loader
Foto

Galerie foto

Regele Carol al II-lea - Refugiul portughez

Realizatorul emisiunii ”Ora Regelui”, Camelia Csiki și directorul de imagine Claudiu Petringenaru vă aduc, în exclusivitate, povestea exilului portughez al Regelui Carol al II-lea. Pe 9 martie, de la ora 11:35, pe TVR 1 şi de la 14:30, pe TVR Moldova.

 

Nu departe de fluviul Tejo, pe dealurile din Estul cartierului Alfama, parcă deasupra Lisabonei, se află Mănăstirea Sao Vicente de Fora în al cărei panteon regal se odihnesc monarhii Casei de Braganza. De la urcarea pe tron a lui Ferdinand, Casa Regală a României s-a înrudit cu dinastia portugheză. Mama Regelui Ferdinand, infanta Antonia, a fost fiica Reginei Maria a II-a a Portugaliei. Regele Carol al II-lea, strănepotul familiei domnitoare de la Lisabona, a avut timp de 50 de ani locul de odihnă în panteonul regal, alături de rudele sale portugheze.

(w882) PANTEON BR

După plecarea din România spre Elveția, Spania, Cuba, Mexic, Statele Unite ale Americii, Regele Carol al Doilea a ajuns în Portugalia. Țara, cu o poziție geografică prielnică părăsirii Europei în caz de pericol, părea un loc potrivit pentru exil. Conți, duci, foști regi au ales să se mute în celebra stațiune de pe coasta Atlanticului, Estoril, asemenea lui Carol, regele României, lui Umberto al Italiei sau lui Don Juan de Bourbon, moștenitorul tronului Spaniei. Carol a cumpărat chiar o casă, vila Mar y Sol a cărei poveste o aflăm de la unul dintre proprietarii de azi, doamna Mihaela Delafras, filolog si istoric. Estoril, Cascais, Praia do Guincho, Lisabona și alte mărturii.

(w882) VILA REI C

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Camelia Csiki

 

 

 

 

 

 

 

0:20 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)

1:50 Lili Marleen (R)

Telecinemateca ( Germania, 1981)

Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin-5’

Regia Rainer Werner Fassbinder

Cu: Hanna Schygulla, Giancarlo Giannini, Mel Ferrer

Dramă. Redactor Cristina Crăciun

X

(Reluare)
 

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o nouă ediţie în care vom afla ...

Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, s-a difuzat drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

 

#tvr1