loader
Foto

Galerie foto

Cetatea construită în vârful unui con vulcanic | VIDEO

„Istorii ascunse” ne-a prezentat duminică, 1 octombrie, la TVR 1, de la ora 16:30, un nou episod din fascinanta călătorie în timp.

 

Istorii ascunse

Cetatea Devei a fost construită în vârful unui con vulcanic, la granița dintre Banat și Transilvania. A adunat de mai bine de 750 de ani nenumărate istorii între zidurile ei.

(w882) Cetatea De

Fortificația are o primă atestare documentară la mijlocul anilor 1200. De la acel moment încolo, în secolele ce au urmat, aici au avut loc întâmplări care și-au pus amprenta asupra monumentului.

(w882) Cetatea De

Apare menționată într-un act de danie al tânărului rege Ștefan, fiul lui Béla al IV-lea, care face o donație comitelui Chyl din Câlnic pentru vitejia arătată în lupta purtată sub zidurile Cetății Deva. La patru ani de la atestarea ei documentară, sub cetatea Devei aveau loc lupte înverșunate împotriva tătarilor.

La sfârșitul secolului al XIII-lea, cetatea a fost reședința voievozilor Roland Borșa și Ladislau Kán. Alegerea cetății drept reședință voievodală dovedește că aceasta era puternică și dispunea de construcții suficiente pentru a satisface pretențiile curții. După 1315, ea a reintrat în stăpânirea regelui Carol Robert de Anjou.

(w882) Cetatea De

Localnicii aveau îndatoriri militare și obligații privind întreținerea, reparațiile și construcțiile din cetate.

5:10 Eu pot! (R)

Realizator şi producător Anca Mazilu

(Reluare)

6:00 Teleshopping

 
România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 

#tvr1