue şirul de minciuni şi să se pretindă posedată de spiritul răposatei prinţese, ceea ce provoacă în mod inevitabil şi mai multe încurcături. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1