loader
Foto

Bărbierul din Sevilla, episodul 3 al seriei „Unora le place opera!”, la TVR 1

Sâmbătă, 04.02, ora 14.30, la TVR 1 ați putut urmări seria inedită în care, cu un entuziasm debordant, renumitul tenor Ramon Gener a adus lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu e destinată elitelor, ci nouă tuturor.

 

„Bărbierul din Sevilla” este opera comică prin excelență și dovada de necontestat că opera nu este doar dramă și tragedie, ci și pur divertisment. În acest al treilea episod, vom descoperi „ingredientele” esențiale ale muzicii lui Rossini: staccato, crescendo, patter song, al cincilea interval și coloratura.

Povestea operei „Bărbierul din Sevilla” a fost difuzată la TVR 1, sâmbătă, 4 ianuarie, în cel de-al treilea episod al seriei documentare „Unora le place opera”.

(w882)

(w882)

Am fost invitaţi în culise în timpul repetiției generale a acestei opere desfăşurate la Gran Teatro del Liceu din Barcelona și l-am vizitat pe unul dintre protagoniștii acesteia în cabina sa - Carlos Chausson, un renumit bas buffo, cel care stârneşte râsul publicului doar prin simpla sa apariţie. Iar mezzosoprana italiană Annalisa Stroppa, care joacă rolul Rosinei, ne-a uimit cu tehnica ei vocală deosebită. Realizatorii ne-au propus și un experiment muzical desfăşurat într-o fierărie veche.

(w882)

(w882)

Și despre toate aceste caracteristici ale operei am aflat amănunte de la Joan Font, din grupul de teatru „Els Comediants”, dar și de la regizorul acestui spectacol de operă desfăşurat la Gran Teatro del Liceu.

Desigur, nu ne-a ocolit nici marele hit din „Bărbierul din Sevilla”, cel pe care mulți dintre noi l-am fredonat de nenumărate ori: popularul „Figaro”. Toate acestea, în compania unui public foarte special și într-un cadru neobișnuit: un parc de distracții.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Ce au în comun vocea unei soprane şi sunetul unui motor Ferrari? Cum poate un skater să reproducă o bucată celebră din La Traviata doar cu câteva sticle de şampanie? Dar cum ar putea un fierar să explice sunetul stereofonic al lui Verdi? Descoperim în noua serie documentară „Unora le place opera”, pe care TVR 1 o propune telespectatorilor din 21 ianuarie, în fiecare sâmbătă, de la 14.30. Cu siguranţă, cei care vor privi acest documentar se vor îndrăgosti iremediabil de operă.

(w882)

(w882)

Divertisment plin de inovaţie ar putea fi definit acest format care ne oferă cheia înţelegerii şi bucuria trăirii celor mai cunoscute spectacole de operă din istorie! Seria documentară „Unora le place opera” (THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015) va îmbarca telespectatorii într-o călătorie de descoperire a secretelor din spatele fiecărei opere celebre. Celor care vor urmări documentarul în 30 de episoade le sunt oferite instrumentele pentru a se bucura de muzică într-un mod original.

(w882)

Este emoţie pură, încântarea de a cunoaşte starea fiecărui compozitor, pasiunea fiecărei poveşti universale şi unice în acelaşi timp.

 

16:45 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014)

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:00 Vedeta familiei (R)

Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

(Reluare)
 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1