loader
Foto

Galerie foto

Civilizaţii antice şi catedrale gotice, între filele Teleenciclopediei

Ediţia din 22 octombrie a Teleenciclopediei vă propune subiecte din arhitectură, istorie, geografie şi zoologie. Sâmbătă de la ora 18:50, la TVR 1 şi pe TVR+.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+ timp de șapte zile de la difuzare.

Civilizaţii antice şi creaţii marcante ale goticului european, dar şi aventuri inedite ale unor aviatoare şi alpinişti, pe lângă întâmplări ... zoologice cu lecţii de viaţă – tot atâtea file ale Teleenciclopediei din 22 octombrie. Iată sumarul:

Arta arhitecturii

În acest episod avem ocazia să descoperim două „bijuterii arhitectonice”, reprezentative pentru arta gotică din Franţa: Catedrala Nôtre Dame din Chartres (al cărei naos are 28 de metri lungime şi 36 de metri înălţime, foto credit (c) H. Gaud) şi maiestuoasa Catedrală romano-catolică din Reims – locul încoronării vechilor monarhi francezi –, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1991.

(w882) Teleencicl

Regatul Mari

În august 1933, câţiva beduini aflaţi pe Valea Fluviului Eufrat, la Tell Hariri, în sud-estul Siriei, descopereau vestigii de o deosebită importanţă.

(w882) Teleencicl

Sanatoriile puilor. Leii

Şeful îngrijitorilor e foarte ocupat la „maternitate”, fiindcă leoaica Freya a născut patru pui! La vârsta de două luni, felinele sunt suficient de mari ca să-şi urmeze mama şi să se alăture grupului. Masculul dominant îi poate omorî, nu doar în sălbăticie, ci şi aici, în captivitate !...

Temerarii

Biografiile unor „cuceritori ai înălţimilor” - aviatoarele Amelia Earhart şi Jean Batten şi alpinistul Sir Edmund Hillary (foto) - sunt ultimele lecţii din ediţia Teleenciclopediei din 22 octombrie.

(w882) Teleencicl

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan

O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

16:45 Floarea nopţii

18:00 Vedeta familiei (R)

Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1