loader
Foto

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile

Despre dreptul la moștenire și modul de împărțire a bunurilor comune, despre rezerva succesorală și moștenitorii rezervatari, despre partajul succesoral provizoriu și actele necesare pentru succesiune aţi putut afla în ediția redifuzată joi, 3 august, de la ora 13.00.  

 

Oamenii și Legea

Moștenirea se deschide imediat după decesul unei persoane, iar potrivit legislației în vigoare, bunurile acesteia se transmit moștenitorilor săi în cote clar stabilite de lege, sau de către defunct prin testament.  În acest scop se face partajul succesoral. Indiferent de caz, persoanele vizate au dreptul de a accepta moștenirea sau de a renunța. În cazul în care una din părți preferă să renunțe la bunurile moștenite testamentar sau nu, atunci este nevoie de un act notarial care să ateste acest lucru.

(w882)

Invitata Mihaelei OLARU este Ioana VLĂSCEANU, notar.

(w882)

Potrivit legii, dacă toţi moştenitorii sunt prezenţi şi au capacitate de exerciţiu deplină, partajul se poate realiza prin bună învoială, în forma şi prin actul pe care părţile le convin. Dacă printre bunurile succesorale se află imobile, convenţia de partaj trebuie încheiată în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute. Dacă nu sunt prezenţi toţi moştenitorii ori dacă printre ei se află minori sau persoane puse sub interdicţie judecătorească ori persoane dispărute, atunci se vor pune sigilii pe bunurile moştenirii în cel mai scurt termen, iar partajul voluntar se va realiza cu respectarea regulilor referitoare la protecţia persoanelor lipsite de capacitate de exerciţiu, sau cu capacitate de exerciţiu restrânsă, ori privitoare la persoanele dispărute.

(w882)

Obiectul partajului succesoral se referă doar la bunurile cu drepturi reale ale persoanei decedate, care sunt transmise mai departe moștenitorilor, în comparație cu obiectul transmisiunii succesorale, ce presupune drepturile și obligațiile cu caracter patrimonial. În urma efectuării partajului succesoral, fiecare moștenitor devine unic proprietar asupra unor bunuri din patrimoniul succesoral proporțional cu partea din moștenire care i se cuvine. Unii vor primi case, apartamente, terenuri, sau mașini, altii sume de bani reprezentând sulta. Procedura are loc la notar, însă părțile pot merge și în instanță dacă se simt nedreptățite.

Ne puteți trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

***

MODERATOR

 

  • av. Mihaela OLARU
  • Raluca AMZĂR
  • Delia APOSTOL-HANZELIK
  • Rareş COTINGHIU
  • Ileana GAIŢĂ
  • Mihaela GRECU

 

JURNALIŞTI TV

REALIZATOR

PRODUCĂTOR

***

Program de difuzare:

Redifuzare 03.08.2023 TVR 1 – ora 13:00

Redifuzare TVR Info – 03.08.2023, ora 22:10 şi 04.08.2023, ora 01:30

Reluare TVR 1 – 04.08.2023, ora 06:00

 

 

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 
Din 9 mai,  „Frumoasa mincinoasă”, la TVR1 | VIDEO

Din 9 mai, de la ora 17:15, la TVR1 începe serialul corean „Frumoasa mincinoasă (The Forbidden Marriage - Coreea de Sud, 2022)”.

Emisiunea „Oamenii și legea” propune subiectul „Consumul de droguri ucide!

Cum ferim un adolescent să nu devină captiv în lumea creată de mirajul drogurilor? Ce trebuie să facă părinții, profesorii şi autoritățile ...

„Profesioniştii

O ediție In Memoriam este programată la TVR1 sâmbătă, 11 mai, de la ora 23.30. Puteți urmări dialogul Eugeniei Vodă cu Bernard Pivot, în ...

 

#tvr1