loader
Foto

Galerie foto

„Dacă mă vei lua de bărbat, îţi promit că o să te duc la Bucureşti pe calea ferată",

îi promitea Principele Carol Principesei Elisabeta, în 1869. Despre traseul primului tren care a circulat pe teritoriul Principatelor Unite am aflat sâmbătă, 24 octombrie, de la Cătălin Ştefănescu în seria Gări de poveste . Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

 

Cătălin Ştefănescu
Gări de poveste

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Pentru cea de-a doua ediţie a Gărilor de poveste, echipa TVR a circulat cu - şi a filmat din - maşină, tren şi şalupă. S-a oprit în şase gări feroviare, plus una fluvială, într-o haltă regală şi o alta pentru trenurile de mărfuri. S-a căţărat chiar pe două poduri de pe care altădată se încărcau vagoane întregi. Şi asta pentru a scoate la lumină momente din istoria gărilor fabuloase din oraşele Giurgiu, Corabia, Segarcea şi Calafat. Cătălin Ştefănescu ne însoţeşte în această călătorie sâmbăta aceasta, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

În octombrie 2015 se împlinesc 146 de ani de la prima călătorie cu trenul pe teritoriul Principatelor Unite. În cea de-a doua ediţie a seriei Gări de poveste, Cătălin Ştefănescu reface traseul primului tren care a circulat la 19/31 octombrie 1869 pe ruta Bucureşti – Giurgiu. Apoi îşi continuă expediţia spre oraşele Corabia şi Calafat, două porturi importante la începutul secolului trecut, după cum arată chiar clădirile gărilor, adevărate opere de arhitectură. Echipa TVR face şi un scurt popas la Segarcea, pe locul fostei halte regale, aflate chiar în mijlocul podgoriei.

Legenda spune că Principele Carol ar fi avut un motiv foarte important pentru care dorea în primul rând construcţia liniei Bucureşti - Giurgiu, şi nu o altă linie: voia să o ia de soţie pe Principesa Elisabeta, iar aceasta i-ar fi spus: „Mă voi căsători cu tine, dar tu eşti principe într-o ţară care nici cale ferată nu are!". Carol I i-ar fi răspuns alesei lui: „Dacă mă vei lua de bărbat, îţi promit că o să te duc la Bucureşti pe calea ferată". Aşa că, după ce şi-a adus viitoarea regină de la Viena la Giurgiu cu vaporul, la numai o lună de la inaugurarea liniei, în noiembrie 1869, de la Giurgiu și până în capitală au putut călători cu trenul. Întreaga poveste - sâmbătă, 24 octombrie, de la ora 17.00, la TVR 1 și TVR HD, în cea de-a doua ediţie a seriei documentare Gări de poveste.

(w882)

Despre Gări de poveste:

Din 17 octombrie, la TVR 1, Marina Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu prezintă cel mai nou proiect de televiziune -  Gări de poveste, în care telespectatorii descoperă gările de poveste ale României, văd ţara de la fereastra trenului, de pe peroanele celor mai importante gări naţionale. Seria cuprinde 12 filme documentare, fiecare având 50 de minute, în care cei doi travellers aduc cele mai frumoase poveşti, se apropie şi de oamenii fiecărei zone, de problemele lor actuale, de legendele locului. Seria Gări de poveste se vede la TVR 1, TVR HD şi TVR+ sâmbăta, de la ora 17.00.

Există multe legende legate de căile ferate, fiecare gară având în spate o poveste. Proiectul Gări de poveste, prin documentarele pe care le va difuza, apropie trecutul de prezent şi îmbină legenda cu informaţii din realitatea cotidiană. Filmele din proiectul Gări de poveste au fost realizate cu sprijinul Ministerului Transporturilor, CFR S.A., CFR Călători şi CENAFER.

În primul şi ultimul episod, Marina şi Cătălin apar împreună, iar celelalte documentare au doar câte un amfitrion – fie Marina, fie Cătălin, fiecare cu poveştile şi gările descoperite. Echipa de producători şi realizatori ai seriei este formată din Ruxandra Ţuchel, Ioana Mureşan, Răzvan Butaru, Sorana Stănescu, Roxana Chiriţă şi Alexandru Munteanu.

 

15:00 Opre Roma

* Emisiune cu şi despre comunitatea romă

Despre recunoasterea meritelor artistilor romi, femei lautarese, un muzeu virtual dedicat istoriei acestei etnii si despre muzica de ascultare, la racoare : Shamanelism, un proiect inedit al Institutului Goethe.

La interviul editiei, va fi alaturi de noi Iulian Stoian, sef serviciu politici publice in cadrul Agentiei Nationale pentru romi. Vom povesti despre proiectele acestei institutii si rolul pe care il joaca in promovarea etniei.

Producători: Oana Cârligel Crețulescu, Anamaria Tecuceanu Bobe

15:55 EURO polis

*Emisiune despre comunitățile etnice din România

Muzica și dansul la minoritățile nationale si povești din Sulina.

Producător Nicoleta Epure

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1