loader
Foto

Gabriel Bebeşelea: „Cred că noi, dirijorii, suntem cea mai nemulţumită specie"

Tânărul artist a fost invitatul de luni, 11 aprilie, al Marinei Constantinescu, la Nocturne .  De la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Editia este disponibilă online pe TVR+,

Crescut într-o familie de profesori cu studii muzicale, invitatul Marinei Constantinescu la Nocturne poartă în suflet amintiri din Sibiul său natal, imagini ale bibliotecii, teatrului, dar mai ales concertele la care mergea. Un artist excepţional şi o personalitate foarte matură, la cei 28 de ani ai săi, un om împlinit profesional şi extrem de fericit că se regăseşte printre norocoşii care au mai apucat să studieze cu uriaşul Kurt Masur, dirijorul Gabriel Bebeşelea i se destăinuie Marinei Constantinescu, la ceas de seară. Despre viaţa, pasiunile şi aspiraţiile „nebunului frumos” Gabriel Bebeşelea aflăm mai multe luni, 11 aprilie, la Nocturne, cu Marina Constantinescu. Emisiunea se difuzează de la ora 23.30, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

Bazele educaţiei sale au fost clădite în România, la Sibiu. Au urmat Clujul, Bucureştiul, apoi Amsterdam, Viena (unde locuieşte în prezent) şi întreaga lume. Sibian get-beget, Gabriel Bebeşelea pare un ardelean tipic, linistit, calculat. Însă el este „un nebun frumos", cum îi place Marinei Constantinescu să-l numească. De altfel, în meseria lui, charisma şi personalitatea sunt foarte importante, lucru pe care îl cunoaşte prea bine: „Cred că rolul meu nu e acela de a sta în faţa unei orchestre şi a-i spune ce să facă, ci acela de a-i transmite energie", spune dirijorul.

(w882) Nocturne_G

Despre munca sa şi „muzele” care l-au ajutat să ajungă pe câteva dintre cele mai mari scene ale lumii, invitatul Marinei Constantinescu la Nocturne afirmă: „Mă inspiră orice: o carte, un film bun, o discuţie elevată. Apoi convertesc totul în mintea mea şi aşez pe hârtie." Şi aşa, câteva notiţe se transformă în gesturile magice ale dirijorului către lumea lui - orchestra.

(w882) Nocturne

În acelaşi timp, artistul recunoaşte că performanţa poate fi atinsă numai prin perfecţionism: „Dacă tu nu ai înţeles despre ce e vorba cu o anumită muzică, cum ar putea publicul să înţeleaga?", este convingerea tânărului dirijor, conştient fiind, însă, că „noi, dirijorii, suntem cea mai nemulţumită specie"... Şi, pentru că „forţa culturii se vede în momentele grele", după cum mai spune invitatul, Marina Constantinescu afirmă, la rândul său, că nu crede în povestea „renunţărilor", când e vorba despre performanţă.

(w882) Marina Con

Reprezentant de marcă al generaţiei sale, Gabriel Bebeşelea arată, în ciuda tinereţii, că este stăpân pe destinul său: „Şansa vine, dar, dacă nu eşti pregătit, nu se mai transformă în noroc", spune el. Stagiunea viitoare, Gabriel Bebeşelea va dirija celebra Filarmonică Naţională a Rusiei, în celebra sală „Ceaikovski", din Moscova.

(w882) Nocturne_G

Despre şanse şi performanţă, cu sinceritate, luni, de la 23.30, la Nocturne, cu Marina Constantinescu şi Gabriel Bebeşelea.

***

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1 şi TVR HD.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe TVR+, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook.

21:00 Gala umorului

*Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Gala umorului, una dintre cele mai longevive productii ale Televiziunii Române din epoca modernă, vă propune în continuare întâlnirea cu marii actori ai Generaţiei de Aur în scheciuri celebre, momente şi schiţe comice.

Jurnalist Iulia Ioanitoaia

Producător Cosmin Dumitru

22:30 Vis sau realitate?

Prezintă Sebastian Felix Topescu

În acest nou sezon, Basti Țopescu îşi propune să fie și mai aproape de telespectatori, oferindu-le o pauză pentru a visa. În fiecare ediție, Basti se transformă în „creatorul de visuri”, invitând câte o celebritate să pășească alături de el în lumea fanteziei, pentru a-și împlini visul cel mai nebunesc pentru o zi. Datorită formatului nou și calității emisiunii, "Vis sau Realitate" a fost nominalizată la categoria “Original Formats” în cadrul premiilor “Pitch and Play Live!” și se bucură de un succes în continuă creștere.

Invitat Dan Frînculescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1