loader
Foto

Cazul Luiza Melencu, la „Dispăruţi fără urmă” | VIDEO

Joi, 12 decembrie, de la ora 22:00, „Dispăruţi fără urmă” vă prezintă o anchetă făcută de Gabriel Geamănu despre cazul Luiza Melencu, la TVR 1, TVR 1 HD şi online pe TVR+.

 

Rafael Udriște
Dispăruţi fără urmă

În dimineaţa zilei de 14 aprilie 2019, Luiza Melencu, din satul Radomir, judeţul Dolj, merge la Caracal să scoată nişte bani pentru a-şi cumpara o încălţăminte. Banii fuseseră trimişi de mama sa, aflată la muncă în Anglia.

Nu reuşeşte să scoată banii, aşa că intenţionează să se întoarcă acasă. Era prima dată când Luiza Melencu se întorcea singură, întotdeauna fusese însoţită. Ca niciodată, în acea zi de duminică, 14 aprilie, Luiza vorbeşte la telefon cu toţi membrii familiei, chiar şi cu tatăl ei cu care nu avea o relaţie foarte apropiată.

Camerele de supraveghere aflate în zona de unde Luiza urma să ia maşina la ocazie o surprind pe aceasta vorbind la telefon iar, în apropierea ei, o femeie îmbrăcată în roşu se uita insistent la ea. Sunt ultimele imagini cu Luiza.

Ea nu mai ajunge în satul Radomir iar familia a intrat în panică. Bunicul a sunat la 112 iar poliţiştii care vin acasă la Luiza spun familiei că aceasta „a fugit cu vreun iubit”. Sunt zile de aşteptare îngrozitoare. Dosarul dispariţiei Luizei stă trei săptămâni la Poliţia Coşoveni de care aparţine satul Radomir. În cele din urmă, cu mare greutate, dosarul este preluat de DIICOT Craiova.

Autorităţile nu-şi fac deloc treaba şi a trebuit să fie ucisă Alexandra Măceşanu pentru ca dosarul dispariţiei Luizei să fie cercetat cu mai mare atenţie. Este aproape sigur că dosarul urma să fie închis - caz de plecare voluntară.

În acestă ediţie vedem calvarul prin care a trecut şi trece familia Luizei Melencu, de 8 luni de zile. Familia crede că fata nu a fost ucisă, la fel ca Alexandra Măceşanu, de Gheorghe Dincă.

Îl vom vedea în emisiune şi pe Ştefan Risipiteanu, complicele lui Dincă, cel care a mărturisit, în data de 11 decembrie 2019, ca a violat-o şi el pe Luiza Melencu.

Un caz de o mare gravitate, un caz care a revoltat şi revoltă, în continuare, opinia publică din România. Vom vedea cum autorităţile au umilit, luni în şir, familia Melencu, o familie sărmană, greu încercată şi atât de luptătoare.

Luiza Melencu trăieşte sau a fost ucisă de Gheorghe Dincă?

 

Emisiunea poate fi urmărită şi online pe TVR+.

 

16:45 Floarea nopţii

18:00 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

În fiecare ediție vor fi prezentate câte două portrete de eroi, care vor fi comentate de invitați speciali, personalități ale societații civile, dar și de către membrii juriului, care vor participa prin rotație la edițiile emisiunii.

După fiecare ediție, timp de o săptămână, până la începerea ediției următoare, telespectatorii vor putea vota eroii prezentați. Acest vot săptămână de săptămână va genera la finalul campaniei un clasament. Primii șapte eroi după numărul de voturi se vor califica în etapa finală a proiectului. Acestor șapte finaliști li se vor adăuga încă cinci-câte unul propus de fiecare membru al juriului din cei 40 prezentați de-a lungul anului. Cei 12 eroi vor fi din nou supuși atenției telespectatorilor care vor vota, alături de membrii juriului, ”Omul Anului” 2024.
Marele câștigător va fi decis prin votul exprimat de telespectatori înainte de Gala finală (50%) și de juriul format din personalități, care va avea de asemenea 50%.

Dacă în 2023 campania a fost realizată într-o formă condensată, anul acesta ea va fi extinsă la o perioadă mai mare de difuzare și își propune să implice și publicul în alegerea „eroilor de lângă noi”. Așteptăm de la telespectatori să trimită povești impresionante ale unor oameni care au dat dovadă de curaj și de solidaritate față de semeni. Echipa de documentare va alege cele mai bune cazuri ce vor fi prezentate în edițiile săptămânale. În acest fel, telespectatorii TVR sunt așteptați să se implice activ, nu doar în procesul de votare dar și în procesul de propunere de eroi, din care va fi desemnat ”Omului Anului” 2024.​
În ziua simbol a României, 1 Decembrie, ziua României, va avea loc o Gală grandioasă, în care vom afla care este românul pe care telespectatorii TVR îl vor desemna OMUL ANULUI 2024.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1