loader
Foto

Charlie Chaplin ne zâmbește în prima Teleenciclopedie din 2021| VIDEO

Sâmbătă seara învățăm în familie: aventura cunoașterii nu se oprește nici în 2021. Vă prezentăm sumarul Teleenciclopediei din 2 ianuarie, ora 19:00, de la TVR1.

 

Teleenciclopedia

PIERRE AUGUSTE RENOIR – BAL, LA MOULIN DE LA GALETTE

(w882) teleencicl

În 1877, la al treilea Salon al impresioniștilor, Pierre-Auguste Renoir expunea acest tablou de mari dimensiuni: în lumina plăcută a unei după-amieze de duminică, la umbra frunzișului des, mulțimea dornică de distracție se adună la petrecere. Muzica antrenantă îndeamnă cavalerii să-și invite partenerele la dans. Din sala devenită neîncăpătoare, cuplurile se revarsă spre răcoarea grădinii: vorbesc, glumesc, flirtează.

STELE ALE ECRANULUI

(w882)

Amănunte din biografiile și carierele celebrelor staruri de cinema ale secolului XX: Charlie Chaplin și Mary Pickford !

TROVANŢII DE LA BOZIORU

(w882) Trovantii

Pe culmile domoale ale Subcarpaților de curbură, din nordul județului Buzău, se află comuna Bozioru – tărâm fermecat, însuflețit de trovanți – bizare „pietre vii”. Ciudatele forme de microrelief reprezintă o formă de trecere de la structura mineral la cea vegetală, deoarece după fiecare ploaie, „cresc”. Geologii definesc formațiunile dendritice, nodulare, sferoidale, elipsoidale, sau cilindrice, drept „concreţiuni grezoase”, adică nisipuri cimentate sau gresii.

SONDE SPAȚIALE - CASSINI

La 15 octombrie 1997, sonda Cassini – plasată în vârful unui lansator Titan IVB/Centaur – și lander-ul Huygens, începeau marea lor aventură: explorarea planetei Saturn și a sistemului său de sateliți.

PODIŞUL DEOSAI

(w882)

În Munţii Karakorum, din vestul lanțului himalayan, se află Tărâmul UriașilorDeosai, în urdu, limba oficială a Pakistanului. Pentru a permite o repartizare „echitabilă” a resurselor naturale între patrupede și oameni, administrația a divizat teritoriul parcului. Pe de altă parte, Garda Forestieră Districtuală subliniază efectul negativ al celor aproape 15.000 de animale domestice care invadează parcul în virtutea dreptului de acces la terenurile de pășunat tradiționale.

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

22:00 Dosar România

* DINCOLO DE AURUL APUSENILOR

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat.

Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000.

Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier.

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

23:45 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)
 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1