loader
Foto

Comedie savuroasă cu Silvia Dumitrescu Timică, la TVR 1: Micul infern - 15 aprilie

Sub genericul Teatrul Naţional de Televiziune , TVR 1 ne propune o reîntâlnire cu actorii Silvia Dumitrescu Timică, Lucia Mureşan, Ion Dichiseanu, Stefan Radof.

 

În noua grilă TVR 1, în fiecare luni seară, telespectatorii pot urmări piese celebre, cu mari actori ai scenei româneşti. Începem seria spectacolelor de teatru cu Micul infern, de Mircea Ştefănescu, pe 15 aprilie, la 21.30.

„În 1977, când Teatrul Nottara i-a propus scriitorului Mircea Ştefănescu punerea în scenă a piesei sale Micul infern, acesta a acceptat cu condiţia ca în rolul soacrei, „coloneleasa", să joace Silvia Dumitrescu-Timică, atunci în vârstă de 75 de ani. Ultima reprezentaţie a acestui spectacol a avut loc în anul 1992, când actriţa împlinea venerabila vârstă de 90 de ani, reuşind să realizeze cel mai mare număr de reprezentaţii ale unui spectacol. La reprezentaţia cu nr. 250 a fost omagiată de o seamă de mari actori români, printre care şi Radu Beligan”*. Luni seară, pe 15 aprilie, TVR 1 va difuza piesa de teatru Micul infern, de Mircea Ştefănescu, spectacolul fiind preluat de la Teatrul Nottara în anul 1979.

(w882)

În Micul infern, comedia despre instituţia matrimonială sau iadul conjugal, aşa cum o numesc mulţi, Mircea Ştefănescu urmăreşte tema cuplului pe parcursul a patru decenii, mânuind, ca în teatrele de marionete, patru personaje centrale care poartă nume generice: Soţia, Soţul, Soacra, Doctorul, la care se mai adaugă câteva personaje secundare. Cu un aer de bunăvoinţă, dramaturgul îi surprinde de-a lungul a patru decenii, începând cu 1908, ani în care lucrurile s-au schimbat în lume şi, odată cu vârsta, s-a schimbat şi comportamentul oamenilor. Pun în scenă spectacolul, într-o manieră inconfundabilă, actorii Silvia Dumitrescu Timică, Lucia Mureşan, Ion Dichiseanu, Ştefan Radof, Emilia Dobrin, Dorin Moga, Ion Siminie; muzica: H. Mălineanu; costume: Lidia Radian; decoruri: Mihaela Demetriade; regia şi adaptarea TV: Mihai Berechet.

(w882)

Silvia Dumitrescu s-a născut la data de 29 octombrie 1902 în oraşul Craiova. A jucat ca actriţă pe scenele de teatru timp de 75 ani, începându-şi cariera la Teatrul Ventura din Bucureşti. Din anul 1947, Silvia Dumitrescu a devenit actriţă a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din capitală. A fost căsătorită cu actorul George Timică (1886-1954). A jucat şi în filme, în special de televiziune. Unul dintre rolurile sale memorabile a fost cel al Coanei Eleonora Arbore din piesa Micul infern, de Mircea Ştefănescu, rol pe care la interpretat până în 1992, când artista împlinise 90 de ani. În acest rol o vom vedea luni, 15 aprilie, de la ora 21.30, la TVR 1.

(w882)

sursa foto: trilulilu.ro

În următoarele săptămâni, la TVR 1, telespectatorii vor mai putea vedea O noapte furtunoasă, de I. L. Caragiale, de la a cărei premieră TVR se împlinesc 35 de ani. Spectacolul Soranei Coroamă Stanca aduce împreună câţiva actori iubiţi de public: Octavian Cotescu, Mitică Popescu, Valeria Seciu, Dan Condurache, Tora Vasilescu, Horaţiu Mălăele, Stelian Nistor, Doru Ana, Mimi Enăcescu, Romulus Dumitrescu, Mircea Dumitru, Eugenia Ardeleanu. Şi tot la TVR 1 vom putea urmări spectacolul Hagi Tudose, de Barbu Ştefănescu Delavrancea, preluat de la Teatrul Naţional I.L. Caragiale, avându-i în distribuţie pe Constantin Rautchi, Draga Olteanu Matei, Rodica Popescu Bitănescu, Tania Filip, Nicoale Grigore Bălănescu, Mihai Niculescu, Raducu Itcus. Adaptarea pentru TV şi regia artistică sunt semnate de Ion Cojar.

 

*conform Dicţionarului personalităţilor feminine din România, coordonator George Marcu


12:30 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian

Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)

13:00 Cu ai mei!

* Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1