loader
Foto

Ciuhurezii şi glutonii, eroii poveştilor de la Teleenciclopedia

Teleenciclopedia ne-a adus, din nou, un respiro cultural după o săptămână plină - sâmbătă, 19 martie, de la ora 18:50, la TVR 1 și online pe TVR+.

 

Teleenciclopedia

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

„Sfântul” baobab, frescele din Padova sau viaţa vulpilor şi a cimpanzeilor au fost întâlnirile culturale şi ştiinţifice la care v-a invitat Teleenciclopedia, în ediţia de sâmbătă, 19 martie. Iată sumarul:

Baobabul

Frunzele, fructele, seminţele, scoarţa, chiar şi rădăcina baobabului contribuie la traiul zilnic al africanilor. Cu atâtea „virtuţi”, acest falnic arbore este evocat în mituri şi legende, fiind chiar sacralizat.

Capela Scrovegni

După cum aţi aflat şi din episoadele anterioare, în anul 1305, pictorul florentin Giotto di Bondone – reprezentant al Prerenaşterii – termina cele 130 de scene pictate în frescă, care împodobesc pereții și cupola Capelei Scrovegni din Padova. Majoritatea înfățișează viața Fecioarei Maria și pe a lui Iisus Cristos – așa cum au fost povestite de evangheliști sau în Legenda Aurea și alte texte religioase medievale.

(w882) Teleencicl

Ecosisteme: Scandinavia

Aproximativ o dată la cinci ani, vulcanii din Islanda devin activi; la 2.000 de kilometri spre est, vastele zone împădurite ale Finlandei sunt locuite de o faună bogată şi diversă, precum: vulpi, lemingi, ciuhurezi, râşi eurasiatici şi glutoni. (credit foto:  Sergio Luzzini, Luigi Meroni).

Alexander Fleming

Un nou episod despre un destin exemplar vă propunem şi în sumarul din 19 martie al Teleenciclopediei. Este vorba despre biografia bacteriologului de origine scoţiană Sir Alexander Fleming – inventatorul penicilinei (1929) şi laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină (1945).

Sanatoriile puilor

Încheiem lecţiile de sâmbătă seara la TVR 1 cu povestea unor pui de cimpanzeu. Părăsiţi de mamă, micuţii din „neamul” bonobo – masculul Tutapenda şi „domnişoara” Mali – primesc toate îngrijirile de care au nevoie la Grădina Zoologică din San Diego, SUA.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zilede la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

18:00 Punctul critic (R)

Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Prezintă Bogdan Muzgoci

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producator Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Transmisiune directă

(Reluare)

19:45 Sport (R)

Transmisiune directă

(Reluare)
 
Răspunderea penală versus răspunderea civilă

Răspunderea penală versus răspunderea civilă

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Ce presupun acţiunea penală şi acţiunea civilă în procesul penal? În ce constă raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu? Cum ...

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Sunteţi victima unui accident rutier, ştiţi ce drepturi aveţi? Cum puteţi obţine repararea prejudiciului suferit? Ce se întâmplă în cazul ...

La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

 

#tvr1