loader
Foto

Curiozități de pe pământ și din cer, într-o nouă ediție "Teleenciclopedia"

"Teleenciclopedia" vă așteaptă la o nouă întâlnire cu bogății din tezaurul universal, sâmbătă, 3 august, la ora 18.30, la TVR 1, TVR HD și online pe TVR+.

 

Teleenciclopedia

De la visătorii care au explorat stelele, până la biologii sau constructorii care au văzut enigmele de pe pământ, toate generațiile au creat, s-au întrebat, au descoperit.

Noua ediție a emisiunii de sâmbătă seara de la TVR 1 aduce în atenție subiecte din pictură, arhitectură, biologie și fizică. Vă invităm să le descoperim împreună:

  • Rembrandt Van  Rijn – Rondul de noapte

Realizat în 1642 de Rembrandt van Rijn, „Rondul de noapte”, iniţial numit „Compania Căpitanului Rosecrans”,  impresiona prin dimensiuni și personajele în mărime naturală, dar, mai ales, datorită tehnicii folosite a clarobscurului.

(w882) Rondul de

  • Albert Einstein

Albert Einstein – fizicianul îndeobşte cunoscut ca autor al Teoriei Relativităţii – a stârnit, de-a lungul vieții, reacţii divergente: de la entuziasm necondiționat la brutală denigrare. Personalitatea sa complexă, mereu învăluită de o aură de mister, dăinuie și astăzi – la aproape șapte decenii de la dispariţia lui.

Ediția pregătită pentru 27 iulie nu a fost difuzată, din cauza schimbărilor din programul TVR, și a fost reprogramată pentru 3 august.

  • Constructorii de castele

Ridicat pe la 1180 de Henric al II-lea, marele donjon al castelului Dover este ultimul turn cu secțiune pătrată construit după Cucerirea Normandă (din 1066). O veritabilă inovație arhitecturală pentru Franţa secolului al XII-lea este și castelul Gaillard, construit pe malul normand al Senei de Richard I Inimă de Leu între 1196-1198.

(w882) Dover

  • Șerpii

Denumite ştiinţific şi ofidieni, aceste reptile carnivore fără membre alcătuiesc subordinul Serpentes din cadrul ordinului Squamata (al târâtoarelor acoperite de solzi). Maeştri ai deghizărilor, veritabili „farsori“ letali ai lumii vii, șerpii sunt capabili să îşi păcălească prada ori să îşi deruteze inamicii, dar și să supravieţuiască fără hrană ani în șir.

(w882) Sarpe

***

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător: Oana Haşegan

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă: Loredana Iordache, Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait și Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

 

#tvr1