loader
Foto

Galerie foto

Cartea „Phoenix. Har/Jar”, lansată la standul TVR de la Gaudeamus

Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, a organizat, pe 8 decembrie, lansarea cărţii „Phoenix. Har/Jar”, pentru a marca împlinirea a 60 de ani de la înfiinţarea trupei ce avea să se numească Phoenix şi să scrie istorie în muzica românească.  

 

La eveniment, în atmosfera Târgului de carte Gaudeamus RADIO ROMÂNIA, au participat: Mircea Baniciu, membru al trupei Phoenix, textierul Andrei Ujică, regizorul Cornel Mihalache, producătorul TV Claudia Nedelcu Duca, Costel Postolache, directorul Editurii Integral, precum şi alţi invitaţi.

Membri ai trupei devenite reper cultural pentru întregi generații, din perioada 1962-1989, se reunesc după 60 de ani, alături de personalităţi din domeniul cultural artistic, într-o carte ce cuprinde 21 interviuri şi inserturi grafice din Arhivele Securităţii, deţinute de CNSAS. Textele prezentate în carte conțin transcrierea integrală a interviurilor realizate de Cornel Mihalache şi Claudia Nedelcu Duca în studiourile TVR şi în alte locații din țară şi străinătate.

Cartea dublează proiectul jurnalistic realizat în exclusivitate de Casa de Producţie a TVR – documentarul „Phoenix. Har/Jar”, care poate fi urmărit în aceasta seară, pe TVR 1, de la ora 21.00. Filmul reuneşte membrii formației din perioada de dinaintea plecării din 1977 şi punctează momentele importante din cronologia tumultuoasă a trupei, de la primele apariții din 1962 sub numele de „Sfinții”, până în prezent.

Regizat de Cornel Mihalache, documentarul TVR marchează o premieră, aducând în prim-plan întâmplările prin care artiştii trupei au trecut înainte de a pleca din ţară, relaţia cu Securitatea, momentele în care au hotărât să fugă din România şi cum au reuşit s-o facă, dar şi viața pe care au dus-o peste hotare înainte şi după Revoluția din ’89.

„Phoenix. Har/Jar” este un film documentar realizat de Casa de Producţie a TVR după un scenariu semnat de Cornel Mihalache şi Claudia Nedelcu Duca, care au semnat totodată regia şi producţia, iar montajul filmului îi aparține Roxanei Elekes. Din ianuarie, documentarul va putea fi văzut și pe marile ecrane din București și din țară.

Phoenix Har/Jar este un concept dual (tie-in) film-carte, cu lansare simultană și conținut complementar, realizat în parteneriat de Televiziunea Română și Editura Integral, cu sprijinul CNSAS.

 

 

10:00 Exclusiv în România (R)

/

Prezentator Cristian Tabără

Producători: Cristina Magearu, Marin Găbudean

(Reluare)

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1