loader
Foto

"Breaking Fake News": 34 de ani de la cel mai tragic conflict interetnic din România postcomunistă | VIDEO

Duminică, 24 martie, ora 19.00, TVR 1 v-a invitat să urmăriți o nouă ediție a emisiumii "Breaking Fake News" despre modul în care dezinformarea a aprins conflictul dintre români și maghiari, la Târgu Mureș, acum 34 de ani, și despre realegerea lui Putin, cu un număr record de voturi, ca președinte al Federației Ruse.

 

Marian Voicu
Breaking Fake News

Interviul săptămânii, cu Marian Voicu

S-au împlinit 34 de ani de la cel mai tragic conflict interetnic din România postcomunistă – cel dintre români și maghiari, de la Târgu Mureș. A fost premeditat acet conflict? Cine a avut de câștigat de pe urma sa? Cine a lansat știrile false care au alimentat cele două părți? Întrebările sunt mult mai numeroase, iar răspunsurile, ca și în cazul Revoluției și al mineriadelor, încă se lasă așteptate.

 

(w882) Kacso

Invitat: Kacsó Sándor, jurnalist, TVR

Istoria și istoriile sale, cu Gabriela Avram

La Târgu Mureș, în martie 1990, în urma ciocnirilor violente dintre români și maghiari au murit cinci oameni. Dezinformarea a aprins conflictul transmis de televiziunile din întreaga Europă.

(w882) Iliescu

Revista presei fake, cu Horia Grușcă

Vladimir Putin a fost reales preşedinte al Federaţiei Ruse cu un număr record de voturi şi o prezenţă la urne fără precedent. Prezentată ca un succes „istoric” de către propaganda Kremlinului, victoria previzibilă a lui Putin a fost înlesnită de înscrierea în alegeri a trei contracandidaţi de faţadă şi de difuzarea unor clipuri electorale bizare prin care ruşilor li s-a dat de înţeles ce riscă dacă nu vin la vot.

(w882) realegere

Între timp, Rezoluţia Parlamentului European privind restituirea de către Rusia a Tezaurului României a iscat din partea Moscovei un val de injurii, falsuri şi dezinformări la adresa României şi a UE, ca şi un atac cibernetic concentrat al hackerilor ruşi asupra Bucureştiului.

(w882) Medvedev

Conspirația săptămânii, cu Tatiana Țarfulea

Ultimele două săptămâni au constituit, pentru presa grăbită, un adevărat festival de „știri bombă”, demne de un scenariu de film cu spioni: comunicații criptate, trafic cu echipamente de telecomunicații de uz militar și criptomonede. Numai că totul a fost, de fapt, o farsă cu fake news.

***

Producător:

Marian Voicu

21:00 Maria din Nazaret

Film* Maria din Nazaret (MARIA DI NAZARET-Italia, Germania, Spania, 2012)

Prima parte

Regia Giaccomo Campiotti

Cu: Alissa Jung, Luca Marinelli, Andreas Pietschmann, Paz Vega

* Dramă biblică. Într-o dimineaţă luminoasă, într-un sătuc din Galileea, arhanghelul Gabriel i se arată tinerei Maria, încredinţându-i un rol măreţ. Între Buna Vestire şi Duminica Paştelui, viaţa celei care devine soţia lui Iosif şi mama lui Iisus se întretaie mereu cu destinul complet diferit al celeilalte Marii-Maria Magdalena, femeia ispitită de opulenţa curţii regelui Irod, care-şi regretă apoi păcatele, devenind discipola lui Hristos.

Redactor Adriana Vulpe

X

23:00 Copiii spun (R)

cu Virgil Ianţu

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1