loader
Foto

„Convieţuiri”, TVR 1: Astra Multicultural, Nefis Pideler şi Festivalul Borşului

O Românie plină de culoare descoperim şi în ediţia „Convieţuiri”de miercuri, 19 iulie, ora 15.00. La TVR 1, Teodora Drăgoi ne-a invitat să ne bucurăm de vară în mijlocul comunităţilor turcă, ucraineană, slovacă, dar şi să trăim experienţa Astra Multicultural.

 

Convieţuiri

Emisiunea care aduce în prim-plan cele mai importante manifestări din viața minorităților naționale este mereu în mijlocul comunităţilor şi ne prezintă la TVR 1 un spectacol viu al diversităţii culturale. Teodora Drăgoi ne prezintă subiectele ediţiei „Convieţuiri” de miercuri, 19 iulie, ora 15.00:

Astra Multicultural sau cum să descoperi toate regiunile şi tradiţiile din România în doar câteva zile petrecute în inima Transilvaniei... Aşa am putea descrie, pe scurt, deja tradiţionalul eveniment găzduit anual de cea mai importantă instituţie etnomuzeală din Sibiu.

(w500)

La Muzeul Astra, meşteri şi artişti de diferite etnii au prezentat publicului tot ceea ce au ei mai bun. De la muzică şi dans, până la costume populare şi feluri de mâncare delicioase. În fiecare lună iulie, aleile muzeului şi casele monument sunt animate de ateliere interactive, spectacole şi demonstraţii culinare. A fost ediţia cu numărul 8, cu o tematică deja cunoscută publicului. Memorie, integrare şi adaptabilitate. În program a fost inclus şi un seminar dedicat patrimoniului cultural şi perspectivelor pe care le are pe plan naţional şi internaţional. Mai multe informaţii şi imagini care ne îmbie să trecem neapărat în acestă vacanţă şi pe la Sibiu vom vedea la „Convieţuiri”, ora 15.00, la TVR 1.

Mâncare tradiţională din peşte, după reţete transmise din generaţie în generaţie, la Festivalul Borşului Ucrainean

(w882)

La vărsarea Dunării în Marea Neagră, unde apele şi pământul se contopesc, Uniunea Ucrainenilor din România organizează un eveniment de renume. Pe 15 iulie, Sulina, oraşul multietnic din Delta Dunării, a găzduit Festivalul Borşului Ucrainean. O ocazie de a surprinde cu toate simţurile multiculturalitatea şi tradiţiile din judeţul Tulcea. O sărbatoare gastronomică specifică zonei, dedicată peştelui. Un spectacol culinar, în care echipele formate din oameni născuţi şi crescuţi în inima Deltei ne arată ce înseamnă, cu adevărat, mâncarea tradiţională din peşte. Tot ne vor împărtăşi din secretele reţetelor transmise din generaţie în generaţie, în satele ucrainene din Delta Dunării. Bineînţeles, nu lipsesc muzica şi dansul, iar reportajul de la „Convieţuri” ne va convinge să ne facem drum şi pe la Sulina.

Nefis Pideler, festivalul plăcintelor turceşti, 15 – 16 iulie

(w882)

foto: statiuneatechirghiol.ro

Una dintre cele mai cunoscute gastronomii este cea turcească, iar printre elementele care o fac atât de specială se numără şi flexibilitatea şi deschiderea faţă de diverse influenţe culturale.

Un fel de mâncare ce a intrat şi în gastronomia românească este plăcinta cu brânză, aşa că Uniunea Democrată Turcă din România, prin filiala din Techirghiol, i-a dedicat o sărbătoare culinară în toată regula. Anul acesta, Festivalul Nefis Pideler (plăcinte delicioase) a avut a doua ediţie. Pe lângă plăcintele tradiţionale cu brânză sau carne, sunt, din belşug, şi baclavale. Nu putem să traducem în cuvinte, dar imaginile vor vorbi de la sine...

Festivalului Folcloric Internaţional al Tineretului Slovac, 14 – 16 iulie

(w882)

foto: bihon.ro

Valea Cerului - în sărbătoare! Localitatea din judeţul Bihor găzduieşte unul dintre cele mai aşteptate evenimente organizate de Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor din România. Şi ediţia cu numărul 17 a Festivalului Folcloric Internaţional al Tineretului Slovac promovează tradiţiile autentice. În plus, prin spectacolul pus în scenă la Valea Cerului sunt transmise, din generaţie în generaţie, cântece şi dansuri de valoare, care contribuie la păstrarea identităţii acestei comunităţi. În fiecare an, festivalul reuneşte tineri slovaci atât din România, cât şi din străinătate, iar emisiunea „Convieţiuri” surprinde principalele momente într-un reportaj pitoresc.

Întâlniri Bucovinene, la poalele Rarăului

(w882)

foto: FB Festivalul Internațional de Folclor Întâlniri Bucovinene

Festivalul Internațional de Folclor Întâlniri Bucovinene, mult așteptatul eveniment din orașul de la poalele Rarăului, bate la ușă. Dar, în primul rând trebuie să sțiți când are loc pentru a vă organiza vacanța! Ei bine, în weekend-ul viitor, 21-24 iulie, vor fi 3 zile cu dansuri și cântece populare, cu port și meșteșuguri, cu tradiții autentice ale etniilor care trăiesc în armonie cu românii în această parte de țară.

Cea de-a 34-a ediție a manifestării păstrează rețeta care a consacrat-o în spațiul național și internațional, cu spectacole în aer liber, evenimente cu specific gastronomic, parada portului popular și, de anul acesta, cu Târgul de Turism Bucovina. Ce s-a pregătit pentru anul acesta și ce noutăți aduce ediția cu numărul 34, aflăm miercuri, 19 iulie, la „Convieţuiri”, în direct pe TVR 1.

Pentru cei care doresc să afle mai multe despre comunităţile din România diversă, informații și înregistrări ale emisiunilor realizate de echipa Alte Minorităţi se găsesc pe pagina de Facebook Alte Minorități.

 

16:44 Floarea nopţii

18:02 Concert 3 Sud-Est-Simfonic

Sala Palatului s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru fanii 3 SUD EST la concertul SIMFONIC susținut de îndrăgita trupă în noiembrie 2023.

Eveniment muzical de excepție, acest spectacol a fost organizat cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din Botoşani, sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie.

Cele mai cunoscute melodii ale trupei 3 SUD EST au răsunat timp de 90 de minute în inimile celor peste 4000 de fani care au cântat la unison cântecele îndrăgite.

Prin stilul muzical unic, inconfundabil, Trupa 3 SUD EST a definit muzica unei generaţii frumoase și continuă să lanseze hituri care ajung imediat în topurile naționale, trecând testul timpului, în cei peste 25 de ani de carieră.

Producator tv Oana Turcu

 
Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

Hieronymus Bosch - Ispitirea Sfântului Antonie | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1.

Gheorghița Nicolae: „Stând lângă doamna Marioara Murărescu atâția ani, am descoperit în mine calități pe care nu credeam că le am!”

Emisiunea Tezaur folcloric poate fi urmărită la TVR 1 duminica, de la ora 13:00 și la TVR Folclor.

 

#tvr1