loader
Foto

Ce schimbări promite noua lege a pensiilor

Luni, 25 septembrie, aţi putut revedea la TVR 1 și TVR+, de la ora 13:00, o ediție a emisiunii „Oamenii şi Legea” despre schimbările promise în noua lege a pensiilor.

 

Oamenii și Legea

Regulile stabilite de noua lege a pensiilor, care ar fi trebuit să se aplice din septembrie 2021, au fost amânate iniţial pentru toamna lui 2023, dar la finalul anului trecut au suportat o nouă amânare, pentru ianuarie 2024.

Prin modificările cuprinse în actul normativ se urmărește o creştere a venitului pentru cei 5 milioane de pensionari, o nouă formulă de calcul, dar sunt schimbări și pentru cei ce urmează a ieși din câmpul muncii. Se dorește egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi la 65 de ani, până în anul 2035, dar și eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii. Mai mult, românii care vor să lucreze peste vârsta de 65 de ani, o vor putea face voluntar, însă pensia nu se va mai cumula cu salariul.

Invitatul Mihaelei OLARU în această ediție a fost Răzvan CRĂCIUNAŞ, avocat, Baroul București.

(w882)

O pensie de la stat nu înseamnă o bătrânețe lipsită de griji. Realitatea ne arată că, pe fondul creșterii costului vieții, valoarea pensiei este într-o permanentă schimbare, de cele mai multe ori asigurând un trai la limită. Majorarea punctului de pensie, a pensiei minime garantate, dar și oferirea de ajutoare de stat pensionarilor cu venituri mici sunt câteva dintre măsurile menite să sporească bugetul seniorilor.

(w882)

În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate Pilonului I însă, potrivit specialiștilor, dacă nu se iau măsuri, problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20 - 30 de ani și vor duce la un posibil declin al sistemului public de pensii.

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

(w882)

MODERATOR

  • av. Mihaela OLARU

JURNALIŞTI TV

  • Raluca AMZĂR
  • Delia APOSTOL-HANZELIK
  • Rareş COTINGHIU

REALIZATOR

  • Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

  • Mihaela GRECU

 

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Emisiunea „Oamenii și legea” propune subiectul „Consumul de droguri ucide!

Cum ferim un adolescent să nu devină captiv în lumea creată de mirajul drogurilor? Ce trebuie să facă părinții, profesorii şi autoritățile ...

„Profesioniştii

O ediție In Memoriam este programată la TVR1 sâmbătă, 11 mai, de la ora 23.30. Puteți urmări dialogul Eugeniei Vodă cu Bernard Pivot, în ...

„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne-a invitat să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu ...

 

#tvr1